Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Ventilatie maakt woningbouwkwartet compleet
Een volledig programma voor de woningbouw, waarmee verwarming, koeling, tapwaterbereiding en ventilatie gerealiseerd kunnen worden.

Ventilatie maakt woningbouwkwartet compleet

Naast de warmtepomp die bewoners warmte, warm tapwater en koeling biedt, heeft Mitsubishi Electric voortaan ook ventilatie in het programma. Met deze vierde kaart maakt Alklima haar woningbouwkwartet compleet. Dankzij de nieuwe ventilatie- en warmteterugwinunit Lossnay biedt de distributeur de woningmarkt vanaf 2022 een compleet geïntegreerde totaaloplossing op één en hetzelfde digitale platform.

Ventilatie is sinds de start van de coronapandemie een hot issue geworden, maar Mitsubishi Electric was daarvoor al gestart met de ontwikkeling van de warmteterugwinunit (WTW-unit) voor de woningmarkt. In de utiliteit werkt Mitsubishi Electric al veel langer met de succesvolle Lossnay ventilatie-unit en deze is doorontwikkeld om ook in de woningmarkt optimaal te functioneren. Alklima geeft al jarenlang de verduurzaming van Nederland een stevige zet in de rug met haar gamma aan warmtepompen voor zowel de utiliteit- als woningbouw. Die laatste sector, die door de klimaatdoelstellingen jaagt op energiebesparingen en beperking van de CO2-uitstoot, is steeds meer vertrouwd geraakt met de prestaties van Mitsubishi Electric’s Ecodan all-electric lucht/water-warmtepomp. De warmtepomp is de bewezen standaard geworden in all-electric projecten en biedt niet alleen een uiterst efficiënte verwarming, maar is ook geschikt gemaakt voor warm tapwater en koeling. Toch ontbrak er nog een vierde kwartetkaart in het programma van Mitsubishi Electric, zo schetst Alklima: “In de woningbouw is natuurlijk al vele jaren vraag naar ventilatie. Wij konden die vraag eerder niet invullen en hebben daarom intern de wens uitgesproken om dat pakket compleet te maken.”

De nieuwe Lossnay.

Warmteterugwinning voor de woningbouw

Het eerste concept van warmteterugwinning ontstond bij Mitsubishi Electric in 1970. Op een koude morgen blies het twee jaar jonge dochtertje van een Mitsubishi Electric-engineer door een rolletje papier en gaf aan dat haar handjes warm werden. Op dat moment realiseerde de engineer zich dat papier warmte geleidt en zo ontstond het eerste idee van de Lossnay ventilatie-unit met WTW. Het terugwinnen van energie uit afgevoerde ventilatielucht is inmiddels, vijftig jaar later, op alle vlakken doorontwikkeld. Verschillende soorten materialen voor de wisselaar, efficiëntere ventilatormotoren, filter- en uitgebreide regeltechniek hebben er in geresulteerd dat Mitsubishi Electric nu ook een ventilatie-unit heeft voor de woningbouw. Alklima: “Daarbij zorgt de keuze voor warmteterugwinning in het ventilatiesysteem er natuurlijk voor dat de warmtepomp minder energie hoeft op te wekken en dus nog minder energie gebruikt. Zo helpt de verlaging van het energiegebruik bij hetzelfde comfort voor de eindgebruiker de verduurzaming van Nederland weer verder vooruit.”

Integratie

Alklima: “Er is voor gekozen om de warmtepomp en ventilatie-unit op werktuigbouwkundig gebied niet met elkaar te integreren. Hierdoor kunnen we de installatie modulair opbouwen en dit geeft de installateur en aannemer veel flexibiliteit. Door deze modulaire opbouwen benutten beide apparaten hun volledige potentie op het gebied van prestatie en levensduur. Op het gebied van regeltechniek en monitoring hebben we er wél voor gekozen om zowel de warmtepomp als ventilatie-unit te integreren, maar ze kunnen ook standalone functioneren.”

De nieuwe WTW-unit van Mitsubishi Electric is afgeleid van de Lossnay-serie voor de utiliteit, met een reeks van essentiële aanpassingen van de al beproefde techniek. De nieuwe unit uit de serie Lossnay Residentieel heeft Mitsubishi Electric zelf ontwikkeld, in eigen fabriek. Er komen geen gelabelde producten van andere bedrijven aan te pas. Natuurlijk zijn de afmetingen van de unit afgestemd op een doorsnee woning. Ontwikkelaars, bouwers en architecten vragen daar om en dus is de unit uiterst klein gedimensioneerd. Zeker in vergelijking met wat er in dit marktsegment wordt aangeboden. “Daarnaast is serieus werk gemaakt van het beperken van geluid. Je moet je voorstellen dat een kleinere unit ook meer geluid produceert. Vergelijk het met fluiten met je mond. Hoe kleiner de doorgang, hoe meer geluid je maakt. Over het algemeen wordt een unit dus stiller naarmate die groter is, terwijl bouwers juist een kleinere unit wensen. Daarom hebben we vooral gekeken naar de luchtstromen ín de unit en dat zo efficiënt mogelijk uitgewerkt.”

Zo werkt de nieuwe ventilatie- en warmteterugwinunit Lossnay.

Regeltechniek en monitoring

Naast de technische finesses is misschien nog wel de grootste sprong voorwaarts bereikt door de volledige integratie van de regeltechniek en monitoring. Dat maakt het palet aan oplossingen van Mitsubishi Electric uiterst aantrekkelijk voor de markt. Het centrale streven daarbij was om te zorgen voor één partner en aanspreekpunt voor de complete woning- en bouwintegratie voor zowel verwarming, warm tapwater, koeling als ventilatie. Want daar is veel vraag naar, aldus Alklima. “Zo heb je het grote voordeel dat je één partij hebt die verantwoordelijk is voor het gehele binnenklimaat van de woning, plus de bijbehorende monitoring. De Ecodan lucht/water-warmtepomp is al sinds zijn introductie eenvoudig aan te sluiten op de diverse in de markt verkrijgbare regel- en monitoringsystemen. Dit gebeurt via een eenvoudige converter – de Modbus – in de warmtepomp. Dezelfde techniek kan ook toegepast worden op de Lossnay WTW-unit.” Naast de externe monitoringsplatformen is het ook mogelijk om Mitsubishi Electric’s eigen MelCloud-platform te gebruiken. De komende tijd wordt dit platform verder geïnnoveerd met voordelen voor de eindgebruiker, installateur en aannemer.

Techniek

De Lossnay-unit van Mitsubishi Electric haalt energie uit de afgevoerde lucht en levert deze via een kruisstroomwisselaar af aan de verse toevoerlucht. De temperatuur van de lucht die de ventilatie-unit uiteindelijk afgeeft, is afhankelijk van de verschillende condities die binnen en buiten heersen. De Lossnay kan die lucht zo nodig naverwarmen met een extern elektrisch element. Er komen zes Lossnay-modellen op de markt met een capaciteit variërend van 250 tot 500 m3/uur (in een linkse en rechtse uitvoering). De verklaringen ten behoeve van de NTA8800-berekeningen worden later dit jaar verwacht.

De Lossnay is in vergelijking met andere units in de markt zeer compact, wat de plaatsing in de woning vergemakkelijkt. Op basis van de ventilatie-eisen per verblijfsruimte uit het Bouwbesluit selecteer je uiteindelijk de juiste versie en capaciteit van één van de zes beschikbare Lossnay-units. Met deze toevoegingen beschikt Mitsubishi Electric over een volledig sluitend programma voor de woningbouw, waarmee verwarming, koeling, tapwaterbereiding en ventilatie gerealiseerd kunnen worden en waarbij op één regeltechnisch platform gecommuniceerd kan worden.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.