Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Virtuele in plaats van fysieke naregelingen voor nieuwbouw Nestlé in Nunspeet
De technische ruimte in het kantoor.

Virtuele in plaats van fysieke naregelingen voor nieuwbouw Nestlé in Nunspeet

Nestlé, wereldleider op het gebied van Nutrition, Health & Wellness, breidt haar productiecapaciteit steeds verder uit. Zo beschikt de fabriek in Nunspeet, waar babyvoeding en halffabricaten geproduceerd worden voor de Nederlandse en Europese markt, vanaf medio november over een ruimer warehouse én nieuw kantoor. In opdracht van Nestlé realiseerde vanPanhuis (onderdeel van TOP Installatiegroep) de complete gebouwgebonden installatie voor deze uitbreiding. Om een optimale klimaatregeling in de kantoorruimtes mogelijk te maken, zocht de Hooge-veense installateur de samenwerking met Smartics en Belimo.

“Conform ons OBO (ontwerpen, bouwen, onderhouden) principe hebben wij de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in de uitbreiding verzorgd”, vertelt Peter Moddejongen, projectleider bij vanPanhuis Hoogeveen. “Voor de klimatisering van het warehouse zijn twee cv-ketels geïnstalleerd in de technische ruimte van het nieuwe kantoor. Als afgiftesysteem is gekozen voor cv-gevoede heaters. Het kantoor wordt verwarmd middels vloerverwarming in combinatie met fancoilunits. Op het dak hebben wij een koelmachine geplaatst, die het vloerverwarmingssysteem en de fancoilunits in de zomermaanden van koude voorziet. Voor de klimaatregeling in de kantoren zochten we een eenvoudig te bedienen en (kosten)efficiënte oplossing, die bovendien eenvoudig en snel gemonteerd kon worden. Deze oplossing vonden we bij Smartics, dat twee weken later al de regeltechniek voor het gebouwbeheersysteem, de primaire installaties en de naregelingen heeft geleverd.”

Virtuele naregelingen

“Het klimaatsysteem in het nieuwe kantoor bestaat allereerst uit een primaire voorziening voor warmte- en luchtdistributie, waarvoor wij de regelkast inclusief automatisering hebben geleverd”, vertelt Wietse Hut, directeur van Smartics. “Voor de naregelingen in de ruimtes hebben we een slimmigheidje uitgehaald. Normaal gesproken wordt een fysieke naregelaar boven het plafond geplaatst, verbonden met een ruimtebedieneenheid en middels kabels aangesloten op de lokale klimaatinstallaties. Dit is echter een tijdrovend en foutgevoelig proces, waarvoor we in dit project een slim alternatief hebben ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van virtuele in plaats van fysieke naregelingen. De virtuele naregelingen zijn gerealiseerd met behulp van Belimo apparatuur, die volledig zelfstandig processen kan regelen. Bovendien is de apparatuur communicatief via Modbus. En ook de ruimtebedieneenheden zijn uitgevoerd met Modbus, waardoor we met behulp van een floormanager (verdiepingsmanager/verdieping onderstation) alle communicatielijnen kunnen binnenhalen én de lokale processen kunnen regelen.” Omdat gebruik wordt gemaakt van Modbus, was geen extra bekabeling nodig. Hierdoor was de installatie snel en eenvoudig, aldus Hut. “vanPanhuis hoefde slechts nog een communicatiekabel door te verbinden tussen de regelaars en de ruimtebedieneenheden, tot aan de floormanager. Daarna kon het systeem al geautomatiseerd worden.”

De Belimo 6-Weg EPIV: een intelligente uitvoering met sensorgestuurde debietregeling en bus-communicatie.

Maximale flexibiliteit

Boven de plafonds van de nieuwe kantoorruimtes zijn 6-Weg EPIV elektrische drukonafhankelijke regelkogelkranen van Belimo geïnstalleerd, die warm en koud water krijgen aangereikt vanuit de primaire installatie. Bovendien zijn in elke ruimte ruimtebedieneenheden voorzien, aldus Hut. “Qua beleving verandert er voor de gebruikers dus helemaal niets. De truc is echter dat de ruimtebedieneenheden niet meer via een naregelaar zijn verbonden met de 6-Weg EPIV’s, maar met de floormanager. Alle intelligentie voor de besturing zit dus in de floormanager. Bij eventuele herindeling van de ruimtes in de toekomst kan de gehele installatie gewoon blijven zitten. In de software kunnen we namelijk eenvoudig de master/slave-regelingen aanpassen. Daarmee is een flexibele indeling van de kantoorverdiepingen geborgd.”

Het belang van data

“Dit project toont aan dat onze reeds in 2009 geïntroduceerde 6-Weg regelkogelkraan ook perfect in de hedendaagse virtuele wereld past”, vertelt Danny de Laater, manager technical support bij Belimo. “De afgelopen jaren hebben wij deze regelkogelkraan steeds verder ontwikkeld, van een standaard 0-10V aansturing naar een intelligente uitvoering met sensorgestuurde debietregeling en bus-communicatie. Zeer belangrijk voor de systeemintegrator van vandaag is data, en daar kan deze 6-Weg EPIV uitstekend in voorzien. Zowel via BACnet als de in dit project gebruikte Modbus.” Door de geïntegreerde ultrasone volumestroomsensor wordt onder andere de flow realtime inzichtelijk gemaakt, vertelt hij. “Op basis hiervan kunnen niet alleen maximale debieten (V-Max) voor warm en koud water worden ingesteld, maar ook de hydraulische inregeling worden verzorgd. Zonder dat de installateur ter plaatse op een hoogwerker of steiger hoeft te staan. Een eenvoudige inregeling op afstand is voldoende, waardoor flink op tijd én vervoersbewegingen bespaard kan worden. Bovendien kan veel sneller ingegrepen worden, wat uitstekend past binnen de duurzaamheidsgedachte van vandaag.”

Naast de actuele flow-regeling en -bewaking kan de systeemdata worden benut voor het op afstand bewaken van mechanische en/of elektronische overbelasting. Maar ook voor het signaleren van luchtbellen (zuurstof) in warme en koude leidingen, op basis waarvan service en onderhoud op maat uitgevoerd kan worden.

Slimme toepassingen

Ook Hut is ervan overtuigd dat we steeds meer naar een virtuele wereld zullen gaan. “Nu er een datakoppeling is met alle componenten, kan veel meer data verzameld én geanalyseerd worden”, vertelt hij. “Waar je voorheen alleen een stuursignaal vanuit de naregeling kon sturen, krijg je nu ook informatie terug over het aantal liters per ruimte, bijbehorende klepstanden, et cetera. Hierdoor kunnen installateurs snel en op afstand ingrijpen bij klimaatklachten of problemen. Bijvoorbeeld door het aantal liters te wijzigen. Met dit project bewijzen we dat vanuit de regeltechniek hele slimme toepassingen mogelijk zijn, als je (1) weet wat er beschikbaar is in de markt en (2) innovatief durft te zijn. In gezamenlijkheid met vanPanhuis en Belimo hebben we hier uitstekend invulling aan kunnen geven, binnen de krappe doorlooptijd én binnen het budget. Op de conventionele manier had dit niet gekund.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.