Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Waterbesparende systemen: slim, veelzijdig én rendabel
Een serverruimte die volledig bewaakt wordt met de detectieapparatuur van Andel.

Waterbesparende systemen: slim, veelzijdig én rendabel

Vanaf de start in 1999 heeft HVAC Nederland zich ontwikkeld tot een allround leverancier van een breed scala aan (binnenklimaat)oplossingen voor de utiliteitsbouw en industrie. Zo behoren de lekdetectieproducten van de Britse fabrikant Andel al jaren tot het productenprogramma van het bedrijf. Als vervolg hierop breiden HVAC Nederland en Andel het leveringsprogramma uit met de waterbesparende systemen FlowStop en WaterSave. Breed toepasbare oplossingen die zowel waterschade als sluipverbruik voorkomen, flinke kostenbesparingen opleveren en waarmee BREEAM- en LEED-punten gescoord kunnen worden.

Binnen het leveringsprogramma van HVAC Nederland lijkt de productreeks waterbesparende oplossingen van Andel een wat vreemde eend in de bijt. Maar niets is minder waar, zo blijkt uit de woorden van Frank Joosten. “FlowStop en WaterSave sluiten prima aan op de rest van ons uitgebreide assortiment. Het zijn dan wel geen pure HVAC-producten, maar ze passen prima in omgevingen waar een hoogwaardige installatiekwaliteit bij voorkeur moet samengaan met efficiency, kostenbesparingen en duurzaamheid. Daarvan proberen we adviseurs, installateurs en eindgebruikers bewust te maken.”

FlowStop: bedieningspaneel en sensor- en klepbehuizing.

FlowStop: vier zekerheden

Het multifunctionele bewakings- en alarmeringssysteem FlowStop bewaakt 24/7 de watertoevoer en sluit deze af, indien nodig. “Met behulp van slimme sensoren monitort het systeem de waterleiding op vier verschillende manieren”, aldus Joosten. “Allereerst stelt FlowStop het continue waterverbruik in liters per minuut vast. Wordt deze instelbare waarde overschreden, dan sluit het systeem de hoofdwaterleiding automatisch af. Op die manier voorkom je waterverspilling en -schade wanneer iemand vergeten heeft om de kraan dicht te draaien.”

Ten tweede brengt FlowStop het ongebruikelijke waterverbruik in kaart. Wijkt de verbruikte hoeveelheid water af van de ingestelde waarde, dan gaat de klep ook dicht. Dit is bijvoorbeeld handig in het geval van lekkages als gevolg van bevriezing, overdruk of defecten. De in een 9V batterijgevoede of 230V netspanninggevoede beschikbare FlowStop sluit de waterleiding ook af wanneer het systeem detecteert dat er na 24 uur geen water is verbruikt. Een ander welkom slimmigheidje dat het systeem zeer geschikt maakt voor de montage in (vakantie)huizen en -appartementen. “Tijdens afwezigheid beschermt FlowStop optimaal”, legt Joosten uit. “Eenmaal teruggekeerd, kan de bewoner/gebruiker de watervoorziening met één simpele druk op de knop van het overzichtelijke bedieningspaneel weer inschakelen. Via dezelfde weg kan ook de bewaking van de inkomende temperatuur van het water naar wens worden aangepast.” FlowStop meet de inkomende watertemperatuur. Deze is instelbaar van -1 tot +5 graden Celsius. “Wanneer de watertemperatuur onder de ingestelde waarde komt, sluit het systeem de waterleiding af en wordt schade door bevriezing van het leidingwerk voorkomen.”

WaterSave: PIR-sensor, sturingskastje en magneetventiel.

WaterSave: water bij aanwezigheid

Als waterbesparend stroomregelingsapparaat zorgt WaterSave ervoor dat er in een ruimte alléén water wordt geleverd wanneer dat écht nodig is. Een situatie die vaak voorkomt wanneer bijvoorbeeld een hotelkamer of kleedkamer bezet is en de gebruiker ervan ook daadwerkelijk aanwezig is. “WaterSave is een perfect product om toe te passen binnen utiliteitsgebouwen zoals hotels, vakantiewoningen, kantoren en sportaccommodaties”, vertelt Joosten. “En dat heeft alles te maken met het feit dat het systeem geheel automatisch de watertoevoer afsluit wanneer de sanitaire, toiletruimtes en/of keukens niet in gebruik zijn. Op die manier wordt onnodig waterverbruik of sluipverbruik uitgesloten. Dat scheelt de eindgebruiker vele liters en euro’s per jaar.”

WaterSave bestaat uit een bedieningspaneel waarop maximaal drie magneetventielen en evenzovele zogenaamde PIR-sensoren (Passief InfraRood-sensoren) kunnen worden aangesloten. Wat de installateur eveneens zal bevallen, is het gegeven dat WaterSave (net als FlowStop) valt onder de Automatische lekpreventie WAT 03, WAT 07 en WAT 08. Daarmee kunnen beide producten helpen bij het verkrijgen van erkenning binnen BREEAM, onder voorbehoud van een passende beoordeling door een geautoriseerde beoordelaar. “Met WaterSave is het zelfs mogelijk om ook voor LEED welkome punten te scoren”, besluit Joosten. “Dat maakt de keus voor deze twee topproducten alleen maar gemakkelijker.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.