Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vuistregels voor het kiezen van de juiste warmtepomp

Vuistregels voor het kiezen van de juiste warmtepomp

Horrorscenario’s van verkeerd gedimensioneerde warmtepompen en woningen die niet opwarmen weerhouden veel installateurs ook anno 2016 van het adviseren van een warmtepomp, weet Sander Rutten, hoofd Productmarketing & Trainingen bij Vaillant Nederland. “De cv-ketel is voor veel installateurs nog de veiligste weg. Want een cv-ketel past altijd. Bij warmtepompen ligt dit iets lastiger, zeker wanneer je kiest voor all-electric.”

Grond- of luchtwarmtepomp?

De toepassing van warmtepompen is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt, vertelt hij. “Zeker nieuwbouwwoningen kunnen ideaal met een warmtepomp worden verwarmd. Hiervoor adviseren wij in beginsel grondgebonden warmtepompen. Deze warmtepompen kennen bij lage temperaturen immers een veel hogere efficiency omdat de bron-/grondtemperatuur ongeveer 10˚C blijft. Bovendien kan hiermee passief worden gekoeld.”

Bij renovatiewoningen is het vaak niet wenselijk om een grondgebonden warmtepomp te installeren. Niet alleen omdat de tuin dan moet worden omgewoeld, maar ook omdat de warmtevraag groter is, wat een grotere dimensionering en investering betekent. “In deze gevallen biedt een hybride luchtwarmtepomp uitkomst, waarbij de piekvraag en de verwarming van warm tapwater worden afgedekt met een hr-ketel”, vertelt Rutten.

Warmtevermogen woning

Om het benodigde vermogen voor de woning te bepalen, heeft Vaillant een handige tool ontwikkeld waarbij per woningtype en bouwjaar het geschatte vermogen in kW bij -10 ˚C wordt weergegeven. Uit deze tabel blijkt dat een matig geïsoleerde tussenwoning uit 1970 een warmteverlies heeft van 130 Watt per m². Een vergelijkbare woning uit 2000 vraagt met circa 60 Watt minder dan de helft van dit vermogen. Bij hoekwoningen is die behoefte zo’n 25 procent meer; in vrijstaande woningen stijgt de behoefte met zo’n 40 procent. Een vrijstaand huis van 170 m² uit 2000 vraagt dus een warmtevermogen van zo’n 170 m² x 60W/m² x 1,4 = 14kW.

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepompsysteem, adviseert Rutten bij de dimensionering uit te gaan van vijftig procent van het benodigde vermogen. “Hiermee kan 85 procent van de totale warmtevraag worden voorzien. Voor die vrijstaande woning uit 2000 kom je dus uit op een 8 kW hybride warmtepomp.”

Terugverdientijd

Ook om de exacte besparing te berekenen, heeft Vaillant een vuistregel bedacht. “Wanneer je de piekvraag vermenigvuldigt met het gemiddelde van 1.600 draaiuren per jaar, heb je een goede indicatie van hoeveel kW/h je op jaarbasis verbruikt”, vertelt Rutten. “Bij woningen vanaf 2000 wordt veelal vloerverwarming toegepast met een afgiftetemperatuur van 35˚C. Dan mag je bij de Vaillant warmtepomp uitgaan van een COP van 4,5. Wanneer je het warmtevermogen (85 procent van het totale vermogen) deelt door die COP én vermenigvuldigt met de actuele elektriciteitsprijs, weet je je elektriciteitskosten. Dezelfde berekening kun je uitvoeren voor je gasverbruik.”

De vrijstaande woning uit 2000 verbruikt zo’n 1.600u x 14kW = 22.400 kWh/jaar voor verwarming, vertelt hij. “Wanneer 85 procent door de luchtwarmtepomp wordt geleverd, kost dit aan elektriciteit 22.400 kWh/jaar x 85 procent / 4,5 X € 0,22 = € 930. Dit had aan gas circa 22.400 kWh x 85 procent / 10 kWh/m³ x € 0,65 = € 1.238 gekost, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van € 300. Tel daarbij op de ISDE-subsidie van de overheid en je verdient de luchtwarmtepomp in vijf tot zeven jaar terug.”

Hoewel Vaillant bekend is geworden door de geysers en cv-ketels, ontwikkelt en produceert het bedrijf zelf ook al jarenlang warmtepompen. Het assortiment is zeer breed, met 3 tot 15 kW hybride en all-electric luchtwarmtepompen en 5 tot 45 kW all-electric grondgebonden warmtepompen met bijbehorende buffers en boilers. Speciaal voor installateurs heeft Vaillant een certificerings- en trainingsprogramma ontwikkeld om aan de benodigde kennis, kunde én eisen van de overheid te kunnen voldoen, onder andere met betrekking tot de dimensionering van warmtepompen. “Aan de hand van onze vuistregels kunnen installateurs een goede eerste inschatting maken”, vertelt Rutten. “Onze afdeling Projectadvies ondersteunt vervolgens graag bij het maken van een gedetailleerde berekening, zodat gegarandeerd de juiste warmtepomp wordt geïnstalleerd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.