Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
‘We hebben al veel complimenten  voor ons werk ontvangen’

‘We hebben al veel complimenten voor ons werk ontvangen’

Gebouwinstallaties leveren belangrijke bijdrage aan duurzaamheidsniveau DuPont Industrial Biosciences in Leiden

Afgelopen maart is de nieuwbouw van DuPont Industrial Biosciences in Leiden opgeleverd. De nieuwbouw op het Bio Science Park beslaat ca 7.250 m² en biedt onderdak aan een groot onderzoekslaboratorium en diverse kantoren, vergader- en overlegruimtes. Het ontwerp is gemaakt door Ector Hoogstad Architecten. Dura Vermeer Zuid West B.V. tekende voor de ontwikkeling en bouw, terwijl Roodenburg in opdracht van de Rotterdamse aannemer verantwoordelijk was voor de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en sanitaire installaties, meet- en regeltechniek en medisch-technische gassen (perslucht, stikstof, zuurstof en helium). Bovendien heeft de totaalinstallateur uit Krimpen aan den IJssel een WKO-installatie gerealiseerd voor de opwekking van warmte en koude.

img 6838 kopieren 1

Transportgroepen cv- en gkw-systeem.

 

De WKO-installatie bestaat uit één warme en één koude bron, vertelt Erwin de Vries, werkvoorbereider bij Roodenburg. “In de technische ruimte zijn twee warmtepompen voorzien, die de opgeslagen bodemwarmte opwaarderen tot bruikbare temperatuurniveaus. Voor het regenereren (balanceren) van de WKO-installatie hebben wij een droge koeler op het dak geplaatst.” De luchtbehandeling in de laboratoriumruimtes is gebaseerd op zesvoudige ventilatie, vertelt hij. “Verse lucht wordt toegevoegd middels luchtverdeelslangen. Vanaf het hoofdkanaal in de gangzones hebben wij per stramien een aftakking naar de laboratoriumruimtes gerealiseerd. Alvorens de lucht de ruimte wordt ingeblazen, passeert deze een kanaalverwarmer en constant volumeklep, die een optimaal ruimtecomfort garanderen.” 

img 6843 kopieren 1

TSA bodemsysteem en TSA droge koeler.

 

Optimale benutting van het dakoppervlak

Dankzij de zesvoudige ventilatie is koeling middels voorgeconditioneerde lucht in de meeste laboratoriumruimtes voldoende. In de ruimtes met een hoge interne warmtelast heeft Roodenburg fancoilunits gemonteerd, die in de gewenste aanvullende koeling voorzien. “Tevens hebben wij, met het oog op eventuele wijzigingen in de toekomst, gekoeld water voedingsleidingen in de laboratoriumgebieden aangelegd, met tussen elk stramien een afgedopte aansluiting.” Ook in de kantoorruimtes zorgen fancoilunits voor aanvullende koeling. In deze ruimtes is gekozen voor drievoudige ventilatie, waarbij drie keer per uur de ruimte-inhoud wordt doorspoeld met geconditioneerde lucht uit de luchtbehandelingsinstallatie. “In totaal hebben we twee luchtafzuig- en twee luchttoevoerkasten op het dak geplaatst, om de noord- en zuidvleugel te klimatiseren. Een twincoilbatterij zorgt voor een optimale warmteterugwinning.” Ook is op het dak een afzuigkap voor de keukeninstallatie aangebracht. De rest van het dakoppervlak is benut voor de montage van pv-panelen, die in een belangrijk deel van de stroomopwekking voorzien. Om te voorkomen dat koude uit de onderliggende parkeergarage kan optrekken en om het atrium te verwarmen en koelen, is op de eerste verdieping van de nieuwbouw vloerverwarming en vloerkoeling aangebracht. Daarnaast zijn enkele opslagruimtes voorzien van radiatoren. Om het testen van onder meer (vaat-)wasmiddelen optimaal te faciliteren, heeft Roodenburg bovendien een bedrijfswater- (warm en koud) en demiwaterinstallatie gerealiseerd, evenals drie circuits met gemineraliseerd water.

img 6821 kopieren 1

Binnenzijde kunststof kanaal met verstijvingsconstructie.

 

Duurzaam en BREEAM-NL ‘Excellent’

De nieuwbouw van DuPont Industrial Biosciences is ontworpen en gebouwd volgens een hoge duurzaamheidsambitie en BREEAM-NL-ambitie ‘Excellent’. De gebouwinstallaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan, vertelt De Vries. “We maken optimaal gebruik van warmteterugwinning. Bovendien wordt de ventilatie in de vergader- en bijeenkomstruimtes CO2-geregeld, zodat niet onnodig energie wordt verbruikt. De klimaatinstallaties in de laboratorium- en kantoorruimtes zijn per stramien van max. 40 m² regelbaar, waardoor een optimaal comfort én een flexibele indeelbaarheid in de toekomst worden geborgd. Overal in het gebouw is LED-verlichting voorzien en in de sanitaire ruimtes zijn waterbesparende toiletten, urinoirs, kranen en doorstroombegrenzers toegepast. Ook heeft elke toiletgroep een eigen afsluitklep in de waterinstallatie gekregen, die gekoppeld is aan de verlichtingsinstallatie. Zodra medewerkers de toiletruimtes betreden en het licht inschakelen, openen de afsluitkleppen automatisch en wordt de druk op het waterleidingnet opgebouwd. Hierdoor wordt geen water verspild. Ook de lekdetectiesystemen leveren hier een belangrijke bijdrage aan.”

Enkele weken na de oplevering, kijkt De Vries terug op een mooi project waarin heel prettig met alle neven- en onderaannemers is samengewerkt. “Op de meeste plekken van de laboratoriumruimtes zijn de installaties in het zicht gebleven”, vertelt hij. “Dit scheelde in de planning en coördinatie maar stelde wel hoge eisen aan de afwerking, waarvoor we al vele complimenten hebben ontvangen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.