Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Victorium Sports & Health, Zwolle: Energiezuinige luchtverdeling op basis van jet-nozzles

Victorium Sports & Health, Zwolle: Energiezuinige luchtverdeling op basis van jet-nozzles

Begin september is in Zwolle een nieuwe multifunctionele sporthal in gebruik genomen. Met 8.185 m² vloeroppervlak en ruimte voor een grote sporthal en turnhal, tien squashbanen, dans en judo, horeca, kantoren en fysiotherapie is Victorium Sports & Health het grootste én meest veelzijdige sport- en trainingscomplex voor topsport, breedtesport en sportzorg in de regio. Om een comfortabel binnenklimaat in de grote sporthal en turnhal te borgen, werd een luchtverdeelsysteem op basis van jet-nozzles uitgewerkt. Voor de engineering en levering van het systeem nam Keizers Installatietechniek contact op met Smitsair Jetsystemen B.V.

Aan de tribunezijde van de sporthal is één groot luchtkanaal geïnstalleerd, met per zaaldeel drie SPV uitblaasornamenten met jets, een servomotor en regelkleppen die op basis van CO2 en luchthoeveelheden gestuurd kunnen worden.

Dankzij de jetsystemen van Smitsair Jetsystemen B.V. kon de hoeveelheid luchtkanalen in de sporthal en turnhal tot een minimum beperkt blijven. “Voor de sporthal werd een totale luchthoeveelheid van 39.000 m3/h voorgeschreven, die op basis van de CO2-concentraties in de ruimte kan terugregelen tot ca. 15.000 m3/h”, vertelt Technical Support/Sales Rick Duifhuis. “Uitdaging was om een homogeen ruimteklimaat en een juiste luchtworp te realiseren, zonder risico op tochtklachten. Onze uitgebreide ervaring in sporthallen, magazijnen, zwembaden en fabriekshallen kwam hierbij uitstekend van pas. Aan de tribunezijde is één groot luchtkanaal geïnstalleerd, met per zaaldeel drie SPV uitblaasornamenten met jets, een servomotor en regelkleppen die op basis van CO2 en luchthoeveelheden gestuurd kunnen worden. Een speciale montageconstructie met een klemgroef i.p.v. ring maakt de jets robuust en balbestendig.”

Flexibele regeling

De sporthal kan eenvoudig en met behulp van scheidingswanden worden opgedeeld in vier kleinere sporthallen. De jetsystemen sluiten hier perfect op aan, aldus Duifhuis. “Dankzij onze systemen kan ook de luchtverdeling flexibel en per haldeel worden geregeld. Hierdoor wordt te allen tijde een optimale luchtkwaliteit geborgd, terwijl nergens energie wordt verspild. In het gebouwbeheersysteem kan eenvoudig en op basis van bezettingsgraad worden ingesteld welke systemen wanneer in- en uitgeschakeld moeten worden.” Voor de turnhal is een eenvoudiger systeem geleverd. “Hier zijn de SPV uitblaasornamenten op het kanaal uitgerust met handbediende kleppen, die de lucht in vaste hoeveelheden (ca. 6.000 m3/h) inblazen.”

In de turnhal zijn de SPV uitblaasornamenten op het kanaal uitgerust met handbediende kleppen, die de lucht in vaste hoeveelheden (ca. 6.000 m3/h) inblazen.

(Lucht)metingen en rookproef

De jetsystemen in de sporthal en turnhal zijn geïnstalleerd door Keizers Installatietechniek, waarna Smitsair Jetsystemen B.V. de inbedrijfstelling heeft verzorgd. “Middels (lucht)metingen hebben wij het systeem uitvoerig getest. De luchtsnelheden, instelling van de jets en worp zijn bovendien zichtbaar gemaakt met behulp van een rookproef. Hiermee hebben wij aan de installateur en eindgebruiker aangetoond dat het systeem exact volgens de ontwerpeisen functioneert.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.