Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Vernieuwd filter brengt waterkwaliteit naar het allerhoogste niveau

De DIRT-SEP vuilafscheider is recent uitgebreid met een hoogwaardige isolatiecase, waardoor tussenkomst van een isolator niet meer nodig is.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | KOREX Benelux

11 januari 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De afgelopen jaren is het aantal warmte- en koudeopslagsystemen (WKO-systemen) in Nederland flink toegenomen. Niet verwonderlijk, want in combinatie met lage temperatuur afgiftesystemen zoals vloerverwarming en vloerkoeling kan een aangenaam binnenklimaat in alle seizoenen worden geborgd, tegen een minimaal energieverbruik. “Voorwaarde is wel dat het installatiewater op de juiste manier wordt behandeld”, vertelt Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Onze vernieuwde DIRT-SEP vuilafscheider kan hier uitstekend in voorzien.”

“Als gevolg van de temperatuurverlaging in warmwatersystemen, temperatuurverhoging in gekoeld-watersystemen, andere materiaalkeuzes én kleinere inregelventielen nemen corrosieproblemen in gesloten installaties snel toe. Ook in relatief nieuwe installaties”, merkt Van Gorsel. “Bovendien komt tijdens de montage van gesloten installaties regelmatig vuil in het systeem terecht. Denk bijvoorbeeld aan stof, laskorrels of bouwvuil, dat zich samen met de vrijgekomen kalkdeeltjes afzet op de bodem van de installatie, met aanzienlijke rendements- en comfortverliezen, storingen en defecten aan kleppen, afsluiters, regelaars, pompen en andere geavanceerde componenten tot gevolg.”

Om deze componenten te beschermen en een optimaal comfort én rendement te garanderen, introduceerde KOREX Benelux enkele jaren geleden de DIRT-SEP. Deze vuilafscheider is recent uitgebreid met een hoogwaardige isolatiecase, waardoor tussenkomst van een isolator niet meer nodig is. Ook is een ultrakrachtige magneet toegevoegd, waardoor magnetiet en ijzerhoudende deeltjes (particles) nog beter afgevangen én vastgehouden kunnen worden in de zogenaamde dirtzone.

Ook is een ultrakrachtige magneet toegevoegd, waardoor magnetiet en ijzerhoudende deeltjes (particles) nog beter afgevangen én vastgehouden kunnen worden in de zogenaamde dirtzone.

Minimale watersnelheid, maximale vuilafvanging

De DIRT-SEP wordt in-line in het gesloten leidingcircuit geplaatst, waardoor 100% van het installatiewater door het vuilfilter wordt geleid. “Omdat de diameter van de DIRT-SEP 4 tot 10 keer groter is dan de diameter van de leiding, daalt de watersnelheid in de installatiekamer hierbij als vanzelf naar bijna 0”, aldus Van Gorsel. De waterdruk blijft wél behouden. “Als gevolg van de lage watersnelheid in de DIRT-SEP botsen de vuildeeltjes die met het installatiewater zijn meegevoerd, automatisch tegen het filtergaas. Hierdoor verliezen zij hun kinetische energie (bewegingsenergie) en hebben zij geen kracht meer om met het installatiewater mee terug de installatie in te stromen. De deeltjes dwarrelen automatisch naar de onderzijde van de DIRT-SEP, waar de ultrakrachtige magneet ze vasthoudt.” 

De hoeveelheid vuil die in de DIRT-SEP kan worden vastgehouden, is vele malen groter dan bij klassieke typen vuilafscheiders, benadrukt hij. “Periodiek onderhoud, waarbij de spoelklep wordt geopend en het opgehoopte vuil wordt verwijderd, is bovendien eenvoudig en snel uitvoerbaar. De enige voorwaarde hiervoor is dat de DIRT-SEP ten minste 30 centimeter boven de vloer gemonteerd wordt.”

Geen Delta-P

Een mogelijk alternatief voor de DIRT-SEP is een in-line kaarsenfilter of zakkenfilter, weet Van Gorsel. “Naarmate deze filters zich vullen echter loopt de Delta-P steeds verder op. Dit betekent dat het drukverschil tussen het ingaande en uitgaande installatiewater steeds hoger wordt, waardoor het energieverbruik van de circulatiepomp stijgt en de installatie zelfs in storing kan gaan. Om dit te voorkomen, moet de Delta-P zo laag mogelijk worden gehouden. Met de DIRT-SEP is dit heel eenvoudig. De vuilfilter is namelijk zo uitgeëngineerd, dat geen Delta-P opgebouwd kán worden. Dit, in combinatie met de eerder genoemde voordelen én een gunstige prijs-kwaliteitverhouding maakt de vuilfilter tot dé excellente keuze voor gesloten waterinstallaties.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%