Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Versneld naar een InstallQ-erkenning

Versneld naar een InstallQ-erkenning

Certificaat in zeven dagen

Een explosieve groei in de vraag naar zonnepanelen leidt bijna vanzelf tot een eveneens explosieve groei van het aantal installateurs van zonnepanelen. Onder alle toetreders in deze branche zitten onvermijdelijk minder gekwalificeerde zzp’ers en bedrijven. Dat vergroot de kans op fouten in de aanleg van installaties en zorgt voor gevaarlijke situaties. Een erkenningsregeling voor PV-installateurs moet dit tegengaan. De belangrijkste is de Regeling Zonnestroomsystemen van InstallQ. Solar Techniek Nederland uit Assen verzorgt al een aantal jaren gecertificeerde opleidingen voor PV-installateurs en heeft daar de Versnelde PV-erkenning InstallQ aan toegevoegd. 

Volledig InstallQ-gecertificeerd

“Deze 7-daagse cursus is een samenvoeging van de drie InstallQ-profielen”, vertelt Geert-Jan van Veen, manager bedrijfsvoering bij Solar Techniek Nederland. “De deelnemers volgen in drie weken achtereenvolgend de cursus Eerste monteur op het dak, Eerste monteur onder het dak incl. de meterkast en Ontwerper & Adviseur. Alle dubbelingen zijn eruit gehaald dus de informatie wordt efficiënter gebracht. Na afloop kunnen de geslaagde kandidaten direct met de certificering bij InstallQ aan de slag. Een bijkomend voordeel is dat je het geleerde meteen in de praktijk brengt en beter vasthoudt.”

Oekraïense geslaagden (en de tolk) laten trots hun certificaat zien.

Op het dak

In het onderdeel Eerste monteur op het dak worden in het theoriegedeelte onder meer de bouwkundig aspecten van daken en dakdoorvoeren behandeld, evenals kabelmanagement en veilig en gezond werken op het dak. “Veiligheid is een heel belangrijk onderdeel”, benadrukt Van Veen. “In het praktijkgedeelte wordt dat meteen toegepast. Dit deel bestaat uit het demonteren en monteren van panelen op een schuin en een plat dak. De module wordt afgesloten met een apart examen.”  

Ook het tweede onderdeel – Eerste monteur onder het dak – kent een theorie- en  praktijkgedeelte. Hierin wordt de volledige aanleg van de PV-installatie vanaf de panelen, inclusief omvormer en aansluiting en aanpassing van de meterkast, het inspecteren ervan en het onderhouden van de installatie behandeld. Afsluitend volgt een theorie- en praktijkexamen. Het derde onderdeel, Ontwerper & Adviseur PV-installaties, stelt de cursisten in staat om installaties voor particulieren te ontwerpen voor alle mogelijke situaties en is geheel theoretisch. 

In het onderdeel Eerste monteur onder het dak wordt onder meer de aansluiting van de omvormer en de aanpassing van de meterkast behandeld.

Verzekering

Van Veen: “Wat het hele pakket onderscheidend maakt, is dat je versneld je volledige InstallQ-erkenning kunt halen en dat je de stof direct integraal en op een verantwoorde manier kunt toepassen. We merken dat daar behoefte aan is, want de animo is groot. Wat doorslaggevend is voor deelname is dat je zonder InstallQ-certificaat geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kunt krijgen. Ook particulieren moet een erkend monteur hebben voor hun eigen verzekeraar.”

Wegens de grote animo start Solar Techniek Nederland elke week een nieuwe cursusronde. “Per groep gaat het om tien tot twaalf personen”, vervolgt Van Veen. “Er zijn dus telkens drie groepen actief. Die bestaan veelal uit ervaren zzp’ers en ondernemers met werkervaring, maar ook uit mensen die de switch willen maken naar zonnepanelen. We hebben pas nog drie mannen uit Oekraïne opgeleid die al enige vakkennis hadden. Daar was wel een vertaler voor nodig, maar alle drie zijn geslaagd. Uiteindelijk zijn het zonder uitzondering gemotiveerde cursisten die we goed begeleiden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.