Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Water/water-warmtepompen waarderen (te) lage  watertemperaturen Rijnhaven op tot het juiste niveau:

Water/water-warmtepompen waarderen (te) lage watertemperaturen Rijnhaven op tot het juiste niveau:

Floating Office Rotterdam (FOR) is een uithangbord voor duurzaam bouwen. Zo wordt het nieuwe, drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) op een bijzondere manier voorzien van warmte. Onder het gebouw bevinden zich vijftien gekoppelde drijflichamen. In de bodem van deze bakken zijn leidingen ingestort die energie uitwisselen met het oppervlaktewater van de Rotterdamse Rijnhaven. Waar in de warme zomermaanden een aantal luchtbehandelingskasten voor de gewenste extra koeling zorgt, waarderen twee Aermec NXW water/water-warmtepompen (te) lage watertemperaturen op tot het juiste niveau.

Gemiddeld halen de warmtepompen een zeer hoge ‘Seasonal Coëfficiënt of Performance’ (SCOP) van 6,29. Bovendien zijn de Aermec NXW water/water-warmtepompen zeer stil.

Voor de levering van de Aermec water/water-warmtepompen namen installateur Roodenburg Installatie Bedrijf b.v. en partner Eteck contact op met Aerkoel, een gespecialiseerde aanbieder van Aermec airconditioningsproducten zoals koelmachines, warmtepompen en machines voor tapwaterproductie. “Normaliter halen onze water/water-warmtepompen hun energie uit een bodembron”, vertelt Martin Peek, directeur/eigenaar van Aerkoel. “In dit specifieke project echter worden warmte en koude onttrokken uit het water van de Rijnhaven. Dit gebeurt met behulp van een zeer geavanceerde warmtewisselaar in de betonconstructie. Afhankelijk van de seizoenen bedraagt de watertemperatuur 0-25°C.” De warmtepompen staan opgesteld in de technische ruimte in de drijflichamen, vertelt hij. “Ze bevinden zich dus deels onder het waterniveau.”

Hoog rendement, laag geluidsniveau

De Aermec NXW water/water-warmtepompen kenmerken zich door een zeer hoog rendement, aldus Peek. “Daarnaast kunnen de 

warmtepompen uitstekend in deellast functioneren. Zowel in de zomer als in het voor- en najaar is deze functie zeer interessant. Gemiddeld halen de warmtepompen een zeer hoge ‘Seasonal Coëfficiënt of 

Performance’ (SCOP) van 6,29. Bovendien zijn de Aermec NXW 

water/water-warmtepompen zeer stil. Het Italiaanse Aermec is technologisch marktleider in deze warmtepomptechnieken en levert deze systemen over de hele wereld.”

Bekende partners, soepele uitvoering

Een transportpartner heeft de warmtepompen vanuit de fabriek van Aermec in Italië rechtstreeks naar Rotterdam vervoerd, waar Roodenburg alle leidingen, pompen en regeltechniek heeft aangesloten. Ondersteuning vanuit Aerkoel was hierbij niet nodig, aldus Peek. “Roodenburg is één van de grootste afnemers van onze Aermec producten en goed bekend met de technieken, eigenschappen én mogelijkheden. Ook in dit project heeft zich dat vertaald in een soepele uitvoering. Binnenkort vindt een gezamenlijke inbedrijfstelling plaats, waarna alle gebruikers van Floating Office Rotterdam gebruik kunnen maken van zeer duurzaam opgewekte warmte.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.