Op 22 november zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Op dit moment kijkt iedereen vol belangstelling naar wat er in Den Haag gebeurt in de aanloop naar die verkiezingen. Als we de doelstellingen van de energietransitie willen halen, dan moet er doorgepakt worden. We willen door en een heleboel belangrijke besluiten kunnen niet wachten tot er een nieuw kabinet is.
Er moet ontzettend veel gebeuren om aan de klimaatdoelstellingen van 2030 te kunnen voldoen, zeker in de gebouwde omgeving bij mensen thuis. Gelukkig gebeurt er al veel, zoals het isoleren van huizen, de installatie van warmtepompen en het plaatsen van zonnepanelen. En ook het aantal aansluitingen op collectieve warmtesystemen stijgt. Vertraging kunnen we ons niet veroorloven.
Een stap in de goede richting is het Nationaal Isolatieprogramma. Dit moet wel nog op stoom komen. Er is maar liefst vier miljard euro beschikbaar gesteld door het kabinet voor het isoleren van koop- en huurwoningen. Dat geld moet – via gemeenten en woningcorporaties – terecht komen bij de mensen die het nodig hebben. Daarvoor is het noodzakelijk dat de financiële middelen beschikbaar worden gesteld en dat mensen ook weten hoe ze er aanspraak op kunnen maken.
Energieprijzen zijn – sinds het uitbreken van de oorlog vorig jaar – gestegen en betaalbaarheid is daardoor belangrijker geworden. Ditzelfde geldt voor het isoleren en allerlei andere vormen van energie besparen. Het bestrijden van energiearmoede staat hoog op de agenda. Volgend jaar houdt het prijsplafond op. Des te belangrijk is het dat mensen weten wat ze zelf kunnen doen om hun kosten laag te houden. Dus: besparen of zich waar mogelijk aansluiten bij een collectief warmtenet. Een grote groep Nederlanders wil wel besparen, maar heeft niet de mogelijkheid om op eigen kracht te verduurzamen. In dit geval moeten overheden, corporaties, verhuurders en eigenaars in actie komen.
Wordt deze aanpak verder doorgezet, dan kunnen installateurs vol door met investeren en het volgen van opleidingen. Het is belangrijk dat zij met de tijd meegaan. Ik zie veel vakmensen dat ook doen. Complimenten aan de sector, hoe goed iedereen is ingesprongen op de enorme vraag die op ons afkwam door de energiecrisis. Ik hoop dat dit momentum vastgehouden wordt en dat we de komende jaren voortvarend verder kunnen gaan. In korte tijd is er enorm opgeschaald. Ook de komende jaren moeten we minstens op dit niveau doorgaan om de gestelde doelen te bereiken.