Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verplichte BRL 6000-25 gaat al op 1 april aanstaande in

Verplichte BRL 6000-25 gaat al op 1 april aanstaande in

Bent u klaar voor de CO-certificering?

Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gediplomeerde, vakbekwame installateurs en monteurs van gecertificeerde bedrijven nog werkzaamheden uitvoeren aan gasinstallaties, rookgasafvoervoorzieningen of verbrandingsluchttoevoeren. Dat stelt de nieuwe BRL 6000-25 kwaliteitsregeling, die ook wel CO-certificering wordt genoemd. De certificering komt voort uit het rapport ‘Koolmonoxide’, dat in 2015 is uitgebracht door de Veiligheidsraad. Belangrijke conclusie van dit rapport is dat koolmonoxide nog altijd een onderschat en onbegrepen gevaar is. Maar ook dat bij de helft van de koolmonoxideongelukken géén sprake was van verouderde open gastoestellen…

Arjen Werkmeester, commercieel directeur van Normec Certification.

Veel ongelukken kwamen juist voor bij nieuwe gasketels en afvoersystemen die niet volgens de regelgeving (of onbekwaam) waren aangelegd. Kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen boden bovendien te weinig garantie voor een daadwerkelijk professionele aanleg én voor veilig onderhoud. De BRL 6000-25 moet hier verandering in brengen en het aantal koolmonoxidevergiftigingen en zelfs dodelijke slachtoffers flink terugdringen.

1 april komt snel dichterbij…

De BRL 6000-25 heeft betrekking op het verantwoord uitvoeren van alle werkzaamheden aan gasinstallaties, rookgasafvoervoorzieningen en verbrandingsluchttoevoeren. Van installatie tot inbedrijfstelling, onderhoud en reparaties. De kwaliteitsregeling geldt voor álle installatie- en servicebedrijven in Nederland die installatie- en onderhoudsmonteurs in dienst hebben of inhuren als zzp’er. “Met de BRL 6000-25 voldoen deze bedrijven aan de Certificering Preventie Koolmonoxide”, vertelt Arjen Werkmeester, commercieel directeur van Normec Certification. “Sinds 1 oktober 2020 is dit als wettelijke verplichting (ook wel: Gasketelwet) opgenomen in het Bouwbesluit. Een norm was echter nog niet beschikbaar, wat betekende dat iedereen zijn eigen invulling aan de verplichting kon geven. Op 15 juni 2022 is hier verandering in gekomen en is de BRL definitief vastgesteld en goedgekeurd door de Raad voor Accreditatie (RvA). Vanaf 1 april 2023 mogen alleen gediplomeerde, vakbekwame installateurs en monteurs van gecertificeerde bedrijven nog werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen uitvoeren en deze in bedrijf stellen. Installateurs en monteurs moeten vanaf deze datum beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO. Bovendien moeten bedrijven onder meer hun (administratieve) processen op orde brengen, een kwaliteitshandboek inrichten, een Vakbekwaam Persoon (VP) en Voldoende Onderricht Persoon (VOP) aanwijzen, alle gekalibreerde meetinstrumenten toetsen aan een voorgeschreven checklist én zich laten certificeren. Om dit als bedrijf tijdig op orde te krijgen, is het essentieel om nú aandacht te besteden aan de aanpak/implementatie en het certificeringstraject.”

Het is nú tijd voor actie

Aanvankelijk zou de BRL 6000-25 al op 1 januari 2023 ingaan. Vanwege het grote aantal bedrijven dat dit certificaat moet behalen, de tijd (3-4 maanden) die hiervoor nodig is én het beperkte aantal auditoren dat de toetsing mag uitvoeren is er echter voor gekozen om de invoering enkele maanden uit te stellen. Dit betekent echter niet dat bedrijven achterover kunnen gaan leunen, benadrukt Werkmeester. “Om de certificering van circa 4.000-5.000 bedrijven voor 1 april voor elkaar te krijgen, zijn meer dan 200 auditoren nodig”, vertelt hij. “En die zijn er simpelweg niet. Bedrijven die niet nú een duidelijke stip op de horizon zetten en de certificering inplannen, vallen op 1 april 2023 uit de boot. Minister de Jonge heeft namelijk al aangekondigd dat van nieuw uitstel geen sprake is. Helaas zijn veel bedrijven hier nog niet van doordrongen. Met uitingen als dit brengen we hier graag verandering in.”

Normec Certification heeft alle benodigde expertise in huis om bedrijven conform de BRL 6000-25 te certificeren, aldus Werkmeester. “Na het traject van voorbereiding en implementatie komt één van onze deskundige auditoren objectief en onafhankelijk controleren of aan alle certificeringseisen wordt voldaan. Dit kan zowel door middel van vragen, interviews, observaties, het verzamelen van bewijslast (gedocumenteerde procedures) en het inzien van diploma’s. Belangrijk onderdeel is bovendien een projectbezoek: wordt hetgeen dat op papier is bedacht in de praktijk ook daadwerkelijk goed toegepast? Bij een positief resultaat ontvangen bedrijven het wettelijk erkende BRL 6000-25 certificaat.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.