Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
HVAC

Veilig terugkeren naar kantoor: denk aan de ventilatie

Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan is het raadzaam om in gebouwen niet alleen de social distancing en hygiëne...

14 augustus 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Om verspreiding van Covid-19 tegen te gaan is het raadzaam om in gebouwen niet alleen de social distancing en hygiëne te borgen, maar ook te kijken naar de klimaatregeling. “Vooral ventilatie is belangrijk”, zegt Karel Zwart, Portfoliomanager Smart Buildings bij Siemens. “Wij brengen voor klanten in kaart welke specifieke maatregelen zij kunnen nemen om een veilige werkomgeving voor gebouwgebruikers te borgen.” 

Hoewel Covid-19 in Nederland en de ons omringende landen aardig onder controle lijkt, vonden er de afgelopen weken toch enkele nieuwe corona-uitbraken plaats. Opvallend is dat het telkens om gebouwen ging waarin mensen op beperkte ruimte samen werken, wonen of elkaar ontmoeten. Denk aan de recente virushaarden in Duitse wooncomplexen, maar ook in slachterijen en kerken. Groepsbijeenkomsten in de buitenlucht lijken, ondanks het feit dat de social distancing-maatregelen niet altijd worden nageleefd, vooralsnog niet tot nieuwe pieken in het aantal besmettingen te leiden.

Belang van ventilatie

“Gebouwen zijn dan ook gesloten omgevingen”, aldus Zwart. “Daarom is het in deze tijd heel belangrijk om voor voldoende luchtverversing te zorgen en de ventilatie zo in te stellen dat het virus zo snel mogelijk wordt afgevoerd en zo een minimale kans krijgt om zich te verspreiden. Omdat ieder gebouw en iedere installatie anders is, begin je het best met een risico-inventarisatie. Waar zitten de zwakke plekken in mijn gebouw? Veel gebouwbeheerders en -eigenaren weten dat niet. Wij kunnen dit voor hen in kaart brengen.”

Optimum zoeken

Vrijwel altijd regelen klimaatsystemen naast de ventilatie ook de temperatuur in een ruimte. Het aanpassen van de ventilatie-instellingen kan dan ook leiden tot temperatuurproblemen. Bovendien kost meer ventileren ook meer energie. “Het is vaak even wikken en wegen maar gezamenlijk kun je tot een optimum komen. Vergelijk het met een trapleuning. In veel gebouwen is het uit veiligheidsoverwegingen verplicht om deze vast te houden. Maar wat als de leuning is aangeraakt door iemand die Covid-19 heeft? Dan zorg je ervoor dat er geen besmette personen het pand binnenkomen en dat iedereen direct bij binnenkomst zijn handen ontsmet.”

Risico-inventarisatie

Siemens is momenteel voor diverse klanten een risico-inventarisatie aan het maken en geeft ook second opinions aan adviseurs en beheerders die hiermee bezig zijn. “Als leverancier van gebouwtechnologie zien wij het als onze verantwoordelijkheid dat onze systemen kunnen helpen de verdere verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Je kunt met simpele maatregelen al veel bereiken. Dit geldt met name als je variabele ventilatie hebt. In dat geval adviseren wij voorlopig over te stappen naar maximale ventilatie. Probeer ook alle vormen van recirculatie te voorkomen en zorg voor voldoende luchtvochtigheid. Met name ’s winters wordt de lucht in gebouwen vaak droog. Dan blijven de aerosolen waarin het virus zich kan verspreiden zweven.”

Veilig gevoel

Na het analyseren van de risico’s kan Siemens, eventueel in samenwerking met een werktuigbouwkundige, voor en met de klant een plan van aanpak opstellen. “Door de kennis te bundelen, kom je tot een goed onderbouwde, fatsoenlijke consensus waarover je ook kunt communiceren naar je medewerkers en bezoekers van je pand. Mensen voelen zich geruster als ze weten dat je er alles aan gedaan hebt om ze veilig te laten terugkeren naar kantoor. En dat je naast de social distancing en hand-gel ook naar je klimaatregeling hebt gekeken.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%