Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Nieuws

Ventilatie-eisen: hier moet uw gebouw aan voldoen en zo krijgt u dat voor elkaar

corona-en-ventileren

23 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bij een slecht binnenklimaat hebben we vaak last van kwalen als hoofdpijn en een futloos gevoel. Toch wordt er, als deze gevolgen van slechte ventilatie optreden, vaak niet gedacht aan beter ventileren als oplossing. Terwijl dat dus wel heel belangrijk is voor de gezondheid van iedereen in het gebouw. Er zijn bovendien ventilatie-eisen waar uw gebouw aan moet voldoen. Welke zijn dat en hoe voldoet u daaraan? Dat leest u hier.

Meer aandacht voor ventilatie-eisen door corona

Met het uitbreken van de coronapandemie in ons land kwam er veel aandacht voor de relatie tussen ventileren en de kans op besmetting met het coronavirus. Die relatie werd eerst flink onderschat, maar ondertussen is het duidelijk dat goede ventilatie de kans op verspreiding van het virus aanzienlijk verkleint. Op de website van het RIVM staat het volgende: “Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Het helpt ook om de overdracht van luchtweginfecties, zoals COVID-19, te beperken. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de lucht in huis die vervuild is door bijvoorbeeld fijnstof en vocht.”

Hoe ventileert u zelf beter?

We onderkennen dus inmiddels het belang van goed ventileren. Ook bij gebouweigenaren staat het verbeteren van de ventilatie steeds hoger op de agenda. Herkenbaar? U wilt dat uw gebouw voor alle gebruikers niet alleen comfortabel, maar ook veilig is. Hoe bereikt u dat?

De regelgeving in Nederland rondom goede ventilatie is beperkt. Het enige handvat dat we hebben is het Bouwbesluit uit 2012. Daarin staan ventilatie-eisen waaraan ook uw gebouw moet voldoen. Maar, zo weten we bij de Schilt bedrijven uit ervaring, dat Bouwbesluit is eigenlijk veel te summier. Het is meestal niet voldoende om comfort en een veilig binnenklimaat te realiseren. Daarom nemen wij daar in onze adviezen en ontwerpen geen genoegen mee en adviseren we meer. We werken daarbij volledig situatiegericht, zodat u een persoonlijke en perfect passende oplossing krijgt. We kijken daarvoor onder andere naar: 

 • Welke functie heeft de te ventileren ruimte?
 • Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt?
 • Hoeveel personen maken gebruik van de ruimte?
 • Wat is de huidige ventilatievoorziening?
 • Zijn er bouwkundige (on)mogelijkheden waar we rekening mee moeten houden?

Door dit soort zaken bij een opname te bekijken en niet alleen vanuit eisen uit het Bouwbesluit te redeneren, zorgen we voor een oplossing die beter werkt, rendeert en een comfortabele en veilige situatie oplevert.

De Schilt bedrijven helpen gebouweigenaren

Bij de Schilt bedrijven weten we dat het lastig is om het vraagstuk Ventilatie aan te pakken. Waar begint u? Hoe weet u hoe het precies met het binnenklimaat in uw gebouw zit? En hoe voldoet u aan de geldende ventilatie-eisen? In dit blog hebben we het probleem en de situatie al kort uitgelegd, maar er komt nog veel meer bij kijken. Neem daarom eens een kijkje op onze pagina over ventilatie in gebouwen, speciaal voor gebouweigenaren. Daar vindt u ook de handige Schilt bedrijven Ventilatiewijzer. Die vertelt u precies wat u nu zelf kunt doen om de ventilatie in uw gebouw te verbeteren en wat de Schilt bedrijven voor u kunnen betekenen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%