01:38
17-11-2017

Veiligheid op hoog niveau met dakverwarming

Wie aan zware, winterse weersomstandigheden denkt, zal wellicht niet meteen aan dakverwarming denken als het op warmte aankomt. Toch is dakverwarming een niet meer weg te denken product uit het leveringsprogramma van verwarmingsspecialist Jowitherm Nederland BV.

“Dakverwarming is een veiligheidssysteem”, legt Ramon van Dijk, accountmanager bij Jowitherm, uit. “Wanneer een dak belast wordt met sneeuw die blijft liggen, kan er instortingsgevaar dreigen. Dankzij onze dakverwarming wordt de sneeuw snel en doeltreffend omgezet in smeltwater, wat meteen afgevoerd wordt via de aanwezige afvoerkanalen. Met dakverwarming biedt Jowitherm dus een pasklare oplossing, die optimale veiligheid biedt.”

Ook Waalwijks meubelbedrijf kiest voor veiligheid
“Een goed voorbeeld van onze dakverwarmingsinstallatie vinden we bij Piet Klerkx in Waalwijk. Men heeft drie panden in gebruik, waarvan er één nieuw is en twee oud zijn. Het nieuwe pand heeft standaard al dakverwarming gekregen. De tweede fase, de oude bouw, heeft het nu ook. De dakverwarming zorgt ervoor dat sneeuwophoping om wordt gezet in smeltwater die vervolgens via de afvoeren het dak verlaat. Dit voorkomt instorting van het gebouw.”

De door Jowitherm uniek op de markt gebrachte dakverwarming bestaat uit UV-bestendige verwarmingsmatten. “De installatie is zeer energiezuinig”, legt Van Dijk uit. “We minimaliseren het te verwarmen oppervlak tot wat strikt noodzakelijk is, daar waar sneeuwophoping kan ontstaan.” Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een ijsmelder in combinatie met een daksensor. “De ijsmelder bevindt zich in de schakelkast en de sensor bevindt zich op het dak. De sensor communiceert met de ijsmelder die vervolgens het verwarmingssysteem inschakelt. Zo springt het systeem alleen dan aan, wanneer het nodig is”, aldus Van Dijk. Jowitherm is uniek in Nederland met haar dakverwarming.

Geen instortingsgevaar meer
Jowitherm biedt als specialist diverse systemen aan om onveilige situaties op te heffen en schade als gevolg van vorst of sneeuwval te voorkomen. Naast de genoemde dakverwarming, biedt het bedrijf ook verwarmingen aan voor dakgoten en voor het ijsvrij houden van (water-)leidingen. “Wie optimaal gebruik wil maken van veiligheid inzake dakverwarming, kan een daklast-waarschuwingssysteem laten installeren. In sommige gevallen kan het beschikbare elektrisch vermogen niet toereikend zijn. Het daklast-waarschuwingssysteem waarschuwt bij een te grote dakbelasting, zodat er handmatig ingegrepen kan worden”, legt Van Dijk uit. Dakbelasting kan enorm veranderen bij een aanbouw met een hoger of lager dak. Zodra een constructie wordt toegevoegd aan een bestaand dak, ontstaat er al een totaal andere verhouding in de lastenverdeling. Daken zitten dan vaak aan de maximale last, heftige sneeuwval of hagel kan dan teveel extra gewicht met zich meebrengen. Met dakverwarming van Jowitherm is die belasting echter in de vorm van smeltwater zo afgevoerd. Ook als er een PV-installatie op een dak wordt geplaatst, wordt de dakbelasting in combinatie met sneeuw zo hoog dat dakverwarming of een sneeuw-lastsensor een oplossing kan bieden. “Bij de twee oudere gebouwen zijn respectievelijk 92 m² en 122 m² dakverwarmingsmatten geïnstalleerd, met een capaciteit van 175 W per m²”, zegt Van Dijk tot slot. “Daarmee komt het totaal vermogen op 40 kW.”

Tekst: Jan Mol    Beeldmateriaal: Jowitherm

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen

Installatie en Bouw Nederland partners

MegapressCZF BVBV CZFc