Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van gasgestookt naar all-electric,  met behoud van de bestaande  afgiftesystemen

Van gasgestookt naar all-electric, met behoud van de bestaande afgiftesystemen

Een prominent kantoorverzamelgebouw in Tilburg heeft begin dit jaar een flinke verduurzamingsslag gemaakt. “Tot voor kort werd het 5.000 vierkante meter grote gebouw verwarmd middels cv-ketels”, vertelt Cees van de Groep, commercieel technisch adviseur bij Airview Luchtbehandeling BV. “Omdat deze ketels hun technische levensduur hadden bereikt en omdat de vastgoedeigenaar graag van het gas af wilde, werd gezocht naar een duurzaam en all-electric alternatief. In opdracht van installateur J. Ketelaars-Vromans hebben wij twee Clivet WSAN-XEM HW 60.4 lucht/water-warmtepompen geleverd. Deze hoog temperatuur warmtepompen hebben een totale verwarmingscapaciteit van 260 kW bij -10°C buitentemperatuur en geven optimaal invulling aan de duurzaamheidsambitie in dit project.”

“Door gebouwzijdig extra isolatievoorzieningen aan te brengen, konden de bestaande cv-afgiftesystemen (radiatoren) behouden blijven en is voor de gebouwverwarming geen hoog temperatuurtraject (90-70°C) meer nodig. In plaats hiervan wordt nu een watertraject van 60-50°C toegekend” vertelt Van de Groep. “Bovendien werd de omschakeling aanzienlijk vergemakkelijkt.”

De hoog temperatuur warmtepompen hebben een totale verwarmingscapaciteit van 260 kW bij -10°C buitentemperatuur en geven optimaal invulling aan de duurzaamheidsambitie in dit project.

 

Hoge temperatuur warmtepompen

“Om voldoende warmteafgifte te borgen, was de installateur op zoek naar een hoog temperatuur warmtepomp. Bovendien werden hoge eisen gesteld aan de efficiëntie van de installatie”, vertelt hij. “Dit is een oplossing die steeds meer wordt aangeboden door Airview en zodoende ook in het kantoorverzamelgebouw in Tilburg is toegepast – het eerste project dat Airview voor J. Ketelaars-Vromans heeft uitgevoerd. De Clivet WSAN-XEM HW 60.4 lucht/water-warmtepompen voldoen uitstekend aan de gestelde eisen en vormen de ideale oplossing voor verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Standaard zijn de units geschikt voor werking met lage buitenluchttemperaturen tot -15° in verwarmingsbedrijf en -10°C in koelingsbedrijf. De maximale wateruittredetemperatuur bedraagt 65°C.”

Maximaal comfort, minimale energiekosten

De Clivet WSAN-XEM HW lucht/water-warmtepompen zijn voorzien van automatische toerengeregelde inverter circulatiepompen die de installatie aanzienlijk vereenvoudigen. “Hierdoor zijn geen externe 3-weg mengkleppen meer nodig om het retourwater op de gewenste temperatuur te houden”, aldus Van de Groep. “Wanneer de gewenste temperatuur eenmaal is bereikt, dan behoudt het systeem deze door op een laag niveau te opereren, waarbij het energieverbruik op minimaal wordt gehouden. Mocht de temperatuur gaan afwijken van de gewenste waarde, dan zal het systeem automatisch meer capaciteit leveren. Dit zogenaamde Vari Flow-principe resulteert in een aanzienlijk efficiëntere koeling en verwarming. Gebruikers merken niets van de temperatuurschommeling, maar genieten wel constant van een maximaal comfort, tegen minimale energiekosten.”

De lucht/water-warmtepompen in Tilburg zijn in een master/slave-opstelling geplaatst. “Een geavanceerde regeling zorgt ervoor dat de warmtepompen hetzelfde aantal draaiuren maken en borgt dat de installatie – afhankelijk van de warmte- en/of koudevraag – zo efficiënt mogelijk wordt benut. Door de werking in deellast te optimaliseren, wordt het energieverbruik over de gehele levensduur geminimaliseerd.”

Door gebouwzijdig extra isolatievoorzieningen aan te brengen, konden de bestaande cv-afgiftesystemen (radiatoren) behouden blijven en is voor de gebouwverwarming geen hoog temperatuurtraject (90-70°C) meer nodig. In plaats hiervan wordt nu een watertraject van 60-50°C toegekend.

 

Betrouwbare werking, optimale levensduur

De Clivet WSAN-XEM HW lucht/water-warmtepompen zijn standaard voorzien van elektronische expansieventielen en speciale compressoren met een hot-gas bypass. “Deze voorziening voorkomt oververhitting van de compressoren wanneer de hoogste watertemperaturen worden gevraagd. Hierdoor worden een betrouwbare werking én een optimale levensduur geborgd”, aldus Van de Groep. “Met de hoog temperatuur warmtepompen hebben wij een duurzame oplossing gerealiseerd, die goed inspeelt op een maximaal comfort tegen minimale energiekosten. We hebben zeer nauw met de installateur samengewerkt en zo een passende oplossing voor de vastgoedeigenaar kunnen bieden. Het kantoorverzamelgebouw is een mooi project, waarin de transitie van gas naar een warmtepomp voor bestaande bouw optimaal tot uitvoering is gebracht.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.