Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
VSK 2020: Midden in de toekomst

VSK 2020: Midden in de toekomst

De installatiesector profiteert volop van de economische trends, zoals de energietransitie, klimaatontwikkeling en duurzaamheid, maar het vraagt van zowel de installateurs als van toeleveranciers dat ze zichzelf opnieuw uitvinden. Ook komen er allerlei nieuwe spelers bij die inspringen op de genoemde trends. Alle verschillende technologieën en toepassingen zijn het begin van de oplossing. Wat is de stand van al deze oplossingen? Bezoekers van VSK 2020 komen een dag midden in de toekomst.

Stonden tijdens VSK 2018 slimmer werken en de warmtepomp nog in het middelpunt, nu staan meer dan ooit tevoren allerlei oplossingen klaar om de energietransitie een boost te geven. “Er ontstaan steeds meer marktinitiatieven voortvloeiend uit het klimaatakkoord”, zegt Patrick Schilte, Business unit manager Bouw & Installatie bij de Jaarbeurs. “Steeds meer fabrikanten hebben allerlei oplossingen zonder verbruik van gas gevonden, zoals windenergie, aquathermie of waterstof. Waar traditioneel in de ketelhal op VSK de gevestigde namen hun marktaandeel redelijk verdeeld hebben, blijkt dat het marktaandeel in het tijdperk ná de ketel nog helemaal niet is ingevuld. We zien dat ook nieuwe spelers zich op de installatiemarkt begeven als gevolg van de ontwikkelingen in de sector.”

Patrick Schilte, Business unit manager Bouw & Installatie bij de Jaarbeurs.

Uitdagingen 

Industrialisering, digitalisering en prefabricage zal een vlucht nemen en circulariteit komt volgens Schilte echt hoog op de agenda. “Daar zal dus ook op VSK 2020 veel aandacht voor zijn. De installatietechniek staat voor uitdagingen, waarvoor de installateur niet alleen de oplossing kan aanreiken. Samen met opdrachtgevers en voorschrijvers, maar zeker ook met de kennis van de fabrikanten zullen ze moeten proberen de doelstellingen te verwezenlijken. VSK heeft deze editie de focus om al deze kennis en ervaring bij elkaar te brengen en versnelling te boeken in de vooruitgang. Zo zijn de nieuwste technieken om aan de klimaatdoelstellingen te kunnen voldoen te zien op de beurs, staan met name hal 10 en 11 in het teken van industrialisering en digitalisering, en is er volop aandacht voor circulariteit. Daar worden wij als VSK blij van. Ook zijn er meer kennistheaters dan voorheen, met bestaande en nieuwe partijen.”

Impressie VSK 2018

Installateur

Op VSK gaat het overigens niet alléén over de grote thema’s die dagelijks in het nieuws verschijnen. “Het gaat vooral ook om de installateur zelf”, benadrukt Schilte. “Waar worden ze blij van? Welke bedrijfswageninrichting past het best? Welke kleding zit het lekkerst? VSK heeft in het hart van de beurs een plek waar dit soort vragen beantwoord worden. Hier zal ook VSK kennispartner Techniek Nederland een inhoudelijk programma speciaal voor installateurs neerzetten. De Jaarbeurs zet zelf en met haar andere partners, zoals DNVI en NVKL een grote stap in de kennisvoorziening en beleving van de VSK. Opdrachtgevers laten zich per definitie niet meer een nieuwe ketel aanpraten. Advies wordt steeds belangrijker, ook over zaken zoals isolatie, enz. Daar zal de installateur ook in mee moeten. Op VSK bieden we de handvatten om hun kennis te verbreden.”

Net zoals de installatiebranche is dus ook de VSK enorm in transitie, resumeert Schilte. “Waar voorheen uitsluitend de focus lag op producten, gaat het nu veel meer om ‘concepten’. De branche staat aan de vooravond van een enorme verduurzamingsopgave. De installatiesector moet nú doorpakken, want ze krijgt een steeds grotere rol in het bouwproces. Wellicht krijgen we nog even te maken met een dip, vanwege de stikstof- en PFAS-problematiek, maar daarna zal het volle vaart vooruit gaan. Kom ook netwerken, kennis opdoen, leren, ervaren en plezier maken in het beurscafé tijdens VSK 2020 samen met de naar verwachting meer dan 35.000 bezoekers.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.