Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Warmtepompsysteem van de toekomst is smart, duurzaam en binnen één dag operationeel

Warmtepompsysteem van de toekomst is smart, duurzaam en binnen één dag operationeel

Leverancier van innovatieve elektrische aandrijvingsoplossingen, regelafsluiters en sensoren voor verwarmings-, ventilatie- en klimaatinstallaties Belimo investeert niet alleen in grote, gevestigde installateurs, adviesbureaus en systems integrators, maar heeft ook oog voor startups. Zoals voor Dutek Energy Solutions, een jong en dynamisch bedrijf dat sinds begin dit jaar hoogwaardige warmtepompsystemen voor gebouwinstallaties realiseert. Van de productie, levering, assemblage en tests tot en met het beheer en onderhoud en voor zowel bestaande als nieuwbouwobjecten. “Onze Smart-systemen blinken uit in ontwerp én besturing, zijn robuust en hebben een lange levensduur”, vertelt Hendrik Wielink, Eigenaar van Dutek Energy Solutions. “Onder meer dankzij het gebruik van A-merk componenten, zoals de Belimo 3-weg gemotoriseerde regelafsluiters, temperatuursensoren en elektronische druk¬onafhankelijke (EPIV) regelkogelkranen.”

Dutek Energy Solutions is voortgekomen uit advies- en ingenieursbureau Duurzaam Actief. “Mijn compagnon Sander Beltman en ik hebben de afgelopen ruim zes jaar veel onrendabele warmtepompinstallaties geoptimaliseerd”, vertelt Wielink. “De kennis en ervaring die we daarbij opgedaan hebben, hebben we gebruikt om ons eigen systeem te bouwen. Begin dit jaar hebben we dit concept onder de naam Dutek Energy Solutions professioneel in de markt gezet en inmiddels hebben we de eerste warmtepompsystemen succesvol opgeleverd. Met ons product ontzorgen we installateurs en gebouweigenaren. Zowel in de installatie als in onderhoud en beheer.”

De 3-weg gemotoriseerde regelafsluiters zorgen voor een optimale controle over de afgiftesystemen.

 

Zekerheid en controle van een goed functionerend systeem

“Vergeleken met een conventionele cv-installatie is een warmtepompinstallatie behoorlijk complex”, weet Wielink. “Het simpelweg ophangen van een ketel is niet voldoende. Bij een warmtepompinstallatie komt de afstemming tussen gebouw en techniek heel precies. Elke misaanpassing of onnauwkeurigheid resulteert namelijk in rendementsverlies, minder behaaglijkheid en hogere energiekosten. Onze warmtepompsystemen gaan hiermee de strijd aan. De Smart-installaties zijn de verbindende schakel tussen de diverse gebouwinstallaties en blinken uit in ontwerp én besturing. In de compact gebouwde units zijn alle technieken geïntegreerd. Dankzij de intelligente besturingssoftware kan de temperatuur van het gehele pand per ruimte geregeld worden, inclusief de ventilatie-installatie. Bovendien kan eenvoudig op afstand in de installaties worden ingelogd, om de prestaties te monitoren en waar nodig optimalisaties door te voeren.” De warmtepompsystemen zijn ‘Smart Grid Ready’, vertelt hij. “We meten alle energiestromen in het gebouw en kunnen hierop sturen. Bovendien kunnen we binnenkort anticiperen op weersvoorspellingen en energieprijzen, waarmee de energielasten nog verder worden verlaagd. Doordat we de Smart-serie in eigen huis maken, assembleren en testen en zoveel mogelijk gebruik maken van A-merk componenten, hebben we de zekerheid en controle van een goed functionerend systeem. Hierdoor komen klanten niet voor verrassingen te staan. Door de systemen en besturingen te standaardiseren, is minder technisch personeel nodig. De installatie hoeft slechts naar binnen gereden en aangesloten te worden en is binnen één dag al operationeel.”

De Smart warmtepompinstallatie is de verbindende schakel tussen de diverse gebouwinstallaties en blinkt uit in ontwerp en besturing.

 

Snelle inbedrijfstelling

Om een snelle inbedrijfstelling te borgen, maakt Dutek Energy Solutions onder meer gebruik van de elektronische druk¬onafhankelijke (EPIV) regelkogelkranen van Belimo. “Onze warmtepompinstallaties leveren warmte en koude aan de afgiftesystemen, zoals de luchtbehandelingskasten, vloer- en/of plafondverwarming”, vertelt Wielink. “De EPIV’s van Belimo voorzien in een automatische, permanente hydraulische inregeling van deze afgiftesystemen. Hiervoor hoeven we slechts de juiste parameters in te vullen in onze software. Naar wens kunnen de setpoints eenvoudig (op afstand) worden aangepast.” De keuze voor Belimo was volgens hem een logische. “We waren op zoek naar een partij die meerdere componenten kon leveren. Bovendien waren we erg gecharmeerd van de kwaliteit, bouwmaat en bouwvormen van de Belimo-producten, evenals het aansluit- en montagegemak. Onze warmtepompsystemen zijn zo compact mogelijk gebouwd, wat gevolgen had voor de componenten. De Belimo-producten spelen hier optimaal op in.”

Belimo-componenten in de warmtepompinstallatie van Dutek Energy Solutions.

 

“In opdracht van Dutek Energy Solutions hebben wij de juiste producten voor de warmtepompinstallaties geselecteerd”, vertelt Jeffrey Bellmann, Accountmanager bij Belimo. “Zodat Hendrik Wielink en Sander Beltman een hoogwaardige installatie kunnen opleveren bij hun klanten. Naast onze EPIV’s hebben we temperatuursensoren geleverd, die op diverse plekken in de installatie de aanvoer- en retourtemperaturen meten. Onze 3-weg gemotoriseerde regelafsluiters zorgen voor een optimale controle over de afgiftesystemen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.