Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
VSK

‘We bring together what belongs together’

IMG_7910
Uniek is de interactieve tafel, waarop klanten op futuristische wijze de functie van de Belimo-producten in een gebouw kunnen zien en beleven.

11 mei 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dit motto van Belimo Servomotoren BV komt tijdens de VSK beurs op verschillende manieren tot uiting. Blikvanger op de stand is de Belimo Energy Valve™ met thermische energiemeter (TEM). Met deze vierde generatie Energy Valves worden de werelden van energieregeling, gecertificeerde energiemeting en op Internet of Things (IoT) gebaseerde facturering op efficiënte wijze samengebracht.

De Belimo Energy Valve™ met geïntegreerde thermische energiemeter. (Beeld: Inge Zinsli)

Belimo is marktleider in de ontwikkeling, productie en verkoop van klepaandrijvingen, regelkleppen en sensoren voor verwarmings-, koel- en ventilatietechnologieën. Al in 2012 introduceerde het bedrijf de Energy Valve, die door de jaren heen steeds verder geoptimaliseerd en uitgebreid is. Waar in de Energy Valve 3 al zes functies in één product zijn geïntegreerd (regelen, inregelen, afsluiten, meten, energiemonitoring en de Cloud), is daar in de nieuwste generatie nog een belangrijke feature aan toegevoegd: het EN1434/MID gecertificeerd afrekenen. 

Permanente en automatische glycolbewaking

Met de introductie van de Energy Valve 4 beschikt Belimo nu over vier modellen per nominale doorlaat: een 2-weg basisuitvoering, een 2-weg basisuitvoering met veiligheidsfunctie, een 3-weg basisuitvoering en de 2-weg Energy Valve TEM met MID-certificering. “Alle versies beschikken over een glycolmeting”, aldus Danny de Laater, Manager Technical Support bij Belimo. “Waar de basisversies deze functies gebruiken voor een glycolcompensatie, wordt in MID-installaties juist geëist dat er géén glycol aanwezig is. Dit zou de energiemetingen namelijk negatief kunnen beïnvloeden.

De Belimo Energy Valve™ met losse thermische energiemeter. (Beeld: Inge Zinsli)

Belimo benut de meting daarom als permanente en glycolbewaking. Zodra in het water glycol gesignaleerd wordt, geeft de EV4.0 MID automatisch een alarm.”

Naadloze en direct integratie in elk systeem

Dankzij de combinatie van de gecertificeerde Belimo Energy Valve™ en thermische energiemeter wordt vanaf nu écht transparant energiebeheer mogelijk. “Net als onze eerdere modellen kan ook de vierde generatie Energy Valves eenvoudig via Modbus of BACnet geïntegreerd worden in het gebouwbeheersysteem of de op IoT gebaseerde monitoringplatforms”, aldus De Laater. “De in de Belimo Energy Valve™ geïntegreerde Delta T-manager meet voortdurend het temperatuurverschil en vergelijkt dit met een door de gebruiker gedefinieerde vaste limiet. Door het temperatuurverschil tussen aanvoer en retour bij elke warmtewisselaar te meten, garanderen wij zo laag mogelijke pomp-energiekosten. De geïntegreerde logica voorkomt lage temperatuurverschillen bij de warmtewisselaar, terwijl het comfort behouden blijft.”

Stroom en meetdata over één ethernetkabel

De Belimo Energy Valve™ met thermische energiemeter kan geïntegreerd worden met behulp van ‘Power over Ethernet’. Dankzij deze technologie kunnen stroom en (meet)data tegelijkertijd en over dezelfde ethernetkabel worden verzonden. Dit vereenvoudigt de installatie, voorkomt bedradingsfouten én maakt een plaatselijke voedingsbron overbodig, aldus De Laater. “Het energieverbruik voor facturering kan eenvoudig worden afgelezen op de Belimo Energy Valve™ zelf of via de vermelde bus-communicaties, Assistant App en eigen Smartphone, de EV geïntegreerde webserver, het Cloud-account van de eigenaar of Cloud-API. Door een digitale kopie van de Energy Valve 4 op te slaan in de Belimo Cloud kunnen geautoriseerde gebruikers rechtstreeks met de gegevens werken. Ongeacht plaats, tijd en toestel. Bovendien kunnen derde partijen gemachtigd worden om facturerings- en/of analysediensten te verlenen.”

Diverse demo-opstellingen

Tijdens VSK worden diverse Belimo-sensoren in een demo-opstelling gepresenteerd, inclusief de losse thermische energiemeter. De Belimo Energy Valve™ 4 steelt de show in een draaiende glazen bol. “Uniek is bovendien onze interactieve tafel, waarop klanten op futuristische wijze de functie van onze producten in een gebouw kunnen zien en beleven.” Tot slot wordt in de Belimo-stand aandacht besteed aan het samenbrengen van cloud en data én aan kennisdeling. De Belimo medewerkers kijken ernaar uit om relaties, studenten en bedrijfsleven weer te ontmoeten en samen te brengen!

Benieuwd? Bezoek de Belimo City van 17 t/m 20 mei in hal 11, stand D030.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Installatie & Bouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht