Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Waterzijdig inregelen: Bescherm uw warmtapwaterinstallaties tegen legionella

Waterzijdig inregelen: Bescherm uw warmtapwaterinstallaties tegen legionella

Om legionella in warm en koud tapwaterinstallaties te voorkomen, moeten prioritaire instellingen aan strenge wet- en regelgeving voldoen. Onder andere ziekenhuizen, verzorgingshuizen, gevangenissen en zwembaden moeten niet alleen een legionella risicoanalyse uitvoeren en een legionella beheersplan opstellen, maar ook periodiek hun tapwaterleidingen doorspoelen, watermonsters nemen en een logboek bijhouden.

“Op de Nederlandse markt bestaat helaas nog geen oplossing die legionella met 100% zekerheid kan voorkomen”, weet Stefan Druijf, Accountmanager bij Kemper Nederland. “En dat is niet verwonderlijk, want onze tapwaterkwaliteit wordt door veel factoren beïnvloed. Van belang is niet alleen het ontwerp van het tapwatercirculatiesysteem, maar ook een nauwkeurige berekening van de volumestromen, het gebruik van de juiste installatiematerialen en leidingafmetingen, een correcte installatie/uitvoering én een uitgekiende hydraulische inregeling.”

Kemper

L: Multi-Therm thermostatische inregelafsluiter. | R: Multi-Fix-Plus handmatige inregelafsluiter.

 

Kemper oplossingen voor legionellapreventie

Om de groei van legionellabacteriën in warm en koud tapwaterinstallaties te voorkomen, is de instandhouding van de juiste temperaturen zeer belangrijk, benadrukt Druijf. De producten van Kemper Nederland leveren hier een belangrijke bijdrage aan. Zoals de stopkranen, statische en thermostatische inregelafsluiters en hoogwaardige Kemper Frosti® vorstbestendige buitenkraan. Maar ook het Kemper Hygiënesysteem (KHS), dat ontwikkeld is om de drinkwaterhygiëne in stand te houden en het drinkwater in drinkwatersystemen kwalitatief te verbeteren. Tijdens VSK 2020 werden al deze producten succesvol aan het grote publiek gepresenteerd. Op een grote wand werden diverse vormen van watercirculatie getoond. Zoals een doorstromend aangesloten installatie met stromingsdelers, die stagnatie in de tapwaterinstallatie voorkomt en borgt dat tot en met het laatste tappunt gespoeld wordt.

Innovatieve koudwaterkoeler

Ook werd Kemper CoolFlow getoond, een innovatieve oplossing die de watertemperatuur in de tapwaterinstallatie onder de grens van 25°C houdt. “CoolFlow werkt met een omgekeerde warmtewisselaar die het tapwater op temperatuurbasis omlaag stuurt”, aldus Druijf. “Tijdens het spoelproces wordt aanzienlijk minder water geloosd, met een flinke waterbesparing als resultaat. Doordat het geconditioneerde water opnieuw in het tapwatercircuit wordt ingebracht, loopt de temperatuur in de installatie bovendien minder op. Hierdoor hoeft minder gekoeld te worden, waardoor tevens op het energieverbruik wordt bespaard.”

Wilt u meer weten over legionellapreventie? Of bent u benieuwd naar de ontwikkelingen rond de CoolFlow koudwaterkoeler? Kijk dan op www.kemper-olpe.de/nl. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.