Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Waar moet een goede steiger aan voldoen? Wat zijn de eisen?

Waar moet een goede steiger aan voldoen? Wat zijn de eisen?

Sinds 2018 geldt een verscherpte regelgeving
Aan steigers worden tegenwoordig meer eisen gesteld dan enkele jaren gelden. Dat geldt zowel voor de constructie en samenstelling van steigers, als voor de opbouw en verankering. Sinds 1 januari 2018 is een verscherpte regelgeving rond bouwsteigers in werking getreden. De belangrijkste reden voor de invoering van nieuwe regels rond steigers, is het grote aantal ongelukken dat zich met steigers voordoet. Dit gaat dan om stellages die door bouwvakkers worden gebruikt, maar ook steigers in de schilder- en schoonmaaksector. De afgelopen jaren vielen er jaarlijks zo’n 35 gewonden te betreuren door ongevallen met steigers, van wie één of twee dodelijke slachtoffers. Om hierin een keer te brengen heeft de Inspectie SZW besloten om nieuwe regels op te stellen voor de samenstelling en het gebruik van bouwsteigers.

Wat is er qua regels en eisen veranderd?
Wie tegenwoordig steigers koopt, dat kan voordelig via Steigerverkoop.nl, of bestaande steigers wil gebruiken, zal merken dat de de steigers zelf en ook de opbouw van steigers anders is dan voorheen. Maar welke nieuwe of verscherpte eisen gelden er eigenlijk? De belangrijkste veranderingen om het valgevaar uit te bannen zijn:

  • De belangrijkste wijziging die voor nieuwe rolsteigers geldt, vooral voor het gebruik ervan, is de eis dat er een afdoende valbeveiliging aan de steigerplatforms bevestigd dient te zijn. Voordat de gebruiker van de steiger naar het andere platform loopt, moet er – minimaal op heuphoogte – adequate randbeveiliging zijn aangebracht.
  • Onderdelen van nieuwe steigers zijn moeilijker of niet meer los te maken, waardoor ze een stuk stabieler zijn.
  • Een belangrijk aandachtspunt is verder het vastklinken van steigers aan het gebouw of pand waar gewerkt wordt. Dit voorkomt het omvallen van steiger, die soms tot wel 20 meter hoog kunnen zijn.
  • Ten slotte zijn ook de opbouwinstructies aangepast en verscherpt. Deze opbouwinstructies, die bij de aankoop van een steiger worden meegeleverd, zijn verplicht om op te volgen als een steiger neergezet wordt. Tegelijk helpen de nieuwe opbouwinstructies om steigers sneller en eenvoudiger op te zetten. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Daarom is er bijvoorbeeld veel aandacht voor het vastzetten van rolsteigers, zodat deze stabieler staan en niet in horizontaal opzicht kunnen verplaatsen. Ook is er meer aandacht gekomen voor de maximale ruimte tussen steiger en gevel en voor de plek war steiger al dan niet geplaatst mogen worden.

 

Handhaving door Inspectie SZW
Via steekproeven en onverwachte bezoeken aan de bouwplaats, streeft de Inspectie SZW ernaar om de nieuwe regels te handhaven. Wanneer een bedrijf, schilder, schoonmaker of doe-het-zelver niet aan de regels voldoet, kan als sanctie een boete of verplichte staking van de werkzaamheden opgelegd worden. Reden genoeg dus om de nieuwe regels en bepalingen goed in je op te nemen!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.