Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Warmtepomp met uiterst compacte binnenunit
Hybride oplossingen zijn betaalbaar, leveren een enorme gasbesparing op en kunnen snel worden doorgevoerd.

Warmtepomp met uiterst compacte binnenunit

Hybride heeft de toekomst

In mei was de nieuwe hybride warmtepomp van Intergas al te bewonderen op de VSK beurs, over een aantal maanden komen de eerste Xtend toestellen bij de groothandel beschikbaar. Daarmee wil de grootste cv-ketelfabrikant van Nederland met betrekkelijk lage investeringen per woning een grote bijdrage leveren aan de verlaging van de CO2-uitstoot.

“We moeten van het gas af”, begint Ralf Jansen, marketing en communicatiemanager voor Intergas Verwarming. “Maar is de belangrijkste klimaatdoelstelling niet het beperken van de CO2-uitstoot? Er zijn grote plannen voor forse investeringen in nieuwe warmtenetten en waterstofnetwerken, maar daar gaat niet alleen ontzettend veel geld in zitten, het zal ook nog heel wat jaren duren voor Nederland dit merkt en er gebruik van kan maken. Voor een fractie van dat geld kun je zeventig tot tachtig procent van de woningen veel eerder aanpakken. Alleen haal je ze niet van het gas af, je zorgt dat de verwarmingsinstallaties ook kunnen branden op biogas of groen gas. En hybride hoeft geen tussenstap te zijn, met waterstof of groen gas kan het ook een eindoplossing kan zijn.”

Tot wel tachtig procent gasbesparing

“Kijk, nieuwbouw is sowieso al gasloos. en nieuwere woningen zijn geschikt voor all-electric”, legt Jansen uit. “Bij de oudere woningen ligt dat lastiger. Maar als je daar met een compact hybride systeem meteen aan de slag gaat, is het bereik enorm en het effect op de CO2-reductie groot. Omdat onze hybride oplossingen betaalbaar zijn en een gasbesparing opleveren tot wel tachtig procent, is het ook een hele sociale oplossing. Zeker met de huidige gasprijzen, die menig huishouden tot wanhoop drijven. Het is ook een oplossing die snel kan worden doorgevoerd. Met een technische levensduur van vijftien tot twintig jaar kun je prima de tijd overbruggen die de maatschappij nodig heeft om grote infrastructurele aanpassingen zoals een waterstofnetwerk op te zetten.”

Buitenunit van de Integas Xtend.

Waterstof

Om hierop vooruit te lopen, zijn de meeste cv-ketels met beperkte aanpassingen geschikt voor biogas, groengas en ook (deels) waterstofgas. Jansen: “Honderd procent waterstofgas vergt grotere aanpassingen. Doordat het waterstofmolecuul kleiner is, heb je een fijnere detectie nodig voor de ontbranding. Waterstof is de brandstof van de toekomst, en dan als hybride oplossing met zonnepanelen voor de opwekking van eigen elektriciteit. Je zou dan in de toekomst de overcapaciteit van elektriciteit moeten kunnen opslaan in bijvoorbeeld een batterij. Overigens hebben we al toestellen die op 100% waterstof kunnen draaien.”

Uiterst compacte binnenunit

“Voor de hybride oplossing hebben we de Xtend ontwikkeld, een lucht/water-warmtepomp die te combineren is met alle gangbare cv-ketels, maar die natuurlijk het beste samenwerkt met onze eigen hoogrendementsketels, zoals de HRE, de Xtreme-serie en de HREco. De Xtend bestaat enerzijds uit een uiterst compacte binnenunit van slechts 16,8 centimeter breed en ruim 55 centimeter hoog, dus die is in vrijwel elke installatie inpasbaar. Een open verdeler maakt het mogelijk om deze binnenunit ook elders te plaatsen, maar zo dicht mogelijk bij de cv-ketel is wel beter. Anderzijds heeft dit systeem een buitenunit die op maximaal 25 meter van de binnenunit geplaatst moet worden. De Xtend heeft een vermogen van 5 kW, een COP van 4,5 en levert een systeemtemperatuur van maximaal 55°C, genoeg om 85 tot 90 procent van de cv-ketel over te nemen.”

Corporaties

Hybride oplossingen zijn ook prima geschikt voor woningcorporaties om woningen collectief aan te pakken. Jansen: “Dat kan door bijvoorbeeld per woonlaag een buitenunit met groot vermogen te plaatsen en de woningen zelf met kleine binnenunits en een efficiënte ketel uit te rusten. Hiervoor zijn relatief weinig bouwkundige aanpassingen nodig en omdat de cv-ketel niet verdwijnt, blijft ook het comfortgevoel bij de bewoners. All-electric en oudere woningen is toch nog geen goed huwelijk, doordat lage temperatuurverwarming vaak niet mogelijk is en de mogelijkheden voor isoleren minder zijn. Denk alleen maar aan hoelang je bezig bent een woning 2 graden bij te verwarmen. Dat kan dagen duren.”

De voordelen voor de installateur zijn evident. Jansen tot besluit: “Het is allemaal herkenbare Intergas-techniek, die bovendien door de compacte uitvoering erg eenvoudig te installeren is en bijna altijd past. Inregelen is ook een fluitje van een cent. Onder op de Xtend binnenunit staat een QR-code waarmee de installateur eenvoudig het inregelproces van de Xtend in zes simpele stappen kan doorlopen. De bewoner kan vervolgens via een Comfort Touch thermostaat of via de Comfort Touch App op de telefoon het systeem verder bedienen. Ik denk dat we met deze totaaloplossing een belangrijke stap kunnen zetten naar minder CO2 uitstoten. Daar is het ons ook om te doen.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.