Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
VSK

Voldoende ventilatie en gezonde lucht in iedere woning

Flair-600-NL-in-Loft_300dpi
De basis van het Multi Air Supply systeem is een centraal balansventilatiesysteem met WTW, zoals de Flair.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Brink Climate Systems

12 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

In de energietransitie blijft het belang van goede ventilatie helaas nog wat onderbelicht. “Dit is niet alleen jammer voor het energieverbruik, maar vooral ook voor de gezondheid van bewoners”, vindt Adriaan Cramer, Director Product Management bij Brink Climate Sytems. “Nog teveel woningeigenaren starten met het isoleren van wanden, vloeren en plafonds, het afdichten van naden en kieren en de montage van isolerend glas vóórdat zij over hun ventilatie hebben nagedacht. Na de isolatiemaatregelen wonen zij ineens in een ‘ballon’, waarin zich allerlei gassen en (fijn)stof kunnen ophopen. Hun enige oplossing is dan om de ramen weer te openen, waardoor alle bovengenoemde maatregelen teniet worden gedaan. Dit is niet alleen zonde, maar ook onnodig wanneer men start met goede ventilatie.”

Het Multi Air Supply systeem is een uniek centraal ventilatieconcept met WTW en zonder toevoerkanalen.

Om bewoners hierin te ondersteunen en eventuele drempels zoveel mogelijk weg te nemen, heeft Brink Climate Systems speciaal voor de bestaande bouw Multi Air Supply ontwikkeld. “Dit ventilatiesysteem bestaat uit een WTW-unit zoals de Flair en een aantal kleinere ventilatoren (Indoor Mixfans) die bij de verblijfsruimtes geplaatst kunnen worden”, aldus Cramer. “De WTW-unit brengt verse lucht via een toevoerrooster in het trappenhuis of de centrale verkeersruimte, waarbij CO2-sensoren voor exact de juiste luchthoeveelheden zorgen. De Indoor Mixfans voeren op basis van eigen CO2-sensoren gebruikte lucht af uit de verblijfsruimtes naar de verkeersruimte, waar deze wordt gemengd met schone lucht. Vanuit dezelfde verkeersruimtes stroomt, door de onderdruk, lucht onder de deur terug naar de verblijfsruimtes waardoor een goede ventilatie wordt gewaarborgd. Een toevoerkanaal is niet nodig, waardoor ook in bestaande woningen relatief snel en eenvoudig, zonder grote ingrepen, een compleet ventilatiesysteem met WTW gerealiseerd kan worden. De vaak al aanwezige afvoerkanalen in badkamer, toilet en/of keuken zijn voldoende. Zo wordt het mogelijk om de energietransitie voor iedereen te laten slagen én dragen we bij aan de gezondheid van bewoners.”

Een kijkje in de WTW-unit.

Oplossingen voor een perfect binnenklimaat

Op de VSK-stand van Brink Climate Systems wordt de werking van het Multi Air Supply systeem duidelijk uitgelegd. Bovendien kunnen geïnteresseerden alle productopstellingen van de Flair WTW-familie bekijken. “Om de gezondheid van bewoners naar het allerhoogste niveau te tillen, presenteren we bovendien diverse aanvullende accessoires om de ventilatieoplossingen optimaal te laten functioneren”, aldus Cramer. “Onze stand wordt gecompleteerd met Klimaat@home; een uitgekiend concept voor nieuwbouwwoningen dat we samen met Remeha en Geotherm hebben ontwikkeld en waarin comfortabele verwarming (bronnen, warmtepompen en vloerverwarming), excellente binnenlucht (ventilatie met WTW) en duurzame opwekking (zonnepanelen) perfect samenkomen. Doordat we zowel de ontwikkeling, financiering, realisatie als exploitatie uit handen nemen, worden bouwers, projectontwikkelaars en woningcorporaties bovendien maximaal ontzorgd.”   

Benieuwd? U vindt Brink Climate Systems in hal 8, stand B030.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht