Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Veilig schakelen

Veilig schakelen

Zo vanzelfsprekend als het is om een lichtschakelaar aan en uit te zetten, zo zorgt een wereld aan techniek, netjes weggewerkt in de muur, dat je zonder elektriciteitsschokken je huis kunt verlichten. Een verzamelnaam voor de elementen die hiervoor zorgen, is schakelmateriaal. Wat zijn de functies van schakelmateriaal? En hoe kies je de beste, meest veilige aansluiting?

Wat doet schakelmateriaal?

De overkoepelende term schakelmateriaal omvat alles wat zorgt voor een veilige aan- en uitschakeling van elektriciteit, zonder dat je hier aan de buitenkant iets van ziet. Zo zijn een stopcontact en lichtschakelaar allebei een onderdeel van schakelmateriaal. Schakelmateriaal zorgt, naast het in werking stellen van het licht, dat de geleidende weg in de kring van elektriciteit hersteld wordt. De specifieke verbinding van elektrodraden zorgt er daarnaast voor dat je geen elektrische schok krijgt tijdens het bedienen van de lichtschakelaar.

Materiaal

Om schakelmateriaal veilig te kunnen gebruiken, moet alles waar het schakelmateriaal zelf van gemaakt is, een slechte geleider van elektriciteit zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bakeliet of thermohardend plastic. Thermohardend plastic wordt tegenwoordig veel gebruikt in Nederlandse huizen, maar ook bakeliet komt nog veel voor.

Voor ieder interieur

Schakelmateriaal is opgebouwd uit verschillende elementen. Over het algemeen is dit: een basiselement, het functionele onderdeel van het schakelmateriaal en een afdekking. Die afdekkingen zijn beschikbaar in een ontelbare hoeveelheid variaties, het is maar net in welke stijl je interieur is en op welke manier je het schakelmateriaal hierop aanpast.

Schakelsets

Het is verstandig om, bij het aanschaffen van schakelmateriaal, alle elementen van hetzelfde merk te kopen. Verschillende merken hebben vaak andere bevestigingen waardoor het erg lastig is om elementen van verschillende merken met elkaar te verbinden.

Voorbeelden van goed bekendstaande merken zijn bijvoorbeeld jung schakelmateriaal of busch jaeger schakelmateriaal. Beide merken verkopen schakelmateriaal in sets of series, zodat je gemakkelijk de complete benodigdheden voor het installeren van het schakelmateriaal kunt aanschaffen. En wissel je van interieur? Bij busch jaeger schakelmateriaal kun je zelfs gemakkelijk tussen verschillende series en stijlen wisselen, omdat de basis hetzelfde blijft.

Het lijkt een kleinigheid en zo vanzelfsprekend, die lichtknopjes in huis. Toch verbinden ze je op een veilige manier met het elektriciteitsnet, waardoor je iedere dag die fijne leeslamp of sfeerverlichting tijdens het diner kunt gebruiken. Zorg voor een veilige aansluiting door met alle opbouwelementen bij hetzelfde merk te blijven. De meest slimme keuze is te kiezen voor een complete set, dan zit je sowieso goed.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.