Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Voedselveilige perslucht- en stikstofinstallatie voor Vergeer Holland
De CompAir watergeïnjecteerde schroefcompressor combineert een schone, olievrije lucht met een zeer laag energieverbruik.

Voedselveilige perslucht- en stikstofinstallatie voor Vergeer Holland

Als adviseur en leverancier van perslucht- & gascomponenten en conditioneringsapparatuur is Geveke Persluchttechniek al in een vroeg stadium door Vergeer Holland benaderd, om mee te denken over de stikstofinstallatie voor de uitbreiding in Bodegraven. “Vergeer Holland had de wens om zelf stikstof te produceren”, vertelt Martijn van Slooten, accountmanager/adviseur bij Geveke Persluchttechniek. “Bijvoorbeeld voor het afvullen van de zakjes geraspte kaas en andere kaasproducten, waardoor de kwaliteit van de kaas wordt geborgd, de houdbaarheid wordt verlengd en de producten beter worden beschermd tijdens distributie en verwerking. Wij hebben een uitgebreid advies gegeven, dat Vergeer Holland heeft overgenomen. Afgelopen jaar hebben wij bovendien alle apparatuur geleverd. Ook kregen wij de levering van de persluchtinstallatie en het aluminium leidingwerk gegund.”

Het zelf produceren van stikstof is op termijn voordeliger, weet Van Slooten. “Bovendien is Vergeer Holland hierdoor niet meer afhankelijk van leveranciers. Doordat geen vrachtwagens meer nodig zijn om de stikstof te leveren, is eigen stikstofproductie bovendien minder milieubelastend. Op basis van onder andere stikstofhoeveelheden, stikstofzuiverheden én de kosten op korte en lange termijn hebben we de best passende installatie voor Vergeer Holland geselecteerd: een persluchtinstallatie met een stikstofgenerator.”

Voedselveilige persluchtinstallatie

Ook is een persluchtinstallatie geleverd die voedselveilige kwaliteit perslucht levert. “Om de voedselveiligheid te borgen en verontreinigingen te voorkomen, hebben we in nauwe samenwerking met Vergeer Holland een risicoanalyse uitgevoerd”, vertelt Van Slooten. “Hierin is bepaald welke stoffen in de perslucht wel en niet acceptabel zijn.” De perslucht wordt niet alleen benut om bepaalde systemen aan te sturen, maar bijvoorbeeld ook om transportbanden te reinigen, vertelt hij. “We hebben een aantal oplossingen voorgesteld, op basis waarvan Vergeer Holland een olievrije watergeïnjecteerde schroefcompressor heeft geselecteerd. De schroefcompressor combineert een schone, olievrije lucht met een zeer laag energieverbruik. Bovendien is de installatie flexibel inzetbaar. De configuratie is zo gekozen, dat de installatie zowel bij een lage als hoge persluchtafname efficiënt functioneert. Tussen het comprimeren van de lucht (compressor) en de eindgebruikers bevinden zich diverse filters en drogers, die zorgen dat de perslucht naar een juiste en voedselveilige kwaliteit wordt geconditioneerd. Om de bedrijfszekerheid te borgen, is de installatie redundant uitgevoerd.”

Aluminium leidingwerk

Naast de levering heeft Geveke Persluchttechniek ook de montage van de perslucht- en stikstofinstallatie verzorgd, in nauwe samenwerking met een vaste installatiepartner. Het leidingwerk vanaf de compressorruimte naar de perslucht- en stikstofgebruikers is gerealiseerd door Plomp Installatietechniek. De W-installateur heeft gebruik gemaakt van hoogwaardig Transair aluminium leidingwerk, waarvan Geveke Persluchttechniek leverancier is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.