Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
W en E als basis voor duurzaam DC GLP te Venray
Het DC van GLP in Venray in volle glorie.

W en E als basis voor duurzaam DC GLP te Venray

Voor het duurzame en circulair gebouwde distributiecentrum van GLP in Venray tekende Brandsen Installatietechniek voor nagenoeg de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties. Daarmee toonde de totaalinstallateur uit Barneveld wederom zijn ruime kennen en kunnen in de alledaagse praktijk. Directeur Berto van Vliet van Brandsen Installatietechniek blikt met veel voldoening terug op de onlangs afgeronde werkzaamheden, die met zo’n 15 eigen medewerkers gerealiseerd werden.

Het eind augustus afgeronde project betreft de tweede fase van het nieuwe distributiecentrum van GLP. Het bedrijf behoort tot Europa’s meest vooraanstaande investeerders en ontwikkelaars van logistieke warehouses en distributieparken. Het nieuwe DC op bedrijventerrein Smakterheide in Venray telt ongeveer 27.000 m2, een oppervlak dat volop ruimte biedt aan een in twee delen opgedeeld warehouse (inclusief een mezzanine), diverse loadingdocks en een laadkuil. Daarnaast is in het pand via twee bouwlagen voorzien in evenzoveel kantoorgebouwen.

Gevarieerd E- en W-pakket

Op de sprinkler- en brandmeldinstallatie na verzorgde Brandsen, vooral actief in de nieuwbouw en renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen, alle E- en W-gerelateerde installaties binnen het DC. “We hebben het distributiecentrum en de kantoren voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling”, start Van Vliet zijn opsomming. “Daarnaast zijn in de kantoorruimtes klimaatplafonds en ventilatievoorzieningen aangebracht. Dat laatste geldt ook voor de mezzanine, de zelfdragende constructie tussen de beide etagevloeren. Op werktuigbouwkundig front hebben we een mooie mix van traditionele loodgieterswerken uitgevoerd. Daarbij kun je onder meer denken aan de afvoer voor zowel vuil water als hemelwater en het sanitair. Kortom, we hebben onze ruime installatietechnische expertise in de volle breedte kunnen bewijzen.”

Loadingdocks.

Propaan als koelmiddel

Het duurzame karakter van het hagelnieuwe gebouw aan de Smakterweg in Venray heeft geresulteerd in het ontwerpcertificaat BREEAM ‘Excellent’. Naast de al genoemde installaties levert een andere door Brandsen Installatietechniek aangebrachte oplossing hieraan een grote bijdrage, zo blijkt uit de woorden van Van Vliet. “Het gebouw draait op twee Emicon 4-pijps lucht/water-warmtepompen van het type GPS/3402/Kp voor buitenopstelling. Deze via remote monitoring te gebruiken hoogstandjes voldoen aan de ATEX 114 richtlijnen en vormen met onder andere semihermetische zuigercompressoren en stille ventilatoren één geheel. Het meest bijzondere van deze warmtepompen is echter dat ze qua koelmiddel gebruik maken van propaan, ofwel R290. Dit milieuvriendelijke alternatief leidt dankzij de gunstige energetische eigenschappen indirect tot een lagere CO2-uitstoot. Daardoor heeft het een minder schadelijke invloed op het broeikaseffect.”

Veiligheid centraal

Naast het duurzame karakter kenmerken de warmtepompen zich ook door een uiterst veilig functioneren. Daartoe staan de compressoren van beide warmtepompen opgesteld in een afgesloten en geluiddempende behuizing die is voorzien van een ventilatieopening. In deze behuizing is een propaangasdetectiesensor gemonteerd met een laag (5% LEL) en een hoog (10% LEL) alarmniveau. “Bij een eventuele detectie van propaan en het aanspreken van het laag niveau alarmcontact van de sensor zal een in de compressorruimte aanwezige ventilator het vertrek afzuigen”, legt Van Vliet uit. “Wordt er een hoog niveau alarmcontact aangesproken, dan schakelt de machine direct uit. De ventilator blíjft echter de ruimte ventileren. Wanneer het euvel is opgelost, kan de machine vervolgens handmatig weer worden herstart.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.