Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Verbetering schoolventilatie op stoom
Ned Air levert nieuwe ventilatie-units voor de renovatie van het Graafschap College in Doetinchem, in opdracht van installateur Alferink.

Verbetering schoolventilatie op stoom

Ook buiten de vakanties aan het werk?

Er zit schot in de verbetering van de ventilatie in schoolgebouwen. Wouter Wijma, directeur van Ned Air, merkt dat na de zomer- en herfstvakantie ook de kerst- en voorjaarsvakantie goed benut worden om onderwijsgebouwen aan te pakken. “Er wordt nu volop geleverd, geproduceerd en gepland voor komende leveringen. Ik hoop wel dat de fabrikanten in de toekomst voldoende personeel hebben om de productiecapaciteit op peil te kunnen houden.”

“Schoolventilatie is nog steeds één van de belangrijkste focusgebieden van Ned Air”, aldus Wijma. “En dan is het prettig als de SUVIS-regeling eindelijk effect begint te krijgen. Wij zijn volop aan het produceren voor levering in de komende vakantieperioden. Je ziet de leveringen helaas nog steeds synchroon lopen met de schoolvakanties. Na het breek- en hakwerk komen wij met onze installaties en kunnen de installateurs een gezonde leeromgeving creëren in de schoollokalen.”

Vakantiewerk

In navolging van de herfstvakantie is ook de kerstvakantie inmiddels grotendeels volgeboekt. “En ook voor de februarivakantie kunnen installateurs al starten met plannen, om onze units te plaatsen.” Wijma verbaast zich echter over deze vakantie-gerichte planning. “Je kunt volgens mij ook prima buiten de vakanties om doorwerken. Dat vraagt wel enig improviseren met bijvoorbeeld een zogenaamd tropenrooster, maar daarmee kun je wel vanaf twee uur tot een uur of acht aan de slag. Installateurs kunnen het werk zo meer uitsmeren, meer opdrachten uitvoeren en dus meer frisse scholen realiseren. Zo lang de schoolbesturen vasthouden aan de vakantieplanning voor verbouwingen echter, hebben wij ons helaas daaraan te houden.”

Ideaal voor architecten en opdrachtgevers die de installaties op het dak niet in beeld willen: de NedAir SlimLine.

Graafschap College

Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het meerjarenprogramma van het Graafschap College in Doetinchem. Wijma: “De klimaatinstallaties van dit twintig jaar oude schoolcomplex zijn we in samenwerking met installateur Alferink gefaseerd volledig aan het renoveren. Ook hier gebruiken we alleen de vakantieperiodes om de centrale systemen stuk voor stuk aan te pakken. Alles wordt aangepakt, van de luchtbehandelingskasten op het dak tot de kanalen en roosters in de lokalen. Ook dit is een mede met SUVIS gefinancierd project. De klant is in elk geval tevreden: we hebben net weer een mooie vervolgopdracht voor de school binnen.”

Planning

Voor de collega’s op de afdeling werkvoorbereiding van Ned Air is het volgens Wijma keihard werken geblazen. “De toeleveringsproblemen zijn er nog steeds, dus efficiënt plannen is van groot belang. Aan de andere kant is communicatie met de markt en dus communiceren met je klanten essentieel. Reken maar dat leveringen vertraging oplopen als er weer eens een onderdeel te laat binnenkomt. Stel dat je in de binnenstad van Amsterdam moet leveren, dat er voor over zes weken een vergunning is geregeld en het gaat daarbinnen niet lukken, dan kan ik me voorstellen dat je op wat minder begrip kunt rekenen. Gelukkig merken we dat de marktgekte aan het afnemen is. Met decentrale units hebben we bij Ned Air zelfs helemaal geen leveringsproblemen meer.” 

Wat wel blijft, is het gebrek aan goed technisch personeel. “In de hele branche komen we mensen tekort”, besluit Wijma. “Er wordt grof geld betaald voor technisch geschoold personeel en tegenwoordig kopen zelfs installatiebedrijven personeel weg bij producenten. Het zorgt ervoor dat de robotisering van productielijnen in een hogere versnelling wordt geracht. Vooralsnog blijven we mooie, slimme, stille schoolventilatie-units maken en leveren voor het creëren van frisse scholen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.