Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Voordelen en nauwelijks faalkosten met universeel leidingsysteem TECEflex

Voordelen en nauwelijks faalkosten met universeel leidingsysteem TECEflex

In Zwolle is onlangs een kantoorgebouw van 10.000 m2, in eigendom van een Spoorwegpensioenfonds, verhuurd aan een overheidsinstantie en stapsgewijs gerenoveerd. Sweco Nederland – afdeling Energie & Duurzaamheid – heeft van de eigenaresse van het gebouw het vertrouwen en de taak gekregen het gebouw toekomstbestendig te maken. Hierbij waren energiebesparing, beheersbaarheid, comfort en exploitatie de kerneisen van de opdracht. Vanuit deze opdracht is een all air hybride inductiesysteem ontwikkeld. Op aanraden van Sweco zijn optimalisaties doorgevoerd door de fabrikant van de inductie-units met als doel: verlaging energiegebruik, verhoging van het comfort, vereenvoudiging op montage werkzaamheden, lagere investering en lagere faalkosten.

Sweco heeft tijdens de ontwikkeling en ontwerpwerkzaamheden gezocht naar betrouwbare partners die deze werkzaamheden kunnen realiseren en open staan voor ‘het nieuwe bouwen’. Dit staat voor uniformiteit, kwaliteitswaarborging en inventiviteit in monitoring en beheersbaarheid ter verlaging van onderhoud & exploitatie. Voor het leidingsysteem heeft Sweco gekozen voor een diffuus dicht systeem waarbij efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Vanuit een onderzoek zijn zij bij TECE terecht gekomen. Hierin hebben ze aangegeven dat TECE in dergelijke multilagen leidingsysteem als beste was gekwalificeerd.

Vanuit de aanbesteding, kwam Terberg Totaal Installaties Utrecht als beste naar voren. Een betrouwbare partner, een goede prijs en kennis van zaken.
De uitvoering en montagewerkzaamheden worden door chef-monteur Jermain van de Sanden bewaakt en aangestuurd. Hij zei hierover: “voor ons was dit het eerste project met het kunststof leidingsysteem van TECEflex. Wij hebben dit hoogwaardige leidingsysteem tot ieders tevredenheid toegepast voor de inductie-units in alle plafonds.”

Altijd dichte verbindingen

“Het werken met TECEflex was in het begin even wennen”, vertelt Jermaine. “Door toelichting van de adviseur op het gekozen configuratiesysteem en de begeleiding van de praktisch ingestelde adviseur van TECE werd snel duidelijk hoe het systeem op de juiste manier kon worden ingezet, gemonteerd en geperst. Dat ging al snel goed, zowel bij de kleine diameters van 20 mm tot zelfs de grote diameters van 50 mm.”

Het voordeel van TECEflex is dat bij een niet juist geperste verbinding de huls met behulp van een industrieföhn eenvoudig kan worden losgemaakt. Zo kan de fitting worden hergebruikt, hetgeen resulteert in kosten- en tijdbesparing. In vergelijking met het leidingsysteem van derden heeft TECEflex als voordeel dat er geen rubberen o-ringen in de fittingen zitten. In de praktijk worden deze o-ringen nogal eens kapot gestoken waardoor dit risicovol is. Bovendien kunnen ook de hulpstukken worden hergebruikt. 

“Het aantal handelingen is daarentegen wel iets meer, echter voor ons is de dichtheid van de fittingen doorslaggevend en daarmee de faalkosten minimaal” vervolgt Jermaine. “Ik zie de toekomst met TECEflex met vertrouwen tegemoet, het is echt een super mooi product! Het levert de nodige voordelen op wat betreft duurzaamheid en energiebesparingen. Een mooi pluspunt van dit product. En bij problemen is TECE een proactieve organisatie, binnen één dag staan ze op de stoep, zodat het werk niet wordt vertraagd.”

Universeel, zowel buis als fitting

Adviesbureau SWECO Nederland heeft TECEflex aanbevolen. Boudewijn Klein: “Wij kennen TECEflex al jaren als een zeer betrouwbaar, high-end leidingsysteem. Het is één van de weinige echt universele en diffusiedichte leidingsystemen voor cv-, drinkwater-, gas- en persluchtinstallaties. Met universeel toepasbare buizen en één type fitting voor alle installaties. De fittingen hebben nagenoeg dezelfde doorlaat als traditionele buizen. Daardoor zijn het weerstandsverlies en turbulentie lager en zouden kleinere leidingdiameters toegepast kunnen worden. Bovendien is dankzij de lagere leidingverliezen een geringer energievermogen nodig. De onderlinge opbouw van de kunststoflagen is beter waardoor diffusie van de lagen minder is. De aluminium inlage zal hierdoor minder snel worden aangetast. Ook hiermee bespaart men kosten.”

Totaaloplossingen

Terberg Totaal Installaties adviseert, ontwerpt en installeert alle technische installaties in gebouwen. Het doel daarbij is altijd het behalen van het beste resultaat en rendement op basis van het programma van eisen. Waarbij zowel de werktuigkundige als de elektrotechnische installaties, maar ook de beveiligingssystemen en datanetwerken volledig worden geïntegreerd. Deze systeemintegratie zorgt ervoor dat alle installaties beheerd en gecontroleerd kunnen worden vanuit één overzichtelijk systeem. Dit zorgt voor een efficiëntere werking, een optimaal binnenklimaat en energiezuinige installaties.   

www.sweco.nlwww.terberg.euwww.tece.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.