Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Welke soort ventilatie past bij jou?

Welke soort ventilatie past bij jou?

Wie besluit om in zijn bedrijfspand, kantoorruimte, loods of woning een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen, heeft de keuze uit diverse soorten ventilatie. Welke typen ventilatiesystemen met eigen luchtkanalen bestaan er? En wat zijn de kenmerken van de afzonderlijke soorten ventilatiesystemen? 

Ronde ventilatiekanalen
Een van de meest voorkomende soorten luchtkanalen van een mechanische ventilatie, zijn de bekende ronde ventilatiekanalen. Een systeem van gegalvaniseerde ronde buizen heeft als voordeel dat deze buizen als ventilatiekanalen erg licht zijn, eenvoudig vastgemaakt kunnen worden en naar verhouding voordelig zijn in de aanschaf. Een pluspunt van ronde luchtkanalen is verder dat ze in allerlei soorten, diktes en maten verkrijgbaar zijn. Er is dus keuze in overvloed, afgestemd op jouw specifieke voorkeuren. Ook zijn ronde gegalvaniseerde luchtbuizen erg sterk, onbrandbaar en gemakkelijk schoon te maken.

Ingestorte ventilatiebuizen
Bij nieuwbouw wordt er tegenwoordig vaak voor gekozen om de ventilatiebuizen in te storten in de betonvloer of de dekvloer. Het grote voordeel van dit systeem is dat het mechanische ventilatiesysteem onzichtbaar is en dat er ruimte bespaard wordt. Verder is er een brede keuze aan instortsystemen. Er kan gekozen worden uit rechthoekige metalen instortkanalen, maar ook zijn flexibele ronde kunststoffen instortkanalen mogelijk of flexibele rechthoekige kunststoffen instortkanalen.

Hybalans ventilatiesystemen

Een van de nieuwste fenomenen qua ventilatiesystemen die mechanisch werken, zijn zogenoemde hybalans systemen, gecombineerd met flexibele kunststof kanalen. Deze kanalen worden in beton ingestort en hebben een relatief kleine diameter. Hierdoor moeten er meerdere kanalen in het beton gestort worden voor voldoende luchtcirculatie in het systeem. In dit systeem heeft elke ruimte zijn eigen kanalen voor luchtstroming. Een pluspunt hiervan is dat er geen overspraak kan optreden tussen de diverse luchtbuizen. Verder is het voordelig dat het kanalensysteem volledig is weggewerkt in beton of in een vloer, wat flink wat ruimte bespaart. Ideaal is verder ook dat elk afzonderlijk ventilatiedebiet per ruimte goed in te stellen is. Dit wordt gedaan via een speciale collectorbox (een centrale verdeeldoos). Nadelen van dit systeem zijn de hogere prijs en ook het feit dat door de smallere kanalen drukverlies kan optreden. Dit zijn bij hybalans systemen punten om rekening mee te houden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.