MG vloerverwarming Montage Garant
01:57
08-01-2016

Vloerverwarming wint steeds meer terrein

Zowel in de woningbouw als in de utiliteitsbouw wint vloerverwarming steeds meer terrein. Dat is niet verwonderlijk, gezien alle voordelen die vloerverwarming biedt ten aanzien van bijvoorbeeld comfort en energiezuinigheid.

“Vloerverwarming is het enige medium dat geschikt is om ruimtes energiezuinig te verwarmen”, begint Jacco van der Poel namens MG Vloerverwarming, dat het gehele proces van ontwerp tot en met de productie en montage van de vloerverwarming kan verzorgen. “Met vloerverwarming kunnen gebruikers een hoog rendement halen, met lage keteltemperaturen (ca. 40˚C), in tegenstelling tot de conventionele verwarmingssystemen waarbij de watertemperatuur al gauw 75 tot 80˚C moet zijn. De cv-ketel moet heel hard werken om de watertemperatuur steeds op deze temperatuur te krijgen, bij lage temperatuur verwarming wordt veel minder energie verbruikt.”

De woningbouw is de afgelopen jaren gestagneerd. “Maar in de woningen die wel gebouwd of gerenoveerd worden, wordt veelal vloerverwarming toegepast. Die tendens zien we ook in utiliteitsprojecten, waaronder in kantoorpanden en in scholen.” Naast het lage energieverbruik en de comfortabele warmtestraling, is ook het ontbreken van luchtstromen bij vloerverwarming een reden voor veel particulieren en bedrijven om voor vloerverwarming te kiezen. “Doordat er geen luchtstroming is, wordt minder stof verplaatst”, aldus Van der Poel. “Maar ook esthetisch is vloerverwarming aantrekkelijk. In woningen en utiliteitsgebouwen wordt steeds meer glas toegepast. Hierdoor is steeds minder ruimte beschikbaar om radiatoren te plaatsen. Vroeger werd dit opgelost door de plaatsing van een convectorput, maar dit is een echte stofvanger. Op het moment dat de convectorput echt warmte gaat produceren, krijg je toch de thermische circulatie van lucht, waarmee je alle stof verplaatst. Met vloerverwarming heb je hier geen last van. Je hebt alleen te maken met warmtestraling, zonder dat hierbij luchttransport plaatsvindt.”

Custom made oplossingen
Van der Poel verwacht dat in de toekomst de vraag naar vloerverwarming alleen maar zal toenemen. “De wensen van de eindgebruiker zullen hierbij steeds belangrijker worden”, denkt hij. “Klanten zullen steeds meer vragen om custom made vloerverwarmingsoplossingen. Hier bereiden we ons op dit moment op voor. De verschuiving richting custom made heeft een grote impact op leveranciers en installateurs. Denk je maar eens in: het leveren van honderd gelijkwaardige systemen is een heel andere opdracht dan het bedienen van honderd gelijkwaardige huishoudens, die allemaal hun eigen wensen en aanpassingen doorgeven.”

MG Vloerverwarming speelt hier onder andere op in door een betere regelbaarheid van de verdelers aan te bieden, waaronder de temperatuurregelingen voor kantoren en woningen. “Onze LTV Supertherm Pro Plus verdelers zijn tegenwoordig standaard uitgerust met een flowmeter en een thermisch regelbare, dubbel instelbare insert. De verdeler is in te regelen op liters. Hier is vandaag de dag veel vraag naar. Doordat de temperaturen van het water steeds lager worden, wordt het inregelen van de installatie steeds belangrijker. Deze verdeler is daar uitermate geschikt voor.”

Voor de installateur
MG Vloerverwarming werkt uitsluitend samen met installateurs. “Deze installateurs kunnen we van A tot Z ontzorgen: van de volledige engineering en het tekenwerk tot en met de montage.” Enige tijd geleden heeft het bedrijf een calculatieprogramma online gezet waarin installateurs in zeer korte tijd een complete offerte kunnen maken, inclusief alle technische specificaties als literstaten, drukverliezen vanaf de delers, temperatuursopbouwen en dergelijke. “Indien de opdrachtgever de installateur vraagt om een stukje technische onderbouwing, dan kan hij dit direct uit het calculatieprogramma halen. Hierdoor kan nog sneller geschakeld worden”, aldus Van der Poel.

Recente projecten waaraan MG Vloerverwarming heeft meegewerkt, zijn de nieuwbouw van De Nieuwe Wal in Eindhoven, Waterschapsbuurt De Punt in Amsterdam en woonzorgcentrum De Schauw in Putten, evenals de renovatie van De Studio’s in Amsterdam.   ζ

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

Eurofiber datacenter noodstroomaggregaat 1100-kVA