Goedkoop en veelzijdig in gebruik
In veel nieuwbouwprojecten zien we tegenwoordig warmtepompen verschijnen, vaak in combinatie met zonnepanelen op het dak. Toch kan niet iedereen zo’n grote investering doen en bestaande woningen zijn vaak niet geschikt voor een warmtepomp. Een mooi alternatief is verwarmingsfolie, zegt Jolanda Ligthart van LVS Verwarming. “Steeds meer mensen zien de mogelijkheden in van verwarmingsfolie. Dit heeft zelfs een aantal voordelen boven de warmtepomp.”
Vanuit de overheid wordt reclame gemaakt voor warmtepompen en vanaf 2026 wordt een (hybride) warmtepomp of een variant hierop zelfs verplicht bij het vervangen van de cv-ketel. Dit, terwijl de aanschaf een kostbare aangelegenheid is. “Zeker als je bedenkt dat ze in de praktijk minder lang meegaan dan gezegd wordt. Dit komt doordat het juiste gebruik van het apparaat en het juiste onderhoud essentieel zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het elektriciteitsverbruik van de apparaten zelf, het geluid dat ze kunnen produceren en het jaarlijks onderhoud. Dat is specialistisch werk dat niet door elk bedrijf gedaan mag worden”, aldus Ligthart.
Een alternatief is elektrische (vloer)verwarming. Volgens Ligthart gaat dit dertig tot vijftig jaar mee, zonder dat er onderhoud nodig is. “Je kunt van tevoren heel eenvoudig inschatten hoe hoog het elektriciteitsverbruik zal zijn en de installatie is binnen een dag gereed. Ook produceert deze verwarming geen geluid, maar geeft het wel een comfortabele stralingswarmte af. Qua aanschaf is het goedkoper dan een warmtepomp. Sterker nog: met het geld dat je uitgeeft aan een warmtepomp kun je op deze manier in veel gevallen heel de woning van het gas af halen.”
Verwarmingsfolie werkt eigenlijk heel simpel. Het bestaat uit een halfgeleider die weerstand heeft. De warmteafgifte wordt mede bepaald door de mate van isolatie en de wattage van de folies. De elektrische verwarming hoeft niet geaard te worden. Voor gebruik in natte ruimtes wordt de verwarmingsfolie voorzien van een extra isolerende laag. De installatie dient wel achter een aardlekschakelaar geplaatst te worden volgens de Europese wetgeving. Ligthart licht verder toe: “Deze folie kan dus in droge en natte ruimtes gebruikt worden. Het kan als vloerverwarming ingezet worden, maar ook als wand- of plafondverwarming.
Folie is ontzettend veelzijdig in gebruik. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in rubberen matten, als terrariumverwarming en in caravans, want het is ook verkrijgbaar in 12, 24 en 42 Volt. Multifunctioneel en multi-inzetbaar voor veel verschillende gebruikers, dus. Het is zeker iets om over na te denken wanneer iemand van het gas af wil en een alternatief zoekt voor de warmtepomp.”
LVS Verwarming is producent en distributeur van producten op het gebied van elektrische verwarming. Het bedrijf is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten, vertelt Ligthart. “We sluiten graag aan op de vraag van nu. Wanneer onze klanten behoefte hebben aan een bepaald nieuw product, dan proberen wij dat te realiseren. Ik vind het geweldig om te zien hoe enthousiast en gemotiveerd ons team is om onze klanten zo goed mogelijk te helpen.”