kopie-van-waterzijdig_inregelen_3-kopieren

Een cv-installatie is relatief eenvoudig in balans te brengen. Om te beginnen tapt de installateur de installatie af, waarna de radiatorafsluiters worden vervangen door dynamisch instelbare afsluiters. Vervolgens wordt de installatie weer gevuld en ontlucht.

01:42
20-05-2020

Waterzijdig inregelen biedt een optimaal comfort en een lagere energierekening

Het is belangrijk dat je het maximale rendement uit je cv-installatie haalt, maar dat lukt lang niet altijd. Waterzijdig inregelen brengt heel wat voordelen met zich mee. De gevolgen zijn positief op vlak van woningcomfort, de energiefactuur en de vermindering van de CO₂-uitstoot.

Het komt steeds vaker voor dat consumenten, nadat ze een nieuwe cv-ketel hebben gekocht, veel minder comfort ervaren dan ze verwachtten. Niet in alle kamers wordt het lekker warm of het duurt heel lang voordat het aangenaam is. Al snel denken ze dat hun nieuwe ketel niet goed functioneert. Met het hoger zetten van de kamerthermostaat of eventueel het uitzetten van de modulatie van de pomp, lijkt het probleem opgelost. Dit maakt inderdaad een einde aan het comfortgebrek, maar het werkelijke probleem is niet aangepakt. Bovendien kost het meer energie, verhoogt het de kosten en stijgt de CO2-uitstoot. Terwijl je met een nieuwe cv-ketel natuurlijk hoopt dat het verbruik en daarmee de energierekening daalt.

kopie-van-waterzijdig_inregelen_4-kopieren

Er is bij consumenten en soms ook bij installateurs weinig kennis om de oorzaak weg te nemen of de problemen te voorkomen. In veel gevallen is de installatie namelijk niet waterzijdig ingeregeld. Bij waterzijdig (of hydraulisch) inregelen, wordt de installatie in balans gebracht. Dat wil zeggen dat alle radiatoren dan de juiste hoeveelheid doorstroming van warm water krijgen.

Hoe werkt het?

Een cv-installatie is relatief eenvoudig in balans te brengen. Om te beginnen tapt de installateur de installatie af, waarna de radiatorafsluiters worden vervangen door dynamisch instelbare afsluiters. Vervolgens wordt de installatie weer gevuld en ontlucht. De dynamisch inregelbare afsluiters worden met een app op precies de juiste hoeveelheid ingesteld. Tenslotte moet de maximale capaciteit van de cv-ketel in balans worden gebracht met de maximale capaciteit van de cv-installatie. Afhankelijk van het aantal radiatoren is een installateur ongeveer een halve dag bezig met de werkzaamheden.

Bij nieuwe cv-ketels is de kans groot dat de installatie niet optimaal functioneert als deze niet waterzijdig wordt ingeregeld. Gebeurt dat niet, dan is het effect van niet inregelen groter dan bij oudere ketels. Waterzijdig inregelen hoeft overigens niet per se direct bij de installatie van een nieuwe cv-ketel plaats te vinden. Dit kan ook bij een bestaande installatie gebeuren. De besparing is dan afhankelijk van het type en de conditie van de cv-ketel. Verder is het goed om te weten dat het inregelen bij vloerverwarming en een warmtepomp eveneens zorgt voor het hoogste rendement en meeste comfort.

kopie-van-waterzijdig_inregelen_2-kopieren

Bij waterzijdig (of hydraulisch) inregelen, wordt de installatie in balans gebracht. Dat wil zeggen dat alle radiatoren dan de juiste hoeveelheid doorstroming van warm water krijgen.

 

Rol van de installateur

Als installateur denk je met je klant mee. Het is dan ook belangrijk om kennis over waterzijdig inregelen met klanten te delen. Onder andere bij comfortklachten en bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel. Op dit moment zijn er slechts weinig installateurs die deze service aan hun klanten aanbieden en/of in een offerte verwerken. Installateurs die hun klanten nog beter willen servicen, kunnen bij Remeha terecht voor trainingen over waterzijdig inregelen. 

Tekst en beeld Remeha

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Lees meer over: Waterzijdig inregelen

Installatie en Bouw Nederland partners

viega overgangsstukken 02 kopierenassistant app kopieren