Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit
Van der Valk Hotel, Zuidas | Toekan strijkt neer op de Amsterdamse Zuidas

Van der Valk Hotel, Zuidas | Toekan strijkt neer op de Amsterdamse Zuidas

Moderne en duurzame nieuwbouw voor Van der Valk ligt op schema

Aan de oostelijke kant van de Amsterdamse Zuidas, naast het toekomstige kantoor van EMA verrijst een nieuw Van der Valk Hotel. Het viersterrenhotel behoort tot het ‘Valk Exclusief’ label en krijgt een driehoekige vorm met opvallende inhammen. Op de begane grond wordt een café/brasserie voorzien. De eerste vier bouwlagen zijn bestemd voor parkeren. Daarboven komen de hotellobby en een restaurant. De zesde verdieping is bestemd voor conferentie- en vergaderruimten en vanaf laag zeven worden 234 hotelkamers ingericht. Bovenin komt een wellnesscentrum. Het hotel streeft naar het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL ‘Excellent’. De technische installaties leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

Linthorst Techniek is verantwoordelijk voor alle technische installaties in het hotel. “Op werktuigbouwkundig vlak realiseren wij onder andere de verwarmings- en koelinstallaties, ventilatievoorzieningen, tapwaterinstallatie, sprinklerinstallatie, sanitaire installaties en hemelwaterafvoeren”, vertelt Jeroen van Neerbos, Projectmanager W bij Linthorst Techniek. “Inclusief bijbehorende regeltechnieken. Aan de basis van de energiecentrale ligt een elektrische, hoge temperatuur water/water-warmtepomp (TT68) van Linthorst Techniek, die zowel in de warmte- als koudevraag van het hotel voorziet. Op piekmomenten schakelt het stadsverwarmingsnet van NUON bij, waarvoor wij tevens een aansluiting maken. Als afgiftesysteem is gekozen voor klimaatplafonds in de zalen en vloerverwarming in de algemene ruimtes en het restaurant. In de hotelkamers komen 4-pijps ventilatieconvectoren, die gekoppeld worden aan het kamerreserveringssysteem. Zodra bij de receptie een kamer wordt vrijgegeven, dan schakelen de klimaatinstallaties automatisch op tot een comforttemperatuur. Daarmee leveren wij een belangrijke bijdrage aan het welbevinden van de gasten.”

Linthorst Techniek is verantwoordelijk voor alle technische installaties in het hotel. Van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische voorzieningen tot en met de sanitaire installaties én bijbehorende regeltechnieken.

 

Innovatieve WTW-installatie

Acht luchtbehandelingskasten voorzien in een optimale ventilatie van de hotelruimtes. “Bijzonder zijn de installaties in de brasserie en het restaurant, die actief warmte terugwinnen”, vertelt Van Neerbos. “In deze ruimtes maken wij gebruik van ons Kitchen Air Technologies (KAT) systeem, een innovatieve installatie waarmee de warme lucht uit de keukens wordt gereinigd en door een kruisstroomwisselaar wordt geleid. Het KAT-systeem maakt hierbij gebruik van een speciale ontwikkelde vloeistof die in het afzuigkanaal van de keukeninstallatie wordt verneveld en volledig bestaat uit natuurlijke producten. De vetdampen en geurstoffen binden zich aan de vloeistof en hechten zich dus niet meer aan de kanaaloppervlakken. Een speciaal KAT-filter vangt de vloeistof en vervuiling af en stelt de schone, teruggewonnen warmte ter beschikking aan de warmtepomp.”

BREEAM-NL-CREDITS

Het KAT-systeem levert belangrijke BREEAM-NL-credits op, wat tevens geldt voor het waterbesparende sanitair. “Iedere toiletgroep krijgt een eigen afsluitklep in de waterinstallatie, die aan de bewegingsmelder van de verlichtingsinstallatie wordt gekoppeld”, vertelt Van Neerbos. “Zodra gasten een toiletruimte betreden, opent de afsluitklep automatisch en wordt de druk op het waterleidingnet opgebouwd. Hierdoor wordt geen water verspild, bijvoorbeeld als een toilet doorloopt.” Het volledige hotel functioneert all-electric, vertelt hij. Een gasaansluiting is niet aan de orde. “Alle energiestromen en waterverbruiken worden door ons gemeten en inzichtelijk gemaakt. Een lekdetectiesysteem op de hoofdwateraansluitingen voorkomt vervelende gevolgen bij waterlekkages. Afval op de bouwplaats wordt actief gescheiden en alle logistieke stromen worden nauwkeurig in kaart gebracht. Een commissioning manager controleert of wij de specificaties die wij in het ontwerp hebben beloofd, tijdens de uitvoering ook waarmaken.”

Aan de basis van de energiecentrale ligt een elektrische, hoge temperatuur water/water-warmtepomp (TT68) van Linthorst Techniek, die zowel in de warmte- als koudevraag van het hotel voorziet.

 

Op elektrotechnisch vlak is Linthorst Techniek onder andere verantwoordelijk voor de energiedistributie, data-installatie, verlichting, toegangscontrolesystemen en elektrische laadpalen in het Van der Valk Hotel. “Vanaf de transformator worden twee energietrajecten aangelegd”, vertelt Huub Joosten, Projectmanager E bij Linthorst Techniek. “Het eerste railkokersysteem bedient alle werktuigbouwkundige installaties in het pand, terwijl een tweede systeem de algemene verlichting en keukeninstallaties voedt. Op het dak van het hotel komen 225 zonnepanelen en overal in het gebouw wordt duurzame LED-verlichting voorzien, gekoppeld aan bewegingssensoren. Op de restaurant- en conferentie- en vergaderverdiepingen worden bovendien verlichtingsniveauregelaars geïntegreerd, die per ruimte bediend kunnen worden. In de parkeergarage installeren wij enkele (snel)laadpalen voor elektrische auto’s, waarmee we optimaal invulling geven aan de duurzaamheidsambitie van Van der Valk. In het tweede kwartaal van 2020 leveren wij onze installaties op.”   


Uitgekiende logistiek bespaart installatietijd en -kosten

Om de installatie- en faalkosten in het nieuwe Van der Valk Hotel in Amsterdam tot een minimum te reduceren, worden zoveel mogelijk E-installaties stekerbaar uitgevoerd. De stekerbare schakelmaterialen en bekabelingen worden just-in-time, per verdieping en per vleugel aangeleverd in verrijdbare BIG-boxen. Het generieke materiaal wordt geleverd in zorgvuldig gevulde ‘MSU’ (Mobiele Service Unit) kasten, zodat de monteurs hun werkzaamheden zo snel en efficiënt mogelijk kunnen uitvoeren. In opdracht van Linthorst Techniek is Technische Unie verantwoordelijk voor het complete logistieke proces. Exact conform de leveringsvoorwaarden van de Amsterdamse Zuidas. Bovendien voert de technische groothandel de regie over het prefab proces.

Het generieke materiaal wordt geleverd in zorgvuldig gevulde ‘MSU’
(Mobiele Service Unit) kasten.

 

“In het voortraject hebben we alle 234 hotelkamers in beeld gebracht en de juiste stekerbare installaties voor iedere kamer geselecteerd”, vertelt Henk Bouwhuis, Senior Vertegenwoordiger bij Technische Unie. “Hierbij hebben wij nauw samengewerkt met Huub Joosten, Projectmanager E bij Linthorst Techniek. Maar ook met WAGO en JUNG, die respectievelijk de stekerbare bekabelingen en het stekerbare schakelmateriaal leveren. Alle stekerbare componenten worden verzameld in ons centrale magazijn in Alphen aan den Rijn, waar onze logistieke medewerkers de MSU-kasten en BIG-boxen vullen, afsluiten en just-in-time op de bouwplaats afleveren. Zowel de kasten als de producten worden zorgvuldig gecodeerd, zodat de monteurs op de bouw precies weten waar de kasten geplaatst moeten worden en waar ze welke stekerbare componenten moeten monteren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.