Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Warmtepomp houdt medicijnen in goede kwaliteit

MMP_Horos_201125-1492 kopiëren

Tekst | Tekst Tim van Dorsten | Beeld Marco Peters Photography

18 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Dankzij een omkeerbare warmtepomp en warmteterugwinsysteem (WTW) met een warmtewiel van Horos is dit inmiddels verleden tijd.

Hoewel Horos het nieuwe klimaatbehandelingssysteem pas afgelopen mei in de apotheek van Alrijne Ziekenhuis heeft geplaatst, is directeur Harry van Veen ervan overtuigd dat er nu geen problemen meer zijn. “Zo’n 60 tot 70 procent van onze werkzaamheden bestaat uit dit soort specialistische projecten, waarbij de goede ventilatie, luchtvochtigheid en temperatuur in een gebouw enorm van belang zijn. In dit geval mag de temperatuur niet boven de 25 graden komen. Ook niet tijdens een hittegolf.”

De luchtbehandelingskast zuigt schone buitenlucht aan.

Toen het ziekenhuis in 2019 het pand van een fitnessclub overnam, beschikte het gebouw enkel over een cv-installatie en was er geen ventilatiesysteem aanwezig. Servicetechnicus Marco Volwater van Alrijne Ziekenhuis: “Daarom ben ik op zoek gegaan naar een totale oplossing die ook duurzaam is. Al snel kwam ik uit bij Horos, dat heeft gezorgd voor een plug & play-systeem. Voor dit systeem had ik natuurlijk mijn wensen, maar ik heb vooral zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het specialisme van Horos.”

De luchtbehandelingskast.

Luchtbehandeling

Hiervoor past Horos een luchtbehandelingskast met een geïntegreerde warmtepomp en een warmtewiel als WTW-systeem toe. Dit warmtewiel absorbeert in de zomer warme en vochtige buitenlucht, waardoor 30 procent koelvermogen wordt bespaard. In de winter wordt 83 procent warmte-energie uit de afvoerlucht gehaald om deze als verwarming te gebruiken, aangevuld met de warmtepomp.

Het liefst had Van Veen deze luchtbehandelingskast buiten de apotheek geplaatst, maar onder meer een aanwezige parkeerplaats op het dak en een waterloop aan de zijkant dwongen hem ertoe om deze kast binnen te zetten. “Daarom hebben we gekozen voor een zogeheten ‘super low noice’ apparaat, zodat de apotheekmedewerkers hiervan geen last hebben.” Volgens Volwater merkten de medewerkers het verschil vanaf de eerste dag dat het systeem in gebruik werd genomen. “Ze gaven direct aan dat de lucht prettiger is en minder bedompt.”

Bij de oplevering heeft Horos ervoor gezorgd dat Alrijne Ziekenhuis met de installatie kan meekijken en de installatie kan onderhouden. Horos doet het onderhoud voorlopig zelf. “Bij deze installatie beïnvloeden de lucht en koeling elkaar, daarom is ons specialisme hierbij vereist”,  aldus Van Veen.      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht