Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van kerk naar regionaal archief
De buitenkant van de kerk bleef in originele staat.

Van kerk naar regionaal archief

Christus Koningkerk in Heerlen herbergt voortaan historische documenten

Een kerk ombouwen tot een regionaal archief: daar komen natuurlijk strenge eisen bij kijken op het gebied van de technische installaties. Homij voorzag de Christus Koningkerk in Heerlen van een volledige E- en W-installatie, zodat de gemeente Heerlen en het Regionaal Historisch Centrum (RHCL) er hun belangrijke historische documenten kunnen opslaan.

De Christus Koningkerk werd in 1961 ontworpen door architect Jozef Fanchamps. Het monumentale pand mocht niet gesloopt worden en daarom werd besloten om er een doos-in-doosconstructie in te maken. De binnenkant werd zo geschikt voor kantoren, een studiezaal, horeca en het archief, terwijl de buitenkant volledig intact bleef. “In maart 2021 werd gestart met de bouwkundige werkzaamheden en op 1 augustus 2022 is het pand opgeleverd”, vertelt Roger Burchartz, projectleider bij Homij Technische Installaties. “Wij hebben er de volledige technische installatie aangebracht, beginnend met de bronnen voor warmte- en koudeopslag. Er is een techniekruimte met drie warmtepompen die de vloerverwarming voeden. Op het dak liggen PV-panelen; het pand is nu volledig gasloos.”

Een doos-in-doosconstructie zorgt ervoor dat de kerk voortaan geschikt is als archief.

Archiefwet

Ook de verlichting, inbraak- en brandbeveiliging, toegangscontrole, aarde en bliksemafleiding werden door Homij gerealiseerd. Omdat het om een papieren archief gaat, moet er voldaan worden aan de archiefwet. Er mogen bijvoorbeeld geen stroomvoerende kabels door de ruimtes lopen, vertelt Burchartz. “Alles wat aan stroom binnenkomt, moet afgeschakeld zijn als men de ruimte verlaat. Ook op het gebied van temperatuur en luchtvochtigheid zijn er strenge eisen. Dat wordt automatisch geregeld via een gebouwbeheersysteem. Homij doet ook het onderhoud.”

Test vooraf

De planning was strak en door corona stond Homij voor personele uitdagingen en werden materialen soms minder snel geleverd. En dat terwijl er een test van 21 dagen gedaan moest worden voor de overdracht. In die periode moest de installatie automatisch lopen op 50% van de capaciteit. “Dat hebben we uiteindelijk gehaald. We hebben toen ontdekt dat de installatie perfect draait en volledig aan het bestek voldoet. Bij de overdracht kregen we erg positieve reacties”, aldus een tevreden Burchartz.       

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.