Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Wat installeer jij stekerbaar (met Adels)?

Wat installeer jij stekerbaar (met Adels)?

Denk aan het tekort aan (goede) vakmensen, kortere bouwtijden, andere manieren van installeren, circulair bouwen, duurzaamheid en een stijgende vraag naar flexibiliteit. Maar wat kan je eigenlijk allemaal stekerbaar installeren en wegen de kosten van de engineering wel op tegen het tijdvoordeel dat op de bouw behaald wordt? 

Wat kan stekerbaar worden uitgevoerd?

We noemen een aantal voorbeelden:

Verlichting

Verlichtingsarmaturen kunnen heel goed stekerbaar uitgevoerd worden, dit gebeurt eigenlijk veelal als standaard al in de markt. De kabels worden prefab aangeleverd, fabrieksmatig al op maat gemaakt en voorzien van connectoren. Een voorbeeld hiervan is de T-splitter met aansluitsnoer. De installateur kan ze direct en eenvoudig op de juiste plaats monteren. Een mooi project waarbij de complete verlichting stekerbaar is uitgevoerd zijn de Lee Towers woontorens in Rotterdam-West. Bekijk hier het filmpje.

Kabeldozen

Kabeldozen worden al sinds jaar en dag gebruikt voor het voeden van verlichting en bewegingsmelders, maar worden tegenwoordig ook ingezet voor de voeding van wandcontactdozen en andere voedingen vanaf de kabeldozen.

Schakelmateriaal

Elke schakelmateriaalfabrikant heeft eigenlijk wel stekerbare oplossingen, van schakelaars tot wandcontactdozen, alles kan plug en play aangesloten worden. Eigenlijk kan er door de gebruikte mechanische en kleurcodering niets meer misgaan.

Verdelers

Vergelijkbaar met schakelmateriaal heeft zowat elke fabrikant van groepenkasten en verdeelinrichtingen de mogelijkheid om deze verdelers stekerbaar te leveren.

Het voordeel van engineering

In tegenstelling tot conventioneel installeren richt stekerbaar installeren zich vooral op de kracht van de voorbereiding. De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren. De bekabeling wordt niet meer ad hoc op locatie gemaakt, maar vooraf, in een gecontroleerde omgeving.

Een goede voorbereiding, waarbij de juiste aansluit- en doorschakelpunten en kabellengtes worden bepaald, uitgetekend en gecontroleerd, is hiervoor onontbeerlijk. Dankzij de toepassing van duidelijke stekercoderingen worden aansluitfouten en faalkosten voorkomen. Bovendien kan vijf tot tien keer sneller worden gewerkt tijdens de installatie zelf en is hierbij minder technische kennis vereist. Vooral bij de grotere projecten met veel repeterende installaties levert dit niet alleen veel tijdswinst op, maar ook kostentechnisch (reiskosten, arbeidskosten, faalkosten, restafval)  is het in veel gevallen goedkoper.  

De rol van Hemmink

Hemmink vertegenwoordigt in Nederland het stekerbare systeem AC 166G van de Duitse fabrikant Adels-Contact, die volledig veilig uitwisselbaar zijn met het GST18-systeem.

In plaats van losse producten, levert Hemmink totaaloplossingen. Zo zijn combinaties mogelijk met het bevestigingsmateriaal van JMV en Schnabl of de schakeldozen van Wiska.

Tijdens een project bieden wij intensieve begeleiding en advies. Van de eerste inventarisatie tot de begeleiding tijdens het logistieke proces. Vanuit een resultaatgerichte aanpak bieden wij de best passende oplossing en advies. Hiermee kunnen we jou veel werk uit handen nemen, zodat jij je kan richten op de uitvoering van het project. Meer weten over onze projectaanpak? Ga naar hemmink.nl.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.