Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verlichting zorgt voor ‘thuisgevoel’ in klaslokalen

Verlichting zorgt voor ‘thuisgevoel’ in klaslokalen

Verlichtingsbedrijf Performance in Lighting kreeg de vraag om mee te denken over de verlichting van de nieuw te bouwen basisschool Het Epos in Rotterdam. Dit leidde tot een lichtplan, waarbij de verlichting in klaslokalen een thuisgevoel creëert.

Basisschool Het Epos van buiten gezien.

“Het is een niet alledaags project”, geeft lichtadviseur Marcel Zoutendijk van Performance in Lighting direct toe. “Normaal gesproken is verlichting de sluitpost in de begroting van een basisschool, maar voor Het Epos zagen zowel architect Search als installatiebedrijf Huisman Installatietechniek direct het belang van de juiste verlichting.” Dankzij het installatiebedrijf werd Performance in Lighting vorig jaar al in een vroegtijdig stadium betrokken bij het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw. “We kregen de vraag om de verlichting te integreren in het lijnenspel van het interieur. We hebben hiervoor ook overleg gehad met de architect, zodat we gezamenlijk tot het gewenste resultaten konden komen.” De werkzaamheden om tot het lichtplan te komen vonden plaats in de loop van 2019.


Het atrium met de multifunctionele trap.

Verplaatsbare modules

Het Epos is opgebouwd uit 75 prefab houten modules, die indien nodig verplaatst en op een andere locatie samengevoegd kunnen worden. Door te werken met deze modules is de nieuwe school dit jaar in slechts een paar maanden tijd gebouwd. De installaties zijn in de modules geïntegreerd. “Hierdoor is niet alleen de mate van prefabricatie in de fabriek groter geweest, één en ander heeft ook geleid tot een verbeterde visuele kwaliteit”, geeft Zoutendijk aan. In het verlichtingsplan heeft het bedrijf op deze demonteerbaarheid en verplaatsbaarheid ingespeeld door een duidelijk onderscheid te maken tussen enerzijds de lokalen en gangen en anderzijds het atrium. “Voor de gangen en lokalen hebben we gekozen voor de SL764 pendel- en opbouwarmaturen, die al in de fabriek in de prefab modules zijn geïntegreerd. Met behulp van onze online configurator ‘Light-Performeris®’ konden we zien wat het effect van dit systeem in de lokalen is.” Dit leidde onder meer tot de keuze om in de lokalen voor een ‘thuisgevoel’ te zorgen. “Dit doen we door te kiezen voor verlichting met een kleurtemperatuur van 3.000 Kelvin; een warme kleur. Daarnaast geven we leraren de mogelijkheid om de verlichting voor het digitale schoolbord zelf te dimmen, zodat alle tekst op het digibord goed leesbaar is voor de leerlingen.”

Eén van de klaslokalen.

Centrale functie

De circulaire houten basisschool, die sinds juni 2020 in gebruik is, bestaat naast klaslokalen uit onder meer een mediatheek, een grote keuken, een schoolplein, een gymzaal met kleedruimten en douches en een atrium. Dit atrium neemt een centrale functie in de school in, onder meer door niet alleen de entree te huisvesten maar ook de toegang tot de bovenverdieping te verlenen. De multifunctionele trap dient hierbij ook als bijvoobeeld tribune en informele ontmoetingsruimte. Als verlichting heeft Performance in Lighting hier gekozen voor een A100 met een zogeheten klokreflector, die met een kleurtemperatuur van 4.000 Kelvin voor een iets koelere kleur zorgt. Voor de gymzaal is gekozen voor de balbestendige verlichtingsserie Gym Led. “We hebben alle keuzes in dit project gemaakt in nauwe samenspraak met alle betrokken partijen en zijn met ons allen trots op het prachtige eindresultaat”, aldus Zoutendijk.   ζ

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.