Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Veilig, compleet en 100% luchtdicht 

Veilig, compleet en 100% luchtdicht 

Flexibele rookgassystemen voor de gestapelde bouw

Panflex zet zich al meer dan een halve eeuw in voor een gezond en fris binnenklimaat in o.a. woningen, kantoren, scholen en zorginstellingen. Maar ook voor een veilig binnenklimaat. Zo biedt Edese fabrikant een uitgebreid assortiment flexibele rookgasafvoerslangen, schachtuitgangen, dakafwerkingen en concentrische ketelaansluitingen, die een veilige, complete en 100% luchtdichte rookgasafvoer garanderen, vertelt accountmanager Henry Kale. “Zowel in grondgebonden woningen als in de gestapelde bouw, waarbij een installateurs tevens profiteren van een eenvoudige en snelle aansluiting op de VR- of HR-ketel.”

Installateurs en bewoners hebben bij Panflex keuze uit ROAX PPS kunststof of roestvaststalen INOX systemen, in diameters van 50, 60 of 80 mm en in lengtes tot 50 meter.

In veruit de meeste provincies bestaat de gestapelde bouw uit twee of drie etages met woningen. “In het verleden mochten deze woningen hun rookgassen op hun eigen verdieping en door de gevel naar buiten afvoeren”, weet Kale. “In de afgelopen jaren zijn deze regels steeds strenger geworden, om de veiligheid en gezondheid van alle medebewoners te borgen. Zo mogen boven de uitgangen van rookgasafvoersystemen geen open ramen of balkons meer aanwezig zijn. Daarom wordt anno 2023 veelal uitgeblazen via het dak.” Sinds circa de jaren ’90 wordt deze uitblaas veelal geregeld door gemeenschappelijke rookgasafvoersystemen (CLV-systemen). “Veel VvE’s willen hier echter vanaf. Immers brengen de inspectie, het onderhoud en de vervanging van de collectieve luchttoevoer en rookgasafvoer verantwoordelijkheden en kosten met zich mee, die zij liever bij de individuele bewoners neerleggen.” De rookgasafvoersystemen van Panflex bieden in dit geval uitkomst.

Parallel of concentrisch

“Afhankelijk van de verdieping waarop de bewoners wonen en de opvoerhoogte van het type/merk cv-ketel, moeten in de gestapelde bouw vaak afstanden van 5 tot 50 meter worden overbrugd”, vertelt Kale. “Daarnaast moet de luchttoevoer naar de ketel goed geregeld worden. Dit gebeurde lange tijd vanuit de schacht, maar inmiddels schrijft de Gasketelwet voor dat deze luchttoevoer van buitenaf geregeld moet worden. Parallelle of concentrische leidingen zijn hierbij de norm, waarvoor Panflex diverse oplossingen aanbiedt.” Waar een parallelle aansluiting uit één pijp voor de rookgasafvoer en één pijp voor de luchttoevoer bestaat, wordt bij een concentrische aansluiting de rookgasafvoer door de luchttoevoer omsloten. “Hierdoor komen de rookgassen in het geval van lekkage niet direct in de woning terecht, maar blijven zij in het luchttoevoerkanaal. Bij vervuiling van dit kanaal zal de cv-ketel direct in storing gaan, waardoor het risico op koolmonoxidevergiftging sterk gereduceerd wordt.”

In appartementengebouwen maken collectieve rookgasafvoersystemen steeds vaker plaats voor individuele systemen.

Kunststof of roestvaststaal 

Installateurs en bewoners hebben bij Panflex keuze uit ROAX PPS kunststof of roestvaststalen INOX systemen, in diameters van 50, 60 of 80 mm en in lengtes tot 50 meter, vertelt Kale. Andere afmetingen zijn op aanvraag leverbaar. “Beide systemen zijn zeer flexibel, waardoor zij eenvoudig door de bestaande kanalen gevoerd kunnen worden. Dit is belangrijk, omdat de systemen altijd uit één stuk moeten bestaan. Verbindingen in de schacht zijn uit den boze.” Voorafgaand aan de selectie van de systemen, adviseert Kale om altijd een (schacht)inspectie uit te voeren. “Beschikken bewoners over een HR-ketel en is de schacht volledig glad, dan kunnen installateurs uitstekend uit de voeten met onze ROAX PPS kunststof kanalen, die zeer licht van gewicht zijn.” Is inspectie niet mogelijk of beschikt het kanaal over veel bochten, dan adviseert hij de roestvaststalen systemen, die een optimum in robuustheid, duurzaamheid (recyclebaar) en veiligheid garanderen. “Beide systemen beschikken over een gladde binnenzijde, met een minimale luchtweerstand als resultaat.” Panflex kijkt graag met de inspectie mee, om het juiste systeem voor elke woning te garanderen. Installateurs die dit wensen, kunnen zich bovendien aanmelden voor gratis (extra) training en ondersteuning. “Want alleen als de juiste systemen op de juiste manier geïnstalleerd zijn, wordt écht veilig wonen mogelijk.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.