Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Vrijheid van werken bij bouw Campus Damwâld
Klimaatinstallaties op het centrale bouwdeel.

Vrijheid van werken bij bouw Campus Damwâld

Christelijke basisscholen De Fontein en De Bron gaan samen verder als cbs De Sprankeling en zitten samen met openbare basisschool Dr. J. Botkeskoalle én de plaatselijke sporthal onder een duurzaam dak.

Opdrachtgevers waren de gemeente Dantumadiel en Stichting Campus Damwâld, die op basis van Best Value Procurement tot de keuze van aannemer (Bouwgroep Dijkstra Draisma) en architect (Kristinsson) zijn gekomen. Ingenieursburo Meijer & Joustra (constructeur) en Pranger-Rosier Installaties (ontwerp en uitvoering installaties) vervolledigden het bouwteam dat voor de realisatie werd opgezet. Uitgangspunt voor de scholen was Frisse Scholen klasse B; de sporthal is gerealiseerd op basis van de eisen van NOC*NSF en KVLO.

Schoon, groen, slim en gezond

Het schoolcomplex diende ‘schoon, groen, slim en gezond’ te worden, op zijn Fries: skjin, grien, tûk en sûn. Dat betekent voor de uitwerking respectievelijk all-electric, met een buitenruimte die aansluit op de groene context, voorzien van de slimste technieken die een andere functie in de toekomst mogelijk maken en resulterend in een gezonde leeromgeving voor scholieren en docenten. Gerben Pieterman was als projectleider van installateur Pranger-Rosier Installaties onderdeel van het bouwteam. “Als ontwerpende partij konden wij vanaf het begin meedenken met de uitwerking van het totale ontwerp en dat biedt veel ruimte voor eigen inbreng van expertise”, vertelt hij.

Campus Damwâld: een nieuw onderkomen voor drie basisscholen en een sporthal.

Leerlingen volgen

Het ontwerp van de installaties houdt uiteraard ook rekening met de gebouwopzet en schoolstructuur. Pieterman: “Naast de sporthal en algemene ruimtes heeft het gebouw twintig leslokalen en vier lespleinen. De lokalen zijn per twee gegroepeerd en hebben per set een eigen voordeur en garderobe. Wij hebben daar voor elke twee lokalen een WTW-unit geplaatst die gekoppeld is aan de centrale installaties voor verwarming en koeling. Dit betreft een VRV-systeem dat door Koelvisie is geleverd en gemonteerd. Het systeem werkt op basis van CO2-sensoring in de verschillende ruimtes en de ventilatielucht kan daarmee als het ware de leerlingen volgen in hun dagritme. De insteek van de school is namelijk dat lessen beginnen in de groepsruimte of het leslokaal, waarna de leerlingen de dag/les vervolgen op de lespleinen. De ventilatie volgt ze gewoon.”

Sporthal

CO2-meting zit ook in de sporthal. Deze is geschikt voor feesten, voorstellingen en vieringen van de school en dorpsgemeenschap, is uitgerust met tweehonderd vaste tribuneplaatsen en heeft daarnaast een flexibele zitcapaciteit van vijfhonderd zitplekken. Pieterman: “Deze hal is in drie compartimenten op te delen en ook hier werkt de luchtbehandeling op basis van CO2-meting. De luchtbehandeling van de sporthal heeft een totale verversingscapaciteit van 20.000 m³/h. Vandaar dat er op het dak een luchtbehandelingskast staat ter grootte van een behoorlijke stacaravan.” Op het dak zorgen 858 zonnepanelen voor de benodigde elektriciteitsproductie.

“Wij zijn in elk geval aangenaam verrast door de Best Value-opzet van het project en het resultaat”, besluit Pieterman. “Met onze eigen inzichten en expertise konden wij invulling geven aan de gebouwinstallaties waarin duurzaamheid en gebruikerstevredenheid centraal staan.”        


Bouwinfo

Opdrachtgever 
Gemeente Dantumadiel
St. Campus Damwâld

Architect 
Kristinsson Architecten

Ingenieur 
Ingenieursburo Meijer & Joustra

Aannemer 
Bouwgroep Dijkstra Draisma

Installateur 
Pranger-Rosier Installaties

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.