Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen en woningen belangrijk?

Waarom is luchtbevochtiging in gebouwen en woningen belangrijk?

Door te droge lucht (<40%) in onze gebouwen en woningen zijn wij vatbaarder voor griep infecties, voelen we ons niet behaaglijk met als gevolg dat we eerder ziek worden, we ons moe voelen, hoofdpijn hebben, slecht slapen en vele andere ongemakken ervaren, zoals bijvoorbeeld allergieën. Een lage luchtvochtigheid veroorzaakt niet alleen lichamelijke ongemakken, maar heeft ook een negatieve invloed op de materialen en apparatuur in onze gebouwen. Waarom is dat?

Welke problemen worden veroorzaakt door een te droge lucht / lage luchtvochtigheid (<40%)?

We worden eerder ziek en voelen ons onbehaaglijk

Te droge lucht zorgt ervoor dat er lichamelijke problemen optreden die u misschien niet direct aan de vochtigheid associeert. Immers is luchtvochtigheid niet direct te zien en enkel te meten met een Hygrometer. Door de te droge lucht drogen uw slijmvliezen uit, wat ervoor zorgt dat virussen en bacteriën niet meer door deze slijmvliezen worden afgevangen en deze zo vrij toegang krijgen tot onze longen met als gevolg dat wij ziek worden. Blijf daarom alert op het gevoel van een droge keel, neus of ogen. Dit is een eerste signaal dat de luchtvochtigheid in uw omgeving te droog is.

40 tot 60% luchtvochtigheid heeft u het minste last van verschillende omgevingsinvloeden zoals u kunt zien in het Sterling diagram:

Materialen drogen uit met als gevolg scheuren, kieren, vervorming en haperende apparatuur

Houten en andere vocht absorberende materialen reageren op schommelingen in de luchtvochtigheid. Het fenomeen ‘werken’ van hout kent iedereen wel. Bij een lage luchtvochtigheid ontstaan hierdoor scheurtjes, kieren en vervorming bij vloeren en meubels. Ook kunststukken hebben te lijden onder een te lage luchtvochtigheid, waardoor het materiaal, vernis en verf gaat barsten. Eveneens zullen muziekinstrumenten en (geluids-) apparatuur aan kwaliteit inboeten of slechter gaan werken. Uw kostbare spullen en apparatuur kunt u gemakkelijk beschermen door de luchtvochtigheid (40-60%) op niveau te houden.

Zowel voor kleine (budget) als grote ruimten heeft Condair B.V. de oplossing in huis.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.