Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Verminder zuurstofinbrenging in uw HVAC-installaties

AIR-SEP®-4.0
De nieuwe AIR-SEP® 4.0 is uniek in de markt.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | KOREX Benelux

1 juli 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met de AIR-SEP® 4.0 zet fabrikant KOREX Benelux een nieuwe standaard in het drukbehoud en de ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling van verwarmings-, koel- en vriesinstallaties. Een nieuwe drukloos vacuümmembraan, een slimme vormgeving zonder instroombochten én een volledig geïntegreerd controlesysteem zorgen voor een nog hoger installatierendement, minimale storingen, een eenvoudiger onderhoud én een aanzienlijk langere levensduur van uw installaties.

De AIR-SEP® drukbehoudstations van KOREX Benelux worden al meer dan 30 jaar succesvol toegepast in verwarmings-, koel- en vriessystemen in heel Europa. Of het nu gaat om appartementsgebouwen, hotels, ziekenhuizen, scholen, culturele centra, kantoorgebouwen, stadsverwarmingsprojecten of industriële projecten: overal draagt de AIR-SEP® op unieke wijze zorg voor het drukbehoud en de vacuümontgassing, expansie, vuilopvang en bijvulling van uw installaties. De drukbehoudstations bestaan hiertoe uit een expansietank met instroomventiel, ontluchtingsventiel, bijvulautomaat en drukbehoudpomp, die luchtbellen uit het leidingsysteem elimineren waardoor het installatiewater beter kan doorstromen.

Volledig afgesloten systeem

Begin dit jaar is de AIR-SEP® uitgebreid met een nieuwe vacuümmembraan (of: onderdrukmembraan), die een lichte vacuüm en een volledig afgesloten systeem garandeert. “Het installatiewater in de AIR-SEP® 4.0 wordt te allen tijde gescheiden van de atmosfeer”, benadrukt Mario van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. “Onder andere dankzij een hoogwaardig bitumen vacuümmembraan van 1,6 mm dikte (DIN-EN 13831), die standaard in de expansie- en ontgassingstank van de nieuwe AIR-SEP® 4.0 wordt geplaatst.”

Nóg efficiënter ontgassen

“De vacuümmembraan in de AIR-SEP® 4.0 opent zichzelf volledig automatisch, zodra de onderdruk in de expansie- en ontgassingstank te groot wordt”, aldus Van Gorsel. “Hierdoor blijft de onderdruk in de tank te allen tijde behouden. Atmosferische lucht kan op geen enkele manier in contact komen met het installatiewater, wat het ontgassen nóg efficiënter maakt.” Door de aanwezige (onder-)druk in het water van de tank treedt er minimale participale druk op tussen de zuurstofmoleculen en de atmosfeer, verduidelijkt hij. “Hierdoor vindt bijna geen zuurstofoverdracht meer plaats en wordt de kwaliteit van het installatiewater enorm verbeterd, blijft de pH-waarde optimaal én worden corrosie, vervuiling en rendementsverliezen tot een minimum beperkt. Dat maakt de nieuwe AIR-SEP® 4.0 uniek in de markt. Niet voor niets hebben wij onlangs een patent voor deze techniek aangevraagd.”

Geschikt voor lage én hoge temperaturen

“De vacuümmembraan is ontwikkeld in Duitsland, is van een zeer hoge kwaliteit en kan zonder problemen lage én hoge watertemperaturen aan”, vertelt Van Gorsel. “Installatiewater tussen de -20 en +85°C kan probleemloos worden behandeld, waarbij zelfs pieken tot 110°C mogelijk zijn. Om voldoende ruimte voor het membraan te creëren, is de zuigleiding bij de AIR-SEP® 4.0 buitenlangs geplaatst. Hierdoor wordt het onderhoud aanzienlijk vereenvoudigd.”

Eenvoudige integratie

Net zoals bij de AIR-SEP® AS-T SmartControl zijn bij de AIR-SEP® 4.0 drukbehoudstations instroombochten niet meer nodig, waardoor in plaats van 3 slechts 2 aansluitingen voldoen. “Hierdoor wordt integratie in nieuwe en bestaande watervoerende systemen vergemakkelijkt en ontgassing in de installatie geoptimaliseerd”, aldus Van Gorsel. “Aan de installatie kunnen optioneel een onthardingsbuis en magneetfilter worden toegevoegd, waarmee zouten, mineralen, magnetiet en andere vervuilingen nog efficiënter uit het water in de expansie- en ontgassingstank gefilterd kunnen worden. Dankzij een continue drukbewaking blijft de systeemdruk in de AIR-SEP® optimaal. In plaats van periodiek water te ontgassen, worden ontgassingsinterval en -looptijd exact afgestemd op de actuele installatiestatus.”

Eenvoudige controle

Controle van de (optionele) onthardingsbuis en het magneetfilter geschiedt via een volledig geïntegreerd en vrij programmeerbaar microprocessor controlesysteem, dat tevens volautomatisch drukbehoud, ontluchting, vacuümontgassing, expansie, vuilopvang, reiniging en bijvulling met vacuüm ontgast water regelt en bewaakt. Van Gorsel: “De kleurendisplay van de touchscreen is eenvoudig te bedienen met een vingertop of invoerpen. Een verbeterde MODBUS/TCP interface maakt beheer op afstand mogelijk. In de toekomst wordt hier nog een BACnet gateway aan toegevoegd. Bovendien onderzoeken we de mogelijkheden voor monitoring en service op afstand door KOREX Benelux, zodat installateurs en eindgebruikers nog meer worden ontzorgd.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht