Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Warmtepompen voor nieuw Hermann Wesselink College

Warmtepompen voor nieuw Hermann Wesselink College

De nieuwbouw is door installateur Hollander Techniek voorzien van één opwekkingscentrale voor warmte en koude. Gekozen is voor een all-air-systeem, waarmee zowel de onderwijsruimten, kantoren als algemene ruimtes worden verwarmd, gekoeld en geventileerd. Op het dak staan twee lucht/water-warmtepompen, die in opdracht van Hollander Techniek zijn geleverd door Western Airconditioning B.V.. 

Gekozen is voor de TETRIS 2 HP LN 37.4 lucht/water-warmtepompen, die zich onderscheiden door een zeer laag geluidsniveau (LN/Low Noise) en een lage energieconsumptie (HE/High Efficiency). Bovendien is één van de warmtepompen uitgevoerd met een Partial Heat Recovery (desuperheater) functie.

Gekozen is voor de TETRIS 2 HP LN 37.4 lucht/water-warmtepompen, die zich onderscheiden door een zeer laag geluidsniveau en een lage energieconsumptie.

Low Noise, High Efficiency

“De 2-pijps lucht/water-warmtepompen voor het Hermann Wesselink College hebben een koelcapaciteit van 2x 364 kW en een verwarmingscapaciteit van 2x 245 kW bij -10°C buitentemperatuur”, vertelt Arnoud Kerkhove, Accountmanager bij Western Airconditioning B.V.. “Om te voldoen aan de Low Noise geluidseisen, zijn de compressoren in een hoogwaardig geïsoleerde metalen omkasting geplaatst. Door de combinatie van een groter condensoroppervlak en kleinere compressor zal de verhouding tussen warmte-uitwisselingsoppervlakken en compressorvermogen verbeteren. Dit resulteert in een grotere energie-efficiëntie (HE).”

Partial Heat Recovery (desuperheater)

De lucht/water-warmtepompen zijn aangesloten op de luchtbehandelingskasten en kunnen óf koelen óf verwarmen, vertelt Kerkhove. “Een aantal maanden per jaar – bijvoorbeeld in het voor- en najaar – kan het echter voorkomen dat beide warmtepompen koude leveren, terwijl in enkele (kantoor)ruimtes in het gebouw nog verwarmingscapaciteit wordt gevraagd. De Partial Heat Recovery (desuperheater) functie speelt hier optimaal op in. Dankzij deze functie kan namelijk toch nog 132 kW verwarmingscapaciteit worden geleverd, terwijl de warmtepomp in de koelmodus staat.”

Op het dak van de nieuwbouw staan twee lucht/water-warmtepompen, die in opdracht van Hollander Techniek zijn geleverd door Western Airconditioning B.V..

Kant-en-klaar en just-in-time

De lucht/water-warmtepompen zijn kant-en-klaar en just-in-time in Amstelveen aangeleverd, waar Hollander Techniek het kraantransport naar het dak, de montage op de frames en de waterzijdige en elektrische aansluiting heeft verzorgd. Bij het transport was ook Western Airconditioning aanwezig, dat, voor de coördinatie en afstemming, nauw heeft samengewerkt met projectleider Theo Dikkers.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.