Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wel of niet volledig van het gas af?
De elektrische warmtepomp bestaat uit een Monobloc met een 7 kW buitenunit.

Wel of niet volledig van het gas af?

Hybride warmtepomp om het gasverbruik te verminderen

All-electric warmtepompen worden vaak genoemd als dé manier om van het gas af te gaan, maar hybride warmtepompen schelen ook al een hele slok op de borrel, zeggen Ralf Jansen en Ronald Mollema van Intergas. “Daarmee kun je 60% gas besparen en ook dan haal je de klimaatdoelstellingen.”

Het all-electric Intergas Xource warmtepompsysteem die ook hybride ingezet kan worden.

Intergas is marktleider op het gebied van HR cv-ketels. Al voordat gasaansluitingen bij nieuwbouw verboden werden, vanaf 2018, was het bedrijf bezig met de ontwikkeling van all-electric en hybride warmtepompen. Alle producten worden ontwikkeld en geproduceerd in Coevorden. In 2014 ging Intergas een samenwerking aan met Daikin. Samen ontwikkelden zij twee hybride warmtepompen: een Monobloc en een splitsysteem, dat bestaat uit een warmtepomp met buitenunit van Daikin en een HR-ketel van Intergas.

In 2020 introduceerde Intergas de eerste all-electric warmtepomp, die momenteel in de markt gezet wordt. Het gaat om een Monobloc met een 7 kW buitenunit. Er is keuze tussen een 200 of 300 liter boilervat. “Bijzonder is dat je hem ook kunt inzetten als hybride warmtepomp. Mild-hybride noemen we dat”, zegt Ronald Mollema, sales engineer warmtepompen. “Deze optie is met name interessant voor mensen die wel van het gas af willen, maar het nog niet volledig aandurven. Zij kunnen dan kijken of het werkt. De cv-ketel staat in dit geval stand-by. De all-electric ready warmtepomp wordt vaak geplaatst in huizen vanaf 2005 met een goede isolatie en vloerverwarming.”

Nieuw op de VSK

Momenteel wordt ook een eigen hybride warmtepomp ontwikkeld. Deze wordt gepresenteerd tijdens de VSK-beurs in mei. “Dit is een revolutionair product, want we gaan het anders doen dan de rest”, zegt Mollema. Heel veel meer kan hij er nog niet over zeggen, want dan is het geen verrassing meer op de VSK. “Wel kan ik zeggen dat je hem naast een bestaande ketel kunt hangen, maar ook kunt aanschaffen als set met een cv-ketel. Het wordt een splittoestel. Je hebt F-gas gecertificeerd personeel nodig om hem te installeren.”

“We nodigen installateurs graag uit op de VSK-beurs om kennis te maken met onze nieuwe hybride warmtepomp”, zegt Ralf Jansen, hoofd marketing en communicatie. Ga je niet naar de VSK, maar heb je wel interesse in één van de producten, dan kun je contact opnemen met de groothandel of direct met Intergas. Mollema: “Wij geven graag een stukje advies, want iedere woning is maatwerk. Iedere woensdag geven we in Coevorden trainingen op het gebied van warmtepompen. Als installateur kun je je daarvoor kosteloos opgeven. Aanmelden kan via onze website.”

Eindoplossing in plaats van tussenoplossing

Om volledig over te stappen naar een all-electric warmtepomp moet de woning goed geïsoleerd zijn en beschikken over lage temperatuur verwarming. Dat is lang niet altijd mogelijk. Daarom wordt een hybride warmtepomp steeds vaker gezien als eindoplossing en niet meer als tussenoplossing. Jansen: “We merken dat er een meer realistische kijk komt op van het gas af gaan. Groen gas of bijvoorbeeld verwarmen op waterstof zouden in de toekomst een oplossing kunnen zijn, maar dat is nog ver weg. Met een hybride warmtepomp kun je 60% gas besparen en dan haal je de klimaatdoelstellingen ook. In veel situaties is dit goedkoper dan overstappen op een warmtenet of all-electric.” Mollema is het met hem eens: “In veel gevallen is het niet mogelijk om volledig van het gas af te gaan. Hybride is dan een goede oplossing. Als in veel huizen een hybride warmtepomp zou worden toegepast, dan levert dat al een enorme besparing op, zowel in gasverbruik als in CO2-uitstoot. De volledige overstap heeft meer verandering nodig en is duurder. Als mensen investeren in een warmtepomp, dan moeten ze vaak ook het warmteafgiftesysteem aanpassen en dat kost geld. Het is geen oplossing voor iedereen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.