Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Projecten

Veiligheid en duurzaamheid spelen hoofdrol bij nieuwbouw Dow Benelux

Op het Maintenance Valuepark in Terneuzen, aan de uitmonding van de Westerscheldetunnel nadert de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Dow Benelux zijn voltooiing. De 16.000 m² grote, vierlaagse nieuwbouw krijgt de kleuren van de Zeeuwse zee, klei en lucht en moet de nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid neerzetten. De installatietechniek […]

workshop-3-kopieren

25 maart 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Op het Maintenance Valuepark in Terneuzen, aan de uitmonding van de Westerscheldetunnel nadert de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Dow Benelux zijn voltooiing. De 16.000 m² grote, vierlaagse nieuwbouw krijgt de kleuren van de Zeeuwse zee, klei en lucht en moet de nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid neerzetten. De installatietechniek speelt hierin een voorname rol.

Dow Benelux

De nieuwbouw krijgt de kleuren van de Zeeuwse zee, klei en lucht en moet de nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid en veiligheid neerzetten.

 

In onderaanneming van bouwkundig aannemer Cordeel Nederland B.V. is Roodenburg Groep verantwoordelijk voor nagenoeg alle gebouwgebonden installaties in het hoofdkantoor én de naastgelegen werkplaats. Van de W- en E-techniek tot en met de sanitaire installaties, sprinklers (alleen het hoofdkantoor), data-installatie en bijbehorende regeltechniek. “Het nieuwe hoofdkantoor wordt vraaggestuurd geklimatiseerd middels klimaatplafonds, in combinatie met luchtbehandeling (geconditioneerde lucht)”, vertelt Niels Kieviet, Projectleider bij Roodenburg Groep. “De klimaatinstallaties worden gevoed door drie lucht/water-warmtepompen met warmtewisselaar, die op het dak staan opgesteld. En ook de luchtbehandelingskasten winnen actief warmte terug. In vier luchtbehandelingskasten is gekozen voor een warmtewiel. Voor het restaurantgedeelte is een luchtbehandelingskast met twincoil-unit voorzien, waarmee de uitwisseling van vocht, vuil, vet en kookluchtjes tijdens de warmteterugwinning wordt voorkomen.”

BREEAM ‘Very Good’

Dow Benelux

In de werkplaats worden alle ruimtes geklimatiseerd middels een Variable Refrigerant Flow (VRF) systeem.

 

Overal in de nieuwbouw wordt daglichtafhankelijke LED-verlichting gemonteerd. En op het dak van het hoofdkantoor komen zonnepanelen, die in een duurzame stroomopwekking moeten voorzien, vertelt Kievit. “Zo dragen we optimaal bij aan de BREEAM ‘Very Good’ ambitie van Dow Benelux.” Voor de energievoorziening loopt een railkoker vanaf de transformator naar de verschillende hoofdverdeelkasten, van waaraf met kabels de diverse onderverdelers worden gevoed. “In de werkplaats, waar minder grote vermogens van toepassing zijn, is gekozen voor sec kabelgoten en kabels.”

De werkplaats (2.500 m²) is inmiddels in gebruik genomen. “In de werkplaats worden alle ruimtes geklimatiseerd middels een Variable Refrigerant Flow (VRF) systeem”, vertelt Kievit. “De luchtbehandelingskasten zijn voorzien van een kruisstroomwisselaar, die de aangezogen buitenlucht opwarmt met de afgezogen binnenlucht. Voor het VRF-systeem zijn separate warmtepompen geïnstalleerd, waarmee een optimale efficiency wordt bereikt.”

Korte doorlooptijd, omvangrijk project

Dow Benelux

Het nieuwe hoofdkantoor wordt vraaggestuurd geklimatiseerd middels klimaatplafonds, in combinatie met luchtbehandeling (geconditioneerde lucht).

 

Kort voor de oplevering kijkt Kievit terug op een prettig verlopen maar ook uitdagend project. “Met name vanwege de korte doorlooptijd, in combinatie met de omvang van het werk”, vertelt hij. “Om de snelheid in het project te houden, vonden wekelijks afstemmingsoverleggen plaats en werkten we volgens een lean planning. Voorafgaand aan de werkzaamheden hebben we alle installaties uitgewerkt in Revit/BIM, waarbij we het bouwkundig model van de architect als onderlegger hebben gebruikt. Omdat Dow een chemiebedrijf betreft met zeer hoge veiligheidsstandaarden, waren alle werknemers én bezoekers verplicht om naast een helm ook continu een bril én handschoenen te dragen, waaraan door alle partijen goed gehoor is gegeven.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%