Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Welke voordelen biedt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan installatie- en bouwbedrijven?

Welke voordelen biedt de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan installatie- en bouwbedrijven?

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Vaak kan een foutje snel en zonder verdere gevolgen worden gecorrigeerd. Maar er zijn ook allerlei situaties denkbaar waarbij het echt misgaat en er sprake is van materiële schade of fysiek letsel. Wie is in dat geval aansprakelijkheid? Wanneer installatie- en bouwbedrijven met dergelijke kwesties te maken krijgen, gaat het al snel om forse bedragen. Zo fors zelfs, dat je bedrijf er uiteindelijk onderdoor zou kunnen gaan. Gelukkig kun je dat risico goed afdekken door een goede verzekering af te sluiten.

Waarvoor ben je als ondernemer aansprakelijk?

Elke situatie is uniek en er zijn nogal wat zaken waarvoor je als ondernemer aansprakelijk kunt worden gesteld. Het zou te ver voeren om ze hier allemaal te benoemen. We kunnen echter wel een goed beeld schetsen van de complexiteit van deze materie, door een aantal voorbeelden te noemen.

  • Een medewerker van het bedrijf laat tijdens het ophangen van een lamp gereedschap vallen op de marmeren vloer. De vloer raakt hierdoor beschadigd. Het bedrijf wordt aansprakelijk gesteld voor het herstellen van de vloer.
  • Een steiger blijkt niet correct in elkaar te zijn gezet en daardoor valt een medewerker naar beneden. Hij loopt daarbij een botbreuk op en moet naar het ziekenhuis. Voor de medische kosten wordt de werkgever aansprakelijk gesteld.
  • Een grote hoeveelheid brandstof blijkt in de grond te zijn gekomen door lekkage in een brandstoftank. De grond moet gesaneerd worden en de kosten worden verhaald op het bedrijf.

 

Al met al zijn er dus best veel zaken om rekening mee te houden. Maar dat zou betekenen dat je als ondernemer ’s nachts geen oog meer dicht doet. Gelukkig kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten en daarmee veel zorgen voorkomen. Immers, een incident op de werkvloer is op zich al vervelend genoeg. Als je daarna ook nog eens (grote) financiële zorgen moet overwinnen, is het eind zoek.

Speciaal voor ondernemers

Wanneer iemand een installatie- of bouwbedrijf runt als zelfstandige zonder personeel, is alsnog een speciale bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de aansprakelijkheid dan al is afgedekt door de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. En wellicht wat naïeve gedachte, want de hoogste van een schadeclaim die je als ondernemer tegemoet kunt zien als er iets is misgegaan, staat veelal niet in verhouding tot de claims die je als particulier incidenteel te verwerken krijgt. Bovendien is ook de kans op schade groter in een werksituatie. Je zult er dus echt een aparte verzekering voor moeten afsluiten.Wat het kost, hangt van een aantal zaken af. Op de eerste plaats is het afhankelijk van de branche waarin je werkt. Verder is de hoogte van de premie ook gekoppeld aan het verzekerde bedrag en aan de omzet van het bedrijf. Een standaard richtprijs voor de premie valt daarom niet te geven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.