Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verbinding stond centraal bij ISH 2019

Verbinding stond centraal bij ISH 2019

Van 11 tot en met 15 maart 2019 konden professionals uit de installatiewereld weer hun hart ophalen in Frankfurt. ‘s Werelds grootste beurs op het gebied van HVAC en water wist de score in het aantal bezoekers vast te houden ten opzichte van de vorige editie. Maar liefst 190.000 bezoekers uit 161 landen vonden hun weg naar de beursvloer.

Met 2.532 exposanten uit 57 landen was het internationale karakter compleet. Bezoekers en exposanten zochten de verbinding met elkaar. Connectie was overigens een mooie, rode draad die waarneembaar was op de hele beurs. Het is duidelijk dat de HVAC- en watersector in een rap tempo ‘futureproof’ geworden zijn. Connectiviteit, uitwisseling van data en Internet of Things waren over het geheel bezien de speerpunten.

ISH 2019 Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

Weishaupt combibranders kunnen zowel met gas als met stookolie werken. De brander is meestal standaard ingesteld op gaswerking.

 

Duurzaamheid komt in vele gedaanten

ISH Energy stond voor efficiënte oplossingen op het gebied van warmte- en klimaattechniek, gecombineerd met hernieuwbare energie. Opvallend was het feit dat er binnen Europa geen eenduidig kader bestaat omtrent de wegen die bewandeld moeten of kunnen worden. Terwijl in ons land de discussie over ‘van het gas af gaan’ in volle gang is, werd op de ISH op diverse plaatsen de aansluiting op het gasnet gepromoot. De gemene deler bleek in ieder geval het feit dat er binnen de sector breed gekeken wordt naar duurzame oplossingen, met of zonder gas.

ISH 2019 Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

Kermi behoort tot de toonaangevende fabrikanten binnen Europa op het gebied van verwarmingstechniek en douches.

 

Datzelfde was van toepassing op koel- en ventilatietechniek. Schitterende oplossingen volgden elkaar in rap tempo op de beursvloer op. Innovaties bij grote bedrijven leken op zich te staan, in contrast met samenwerkingsverbanden die opgezet zijn door kleinere spelers. Voor de hele sector betekent dit dat er nog een flinke uitdaging ligt, op weg naar enige mate van standaardisering. Vooralsnog dragen alle oplossingen bij aan meer comfort, een lager energieverbruik en minder milieubelasting.

Connected in alle facetten

ISH liet voortreffelijk zien hoe de installatiewereld de overstap aan het maken is naar een ‘connected’ wereld. Slimme aansturingen voor de woning- en utiliteitsmarkt maken een efficiënter gebruik van apparatuur mogelijk. De koppelbaarheid van sensoren, aansturingen en de apparatuur onderling of via de Cloud is volwassen geworden. Intelligentie in automatisering gaat gepaard met nieuwe manieren van denken en werken, waarbij de ontwikkelingen voorlopen op de vraag uit de markt, zo lijkt het. De beschikbaarheid van deze nieuwe technologie is nu al goed en zal alleen maar beter worden, dat tipje van de sluier heeft de ISH zeker opgelicht. Een belangrijk aspect bij de nieuwe connectiviteit is veiligheid. Kijken we naar de ontwikkelde hard- en software voor de nieuwe automatisering, dan kunnen we concluderen dat het werk van de installateur steeds meer raakvlakken gaat krijgen met de IT-wereld. In de nabije toekomst zal dat zorgen voor nieuwe vormen van opleiding, waarbij het makkelijker zou moeten worden om de jeugd enthousiast te krijgen voor het vak. Waar dit naartoe gaat? Naar een toekomst waarin we eerst denken aan een app, wanneer we willen verwarmen of koelen, in plaats van aan de thermostaat aan de muur. Of nog sterker: we vertellen Google Home, Amazon Alexa of Apple Homekit gewoon dat het best wat warmer of kouder mag zijn in de ruimte waarin we ons bevinden.  

ISH 2019 Artikel vakblad Installatie bouw Nederland

Ziehl-Abegg noemt zichzelf de koningsklasse van de luchttechniek, regeltechniek en aandrijftechniek.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.