Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Ventilatie met WTW zonder toevoerkanalen nu in elke woning mogelijk

Ventilatie met WTW zonder toevoerkanalen nu in elke woning mogelijk

Excellente lucht in huis zonder toevoerkanalen? Brink Climate Systems presenteert het Multi Air Supply systeem; een nieuw ventilatiesysteem dat ventilatie met warmteterugwinning (WTW) nu in elke woning mogelijk maakt doordat toevoerkanalen achterwege kunnen worden gelaten. Doordat met dit innovatieve systeem naast nieuwbouwwoningen ook bestaande woningen kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving, verwacht Brink hiermee een veelbelovende verandering in de markt. Het bedrijf meldt met trots dat het Multi Air Supply systeem is genomineerd voor de VSK Award in de categorie Energietransitie.

Energietransitie

De woningmarkt in Nederland zit midden in een energietransitie. Bestaande woningen hebben een energetische opwaardering nodig en de bouweisen voor nieuwe woningen zijn verder aangescherpt. Brink wil een bijdrage leveren aan het verduurzamen van het woningbestand. En tegelijkertijd is het de ambitie van de fabrikant om iedereen de meest excellente lucht te bieden die er is. Om dit te bereiken heeft Brink een nieuw en uniek ventilatiesysteem ontwikkeld: Multi Air Supply. Hierdoor kan nu in elke woning ventilatie met WTW worden toegepast, zowel nieuwe woningen als bestaande woningen. Door TNO is een verklaring “gewaarborgde luchtkwaliteit” voor dit ventilatiesysteem opgesteld, die onderschrijft wat de effecten zijn om op deze manier te ventileren.

WTW-unit is de basis

De basis van het Multi Air Supply systeem is een centraal balansventilatiesysteem met WTW, zoals de Flair. Het unieke aan dit systeem is dat de lucht vrij in de centrale hal of overloop (trapkolom) wordt ingeblazen, dus zonder toevoerkanalen. Dankzij een compacte en actief op CO₂-gestuurde Indoor Mixfan, die wordt geplaatst boven of naast de deur van iedere verblijfsruimte, wordt ‘gebruikte’ lucht uit de ruimte weer naar de trapkolom afgevoerd. De verse lucht stroomt vanuit de trapkolom via de spleet onder de deur de verblijfsruimte in. De CO2-sensor in de hal meet continu de luchtkwaliteit en bepaalt de hoeveelheid verse buitenlucht die via de WTW-unit toegevoerd wordt. De afzuiging uit keuken, badkamer en toilet wordt conventioneel uitgevoerd met (bestaande) afvoerkanalen.

 

Uitbreiding Flair-familie

De Flair-familie, een belangrijk onderdeel van het Multi Air Supply systeem, wordt verder uitgebreid, waarmee Brink balansventilatie met WTW voor alle woningen bereikbaar maakt. Naast de al geïntroduceerde Flair 300 en 400 worden op de komende VSK de Flair 200 (200 m3/h), 450 (450 m3/h) en 600 (600 m3/h) aan de Nederlandse markt voorgesteld. De marktintroductie van de Flair 200 wordt medio 2020 verwacht. De Flair 450 en 600 worden later geïntroduceerd.

 

Stille werking

Het Multi Air Supply systeem werkt zonder toevoerkanalen en heeft dus weinig weerstand te overbruggen. Bovendien wordt per ruimte op maat geventileerd. Dit komt ten goede aan het energieverbruik, maar ook aan het geluidsniveau dat een ventilatiesysteem voortbrengt. Ondanks dat in elke verblijfsruimte een kleine ventilator in de vorm van de Indoor Mixfan is ingebouwd, is het systeem veel stiller dan conventionele ventilatiesystemen. Met het Multi Air Supply systeem blijft de installatie ruim binnen de eis uit het Bouwbesluit en kan de bewoner volop genieten van een gezond binnenklimaat met voldoende verse lucht.

Multi Air Supply genomineerd voor VSK Award

De jury looft vooral de denkrichting van het systeem: “Wij zien in dit ventilatieconcept een extra kans voor de toepassing van het energetisch goed scorende ventilatietype D (balansventilatie met warmteterugwinning) voor de bestaande bouw. De afwezigheid van kanalen neemt een belangrijke drempel weg voor bestaande bouw.”Brink presenteert het Multi Air Supply systeem en de nieuwe Flair-familie uiteraard op haar stand (stand 036 in hal 8) van 4 t/m 7 februari 2020 tijdens de VSK in de Jaarbeurshallen in Utrecht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.