Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Voor een gezond binnenklimaat is vloerisolatie essentieel

Voor een gezond binnenklimaat is vloerisolatie essentieel

Voor een behaaglijk huis, is een aantal randvoorwaarden essentieel. Eén daarvan is de vloer. Bij een niet geïsoleerde vloer trekt kou via de grond en de kruipruimte je woning binnen. En al zijn je muren dan nog zo goed geïsoleerd, een behaaglijk gevoel en een gezond binnenklimaat zul je dan niet bereiken.

Heb je een slecht of niet geïsoleerde vloer zul je veel last hebben van koude voeten. Maar helaas is dat niet het enige. Een algemeen gevoel van kou zal hierdoor ontstaan, net als een slechte luchtvochtigheid om van een ‘lekkende portemonnee’ nog maar niet te spreken. Is er in de woning geen vloerisolatie aangebracht, dan kan de woning wel 15% van de warmte verliezen via de vloer.

Oudere woning

Bij oudere huizen is de kans dat er geen vloerisolatie aanwezig is erg groot. Hierdoor is er vaak een tochtstroom voelbaar op de vloer of laag bij de vloer en is de optrekkende kou meestal goed voelbaar. Na een vloerisolatie zal dan niet alleen de warmte beter verdeeld zijn, ook de luchtvochtigheid zal minder (en daardoor dus beter) worden waardoor er minder kans op schimmel ontstaat. Maar ook bij een (redelijk) nieuwe woning, is vloerisolatie een belangrijk onderdeel.

Soorten vloerisolatie

Niet alleen zijn er meerder soorten vloerisolatie beschikbaar, ook kun je een vloer op meerdere manieren isoleren. Als eerste, en over het algemeen meest rendabele manier, kun je vloerisolatie aanbrengen vanuit de kruipruimte. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de kruipruimte toegankelijk en minimaal 50 cm hoog is. Door het isoleren vanaf de onderkant van de vloer, komt er direct minder lucht/tocht in het huis.  

Is de onderkant van de vloer isoleren geen optie, dan kun je ook bodemisolatie in de kruipruimte toepassen. Deze manier is overigens ideaal voor vochtige en lage kruipruimtes omdat het er tevens voor zorgt ervoor dat het vocht vanuit kruipruimte afgeremd en geïsoleerd wordt.

Als laatste optie is ook vloerisolatie vanaf de bovenkant mogelijk. Deze manier wordt meestal alleen toegepast indien er geen kruipruimte is of deze niet (helemaal) toegankelijk is. Bij het isoleren van de bovenkant wordt over het algemeen gekozen voor een zwevende dekvloer waarna een nieuwe vloer geplaatst kan worden. Mede gezien de kosten is deze manier niet de populairste optie.

Kosten en besparingen

De totale vloerisolatie kosten zijn afhankelijk van vele factoren zoals het isolatiemateriaal, het vloeroppervlak en de gewenste isolatiewaarde. Daarbij is dus een isolatie vanuit de kruipruimte veel goedkoper dan een isolatie van bovenaf. Met name ook omdat je na de isolatie dan ook een nieuwe vloer moet plaatsen.

Besparing

Net als de kosten, is ook dat wat je jaarlijks gaat besparen, afhankelijk van verschillende factoren. Een tussenwoning zal minder besparing opleveren dan een hoekwoning of een vrijstaande woning. Dit komt natuurlijk ook omdat de energiekosten bij een vrijstaande woning veel hoger zijn dan bij een  tussenwoning. Gemiddeld kun je uitgaan dat een vloerisolatie bij een tussenwoning een besparing van  toch al gauw zo’n € 200 euro per jaar is. Bij een hoekwoning is dit gemiddeld € 250 en bij een vrijstaande woning zelfs € 320 per jaar.

Tip: Maak je nog dit jaar gebruik van vloerisolatie, dan kun je nog gebruik maken van het verlaagde BTW tarief van 21% naar 6% op de arbeidskosten van een specialist.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.