Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Overzicht van de techniekruimte.

W- en E-totaalpakket voor duurzaam schoolgebouw

Aan de Clematislaan in Gouda werd onlangs het nieuwe, gezamenlijke onderkomen van ZMLK-school De Ark en specialistisch kinderdagcentrum Bloemendaal opgeleverd. Het door hoofdaannemer Van Wijnen in opdracht van Stichting Klasse en Gemiva-SVG Groep uitgevoerde project betreft een mooie combinatie van renovatie en nieuwbouw. Het resultaat? Een eigentijds, fris ogend complex dat qua energieprestaties en materiaalhergebruik ruimschoots aan alle wensen en eisen beantwoordt. Daaraan leverde ook Van Dorp projecten een grote bijdrage. Het bedrijf tekende namelijk voor het complete elektrotechnische en werktuigbouwkundige installatiewerk binnen het hagelnieuwe gebouw. 

Luchtbehandelingskasten.

De structuur van het oorspronkelijke hoofdgebouw bleek prima geschikt om De Ark, een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs, te huisvesten. Daar stond tegenover dat het bestaande, eenlaagse laagbouwdeel zich minder leende om er Bloemendaal, een kinderdagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking, onder te brengen. Een en ander leidde tot het besluit om de laagbouw te slopen en te vervangen door een compacte, tweelaagse nieuwbouw. De hoogbouw, waarvan na een stevige kaalsloop slechts het casco en gevelmetselwerk intact bleven, kreeg een compleet nieuwe gevel en dito aluminium kozijnen. Daarnaast werd de indeling van het 24 klas- en praktijklokalen tellende pand compleet veranderd. 

Compleet pakket 

Transport naar het dak van voedingskabels in combinatie met luchtbehandelingsonderdelen. Door de onderlinge samenwerking van de betrokken partijen komt alles snel boven.

De revitalisatie van het schoolgebouw is een slim stukje maatwerk. Binnen het pand ligt een sterke nadruk op duurzaamheid, een gezond leefklimaat en een efficiënt energieverbruik. De installaties werden aangebracht door de specialisten van Van Dorp. Het betrof hier een hechte samenwerking tussen Van Dorp installaties Zoetermeer, dat de E-installaties voor haar rekening nam, en het in Capelle aan den IJssel gevestigde Van Dorp projecten, verzorger van de W-installaties. Een gevarieerde, omvangrijke én op maatwerk ingestoken klus, zeggen Sylvester Winkelhof en 

Casper Hoogstrate. Beiden zijn als projectmanager verantwoordelijk voor respectievelijk de werktuigbouwkundige en elektrotechnische aangelegenheden binnen het landelijk actieve installatiebedrijf. “Samen met de opdrachtgevers hebben we een ontwerp gemaakt dat tot in detail aansluit op de wensen van de gebruikers”, aldus Winkelhof. “Zo is de hoogbouw voorzien van gebalanceerde luchtbehandeling en vindt de verwarming plaats met behulp van op warmtepompen aangesloten lage temperatuur vloerverwarming. En omdat de kinderen binnen Bloemendaal veel op de vloer zitten, verloopt de koeling daar bijvoorbeeld via een inductie-unit en niet middels LTV. In de hoogbouw zorgt LTV juist wél voor de verwarming en koeling. Verder zijn hier gebalanceerde, CO2-gestuurde ventilatiesystemen met WTW-installaties aangebracht.”

Centraal aanspreekpunt

De bijdrage van Van Dorp op het elektrotechnische vlak is al even vermeldenswaardig. 

Hoogstrate somt op: “We hebben onder andere de LED-verlichting, inclusief aanwezigheidssensoren, het PV-systeem voor de 332 op het dak gemonteerde zonnepanelen, een nieuwe transformator en de gebouwgebonden brandmeld- en ontruimingsinstallatie gerealiseerd. Verder staat onze naam onder de voorzieningen voor het toegangscontrolesysteem en de smartboards, de intercom, de van power LED’s voorziene decentrale noodverlichting en het KNX-gestuurde zonweringssysteem.” Oplossingen die net als de W-installaties soepel en met succes binnen de Goudse schoolmuren werden toegepast, tot volle tevredenheid van de klant. “We zijn niet alleen veelzijdig en compleet, als totaalaanbieder bieden we richting onze opdrachtgevers ook het voordeel van slechts één aanspreekpunt voor de installaties”, zegt Winkelhof. “En dat waarderen ze.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.