Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Voorkom vervuiling in uw cv-installatie!

Voorkom vervuiling in uw cv-installatie!

In het installatiewater van verwarmingssystemen in utiliteitsgebouwen en appartementencomplexen komen nog te vaak en te veel vuildeeltjes voor. Ophopend magnetiet, roest, kalk en bacteriën zorgen niet alleen voor een verminderde warmteafgifte, maar kunnen zich ook ophopen op diverse plekken in de installatie. Bijvoorbeeld in radiatorventielen, op driewegkleppen en in circulatiepompen, waar zij de doorstroming van het water belemmeren, slijtage bevorderen en storingen veroorzaken. De DirtmagClean® gaat hiermee de strijd aan. De zelfreinigende magnetische vuilafscheider van Caleffi vangt zelfs de kleinste vervuiling (tot 2 µm) op, met een volledig gereinigde installatie als resultaat.

De afgelopen jaren is de energieklasse van o.a. verwarmingssystemen opnieuw gedefinieerd. Dit bracht een probleem aan het licht dat in feite altijd heeft bestaan, maar tot nu toe onder de radar is gebleven: de aanwezigheid van onzuiverheden ten gevolge van corrosie en een verkeerd systeembeheer door de jaren heen. “Om deze vervuiling uit het installatiewater te halen, zijn diverse efficiënte reinigingstoestellen op de markt geïntroduceerd”, weet Mauro Manfredi, General Manager van Caleffi. “Echter kenden deze toestellen hun technische beperkingen. Zo konden ze slechts voor bepaalde systeem­soorten worden ingezet en/of bleek het vuilfilter niet doeltreffend om álle onzuiverheden te verwijderen.” 

Magnetische vuilafscheiders zijn de afgelopen jaren wél zeer succesvol gebleken, omdat zij zelfs de kleinste vuildeeltjes kunnen vasthouden. “De enige beperking bij deze vuilafscheiders is dat ze hun taken in opeenvolgende stappen uitvoeren”, aldus Manfredi. “Bij het ontwerp van onze meest recente vuilafscheider hebben wij er alles aan gedaan om ook deze tekortkoming weg te werken. Het was voor ons cruciaal om een product te ontwikkelen dat niet alleen beantwoordt aan de uiterst hoge reinigingsnormen, maar ook alle voordelen van de diverse componenten integreert én menselijke tussenkomst beperkt. Want alleen zo kan het reinigen van systemen met grote hoeveelheden opgeloste onzuiverheden (kostenefficiënt) tot een goed einde worden gebracht. Het resultaat is onze DirtmagClean®, een volledig geautomatiseerde vuilafscheider met elektronische aansturing.”

De DirtmagClean® kan naar wens in het primaire of secundaire circuit worden geplaatst, afhankelijk van waar de vervuiling het grootst is, vertelt Manfredi. “Het systeem combineert het bezinkingsprincipe met de toepassing van specifieke filterelementen. Hierbij wordt het installatiewater in een bypass door de DirtmagClean® geleid, waar speciale filterschijven zelfs de kleinste vervuiling opvangen. Speciale magneten houden alle magnetiet in het cv-water tegen, met een volledig zuivere installatie als resultaat.”

Dankzij de DirtmagClean® wordt de cv-installatie volledig gereinigd, terwijl de drukval op een aanvaardbaar niveau blijft. “Zodra het water uit de werk­ruimte is afgevoerd, beginnen de binnenste filterelementen te roteren. Uiterst krachtige waterstralen en borstels verwijderen het oppervlaktevuil, dat terechtkomt in een opvangreservoir en efficiënt wordt afgevoerd. Vervolgens wordt de DirtmagClean® automatisch bijgevuld met water, tot de vereiste systeemdruk wordt bereikt.”

De DirtmagClean® is tijdens de ISH-beurs in Frankfurt voor het eerst getoond aan het publiek en de eerste reacties zijn lovend. Op dit moment worden diverse pilotprojecten uitgevoerd, waarin gebouweigenaren, adviseurs en installateurs intensief door Caleffi worden begeleid. Onder andere om de juiste plaatsing van de vuilafscheider in het systeem en de juiste reinigingsinterval te bepalen. Een MODBUS-RTU-protocol maakt een eenvoudige koppeling met het centrale gebouwbeheersysteem mogelijk, waarna de installatie eenvoudig kan worden beheerd en beheerst.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.