Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Virtual Classroom Nettechniek: “Een hele andere benadering dan ik gewend was!”

Virtual Classroom Nettechniek: “Een hele andere benadering dan ik gewend was!”

Vanwege de Covid19-maatregelen heeft de Siemens Power Academy de Blended Learning Nettechniek volledig gedigitaliseerd. Elektrotechniek-studente Maud van der Weegen volgt de training parallel aan haar opleiding. “De toepassingsgerichte insteek van deze training is een waardevolle aanvulling op de meer theoretische benadering op school.”

De Siemens Power Academy verzorgt opleidingen voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met hoog-, midden- en laagspanning. De cursus Blended Learning Nettechniek 1 is een combinatie van drie  klassikale lessen en 15 modules e-learning voor thuis. Per klassikale bijeenkomst worden ca. 5  van de 15 modules behandeld. Tussen twee bijeenkomsten in gaan de cursisten zelf aan de slag met de bijbehorende e-modules.
Wij denken dat de Virtual Classroom beter aansluit bij de hedendaagse opleidingsbehoefte: just on time, just enough en just for me.
Sander Smit, Siemens Power Academy

In verband met de coronamaatregelen zijn de klassikale bijeenkomsten omgebouwd tot 15 Virtual Classrooms via Microsoft-Teams. Ze vinden wekelijks plaats, duren 60  minuten en behandelen telkens één module. Voor cursisten is dit goed behapbaar. Sander Smit van de  Siemens Power Academy: “Een klassikale bijeenkomst duurt een hele dag en is best zwaar. Hoe afwisselend en luchtig onze trainer het ook maakt, bij de meeste mensen is het hoofd halverwege de middag wel een keer verzadigd. Tussen de klassikale bijeenkomsten in moeten cursisten naast hun normale werkzaamheden drie tot vijf e-modules maken. Met de Virtual Classroom-formule train je regelmatiger, waardoor je beter in de materie blijft. Je hoeft na de online training slechts één e-module af te werken. Je hebt geen reiskosten en bent geen hele dag kwijt aan een training. Wij denken dat de Virtual Classroom beter aansluit bij de hedendaagse opleidingsbehoefte: just on time, just enough en just for me.”

Natuurkundige insteek

Maud van der Weegen, derdejaarsstudente Elektrotechniek aan Avans Hogeschool in Breda, heeft de eerste Virtual Classroom-module Nettechniek gevolgd en kijkt uit naar het vervolg. “Een hele andere benadering dan ik gewend was! Op school wordt in korte tijd veel stof uitgelegd aan de hand van abstracte formules. De cursus Nettechniek heeft een natuurkundige insteek en is leuk opgebouwd. Trainer Nils Dobbe betrekt je actief bij de les en laat allerlei voorwerpen zien. Bijvoorbeeld een voeding met een lampje om wisselspanning en negatieve spanning uit te leggen. Door de praktische toepassingen krijg je een goed beeld hoe alles precies werkt. De e-modules zijn duidelijk en zitten goed in elkaar. Aan de hand van korte filmpjes maak je de oefeningen.”

Zij-instromers

Als derdejaarsstudente Elektrotechniek heeft Maud al veel kennis van de materie. Toch vindt ze de training verhelderend. “Ik had mij bijvoorbeeld nooit gerealiseerd dat spanning een meetwaarde is voor de energie die een elektron bij zich draagt. Ik heb mijn medestudenten aanbevolen om ook eens een online les te volgen. Maar ook voor zij-instromers is deze training wellicht erg geschikt. Alles wordt zo beeldend uitgelegd dat je volgens mij ook zonder basiskennis elektrotechniek goed kunt volgen.” Bevlogen zij-instromers kan de technische sector goed gebruiken, want elektrotechnisch geschoold personeel wordt schaars.

Innovatiegezind

Daarnaast is de techniek nog steeds een mannenbranche. Maud heeft slechts één vrouwelijke medestudent. “Ik merk wel dat geleidelijk aan steeds meer meiden kiezen voor een technische studie. Misschien ook omdat dit door allerlei campagnes wordt gestimuleerd?” Maud nam in oktober 2018 deel aan een paneldiscussie tijdens het World Class Maintenance Congres voor vrouwen in de techniek. Bij haar is de belangstelling voor techniek er met de paplepel ingegoten. Haar moeder is procesoperator en haar vader is oprichter/directeur van system integrator en Siemens-partner SieTec in Terneuzen. Vier jaar geleden begon ze op het Scalda in Vlissingen de MBO-opleiding Werktuigbouwkunde. Nadat ze haar diploma op zak had, stapte ze over naar HBO Elektrotechniek. “Aanvankelijk twijfelde ik tussen mechatronica en elektrotechniek, maar ik heb wat minder belangstelling voor materiaalkunde. Bovendien is elektrotechnische kennis heel gevraagd in de markt. Voor mij is dit de ideale studiekeuze! We hebben op school betrokken docenten met veel enthousiasme voor hun vak.” Voor haar afstudeeropdracht wil ze aan de slag met een innovatief thema zoals Industrie 4.0, Digital Twins of de energietransitie. Na haar opleiding wil ze nog de master Information Studies met de track Data Science in Amsterdam volgen. “De combinatie van data en elektrotechniek vind ik erg interessant. Misschien ga ik later in de windenergie werken. Of in een andere industriële sector. Als het maar innovatief is!”

Gratis Virtual Classroom

Wil jij weten of de Virtual Classroom Nettechniek ook wat voor jou is? Volg dan een gratis les om kennis te maken! Als HBO-er Elektrotechniek zul je wellicht nieuwe inzichten krijgen en als zij-instromer met een HBO-opleiding geven we je een stevige basis Elektrotechniek mee. Daarnaast staat de cursus open voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan de energietransitie door elektrificatie. Kijk hier voor meer informatie en de data waarop we een gratis Virtual Classroom aanbieden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.